Sms hersenen aanOngeveer een keer per maand geef ik de training Solliciteren is een baan! Naast het schrijven van de blogs “Laat je cv werken” is het leuk om te delen. Het delen van kennis houdt je scherp, up-to-date en delen is vermenigvuldigen. Maar genoeg reclame nu.

Wat opvalt bij deze trainingen is de “houding” van deelnemers. De meeste zijn werkloos, maar iedereen is werkzoekend, een niet te benijden positie in de huidige arbeidsmarkt. Maar wat blijkt? De meeste deelnemers hergebruiken het cv op het moment dat ze een baan zoeken!

Vrijwel iedereen gaat er vanuit dat het cv een levensloop is die je nooit hoeft te herzien. Te reviseren. Aanvullen is voldoende. Bijzonder omdat meer dan de helft van de deelnemers uit het tijdperk stamt waarin zij, net als ik, een sollicitatiebrief leerde schrijven met een aankondiging als  “Geachte weledelgestrenge heer/mevrouw”. Computers waren nog typemachines, internet een telefoon met draaischijf