hakblokIk ben normaal niet zo van een ‘aan de schandpaal’ blog, maar ik maak in dit specifieke geval graag een uitzondering. De partij die structureel de Wet Bescherming Persoonsgegevens willens en wetens overtreed heet in dit geval Magenta Technology Consultants. Mijn advies: doe geen zaken met deze partij als je eigen reputatie waardevol voor je is!

Het verhaal begint, schrik niet, in 2007. Ik schreef toen voor HRlog een blog ‘undercover op Monsterboard’. In dit blog nam ik de alias aan van Bob Houtzager (naar Bob ‘Watergate’ Woodward) en ging met een gewild IT CV op Monsterboard staan om reacties te meten. Het leverde een geweldig artikel op en een ongewenst ‘side effect’: Magenta Technology Consultants.

2012

Eind 2012 benaderde ze me namelijk ineens. VIJF JAAR nadat deze CV op Monster had gestaan. Of ik mijn gegevens wilde updaten. Ik weet dus zeker dat men deze CV uit de database van Monsterboard heeft gehaald aangezien dat de enige keer is dat ik de Bob Houtzager alias heb gebruikt met een CV. Ik gaf hen toen aan dat ze helemaal geen toestemming hadden om mijn CV in hun systeem op te nemen. Dat dit tegen de Wet Bescherming Persoonsgegevens was en dat ik hen aanraadde  om deze dus zo snel mogelijk uit hun database te halen. Hun reactie was dat ze daar alle recht toe hadden omdat ze een vacature voor me dachten te hebben, maar dat ze zo zouden doen als ik dat wenste.

Uiteraard is dit een leugen, want een CV mag enkel worden opgenomen in een database (ook een ATS dus) met expliciete toestemming van een klant. Het is dus heel nadrukkelijk verboden om zomaar een CV uit een CV databank van een jobboard in je ATS te zetten!

2013

In maart 2013 was het wederom raak. Of ik mijn CV niet wilde updaten, want die was toch echt ‘out of date’. Ik heb toen wederom gereageerd dat men hier de wet overtrad. Ze hadden namelijk niet alleen dus illegaal mijn CV gedownload, maar tevens mijn expliciete verzoek tot verwijdering genegeerd. Dat is een dubbele overtreding van de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Ik heb hier toen contact over gehad met mijn jurist en juridisch zou het nog wel eens lastig kunnen zijn ze aan te pakken omdat een deel van mijn persoonsgegevens fake waren. Het gaat immers om de niet bestaande Bob Houtzager, niet om Bas van de Haterd. Ik heb toen besloten het te laten rusten, het door te geven aan Monsterboard (immers, het is hun database die blijkbaar onrechtmatig gekopieerd is) en wederom te verzoeken om mijn gegevens te verwijderen.

2014

Wederom een verzoek tot het updaten van mijn gegevens. Hardleers als ze zijn is de data dus nog steeds niet verwijderd. Vandaar dit keer maar ‘de schandpaal’. Na wederom overleg met mijn jurist heb ik besloten een klacht in te dienen bij het College Bescherming Persoonsgegevens (die er wel niets mee zal doen). Een rechtszaak is net iets te kostbaar en het blijft natuurlijk een lastige gezien de gebruikte alias.

Mocht Monsterboard hier werk van willen maken, nogmaals, het is hun database die hierin onrechtmatig gekopieerd is, verleen ik met liefde en plezier alle medewerking. Tot die tijd de tip aan al mijn leden: doe vooral geen zaken met Magenta Technology Consultants. Het is duidelijk dat ze zichzelf boven de wet stellen. Dat lijkt me nooit een solide basis voor een goede samenwerking!

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.936 views | Reageer (9 reacties)
 • Dennis kraak

  Goedemorgen Bas,
  Ik heb ook je blog “Undercover op Monsterboard” gelezen. Ik ga een heel eind met je mee, maar ben van mening dat een kleine nuancering op zijn plaats is:
  Het plaatsen van je CV op een jobboard (of aangeven via linkedin dat je openstaat voor…) is een expliciete uitnodiging om je te benaderen voor vacatures. Een partij (met enige voorkeur voor professionaliteit) zal je CV daartoe opnemen in een CRM/ATS/etc. om het proces omtrent jouw kandidatuur en persoon te kunnen volgen. Wil er enige kwaliteit geboden kunnen worden, dan kan dat eenvoudig niet anders. Jouw (eventuele) kandidatuur op het internet kenbaar maken is wat mij betreft impliciet toestemming geven om opgenomen te worden in dergelijke systemen.
  Als dit illegaal is, vanuit WBP, of een overtreding van Algemene voorwaarden van het betreffende medium, sluiten deze wet en/of AV wat mij betreft niet aan bij de maatschappelijke praktijk.
  Een verwijzing naar WBP om uit de database verwijderd te worden bij een eerste keer “opfriscontact” (tenminste, ik meen te begrijpen dat het de eerste keer was -wel vreemd na 5 jaar, maar dat is een ander verhaal-) vind ik wel meteen grof geschut. Een simpel en vriendelijk verzoek zou moeten volstaan.
  En ja: Dat simpele en vriendelijke verzoek zou ONMIDDELLIJK moeten volstaan. Misschien niet eens voor het daadwerkelijk verwijderen uit de database (om veel praktische redenen is dit vaak niet wenselijk of zelfs technisch onmogelijk), maar dan toch op zijn minst “op slot zetten” en uitsluiten van enige toekomstige benadering “als ware het CV verwijderd”.
  #justmytwocents
  Met vriendelijke groet,
  Dennis Kraak

 • @Dennis: Je schrijft: een partij met enige voorkeur voor professionaliteit zal je CV opnemen in een CRM/ATS. Dat is dus helaas fout. Een partij met enige professionaliteit houdt zich namelijk aan DE WET. En de wet zegt heel expliciet dat dit NIET mag. Net als trouwens de algemene voorwaarden van Monsterboard, iets waar Monsterboard nu dus ook actie op heeft ondernomen n.a.v. dit blog vernam ik recent.

  Dat het feit dat het volgens jou niet aansluit bij de praktijk is totaal niet relevant in deze. Sterker nog, het zegt in mijn optiek wel iets over je (gebrek aan) integriteit.

  Verder heeft het ook niets, maar dan ook niets, te maken met professionaliteit volgens mij. Sterker nog, professionaliteit en goed fatsoen gaan hand in hand en goed fatsoen zorgt dat je je aan de wet houd, maar ook dat je pas gegevens opneemt als iemand je daar toestemming voor geeft. Dus als iemand reageert op je eerste mail is dat toegestaan. Dat is toestemming. Alles daarvoor is illegaal.

  Voor mij is er dus geen nuance. Het is overigens een van die vele redenen dat recruiters zo’n ongelofelijk slechte reputatie hebben bij zovelen.

  Een verwijzing naar de WbP is niet meer dan normaal en… juridische de correcte manier om duidelijk te maken dat het niet zomaar een verzoek is, maar een eis (vermomd als een verzoek).

  Het feit dat zoiets niet wenselijk of technisch onmogelijk is, is een nog erger schandaal en helemaal tegen de wet. Alle partijen waar dit niet gebeurt en ze enkel op slot gaan zouden wat mij betreft voor het gerecht gedaagd mogen worden en hun toko moeten sluiten.

  Het is voor mij heel eenvoudig. We hebben in Nederland een wet. We zijn een rechtsstaat. Als je niet van plan bent je daar een te houden ben je crimineel bezig. Niet professioneel. Geen kennis hebben van de wet, stelt de wet expliciet, is geen excuus om deze te breken.

  Het feit dat je dit alles vergoelijkt en zelfs stelt dat het soms niet mogelijk is om je aan de wet te houden zegt mij persoonlijk heel veel over je persoonlijkheid als ik zo vrij ben. Ik ben benieuwd welke andere wetten je optioneel acht.

 • Pingback: Het imagoprobleem van recruiters | RecTec()

 • Pingback: Moeten recruiters zich zorgen maken over rechtszaken? | RecTec()

 • Jurjen

  Goedemorgen,

  Kreeg net ook onderstaande mail van Magenta Technology Consultants B.V. Ik heb nog nooit van ze gehoord en de website werkt niet:

  Currently we have a number of contract and permanent opportunities that might be of interest to you. In order to best match your skills and experience to the incoming jobs, a recent copy of your CV and a note of your next availability date and/or notice period would be very useful.

  Our website has details of our recent jobs although the majority of current contract vacancies are not always shown as they turn around very fast – please do respond as soon as you can if you are available!

  If sending a CV, in WORD format if possible, please remember to confirm your next availability date and/or notice period so that we don’t offer vacancies if you are not free.

  Best regards
  Jeff Kelly
  Magenta Technology Consultants B.V.
  http://www.magentatc.com/

 • Robert Reissaus

  Mensen, mensen. Persoonlijk heb ik de afgelopen 10 jaar diverse keren voor MagentaTC gewerkt. Zonder enig probleem! Het moet mij van het hart dat de originele poster in wel heel Utopiaans wereldje leeft. En natuurlijk zelf de boel bedondert. Een namaak CV plaatsen op een ‘job’ site die bij mij al jaren in de ‘ongewenste mail’ filters staat en dat CV vervolgens laten staan is vragen om problemen. Blijkbaar heeft/had de originele poster geen flauw benul van de wijze waarop het verkrijgen van contracten werkt. Ga dan naar een uitzendbureau. Mijn CV ‘zwerft’ als sinds de 2e helft van de jaren 1990 door het internet. En als gevolg krijg ik dagelijks mails van bekende en mij volslagen onbekende bureaus. En gelukkig vragen zij altijd om een bijgewerkt CV. Het betekent dat er nog naar het wordt gekeken! En ‘Bas van de Haterd’: Probeer je CV eens van Monsterboard te halen, of uit hun mailing list te komen. En als laatste: gezien je werkwijze ( belazer de boel en ga dan klagen dat er iets niet goed gaat). Voor mij ben je volslagen onbetrouwbaar. Niettemin, Vriendelijke groet. Robert A. Reissaus

 • @Robert: Slechts twee dingen springen eruit. Lezen is een vaardigheid die je blijkbaar ontbreekt. Ik heb nooit een CV laten staan.

  Daarnaast is het enige wat ik hierop te zeggen heb is dat je blijkbaar ‘je houden aan de wet’ beschouwt als ‘leven in een utopische wereld’. Het zegt me veel over je integriteit. Ik ben blij dat je me als onbetrouwbaar ziet, als iemand die de wet als utopie ziet dat anders zou zien zou ik erg aan mezelf gaan twijfelen.

 • Pingback: Je zeurt!()

 • Bertil Alles

  Vooral zaken doen met Magenta als je géén fair deal wil. Ze gaan agressief voor volume, niet voor kwaliteit en lezen slecht. Zonder een deal (in mijn geval een eerlijk tarief) te hebben sturen ze je CV door, waardoor je plots ergens tweemaal komt te liggen, de jeuk van iedere recruiter. Als het Engels schrijft en je kent het niet: stay away of it.

  Ik schrijf niet vaak, maar deze wilde ik wel even delen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën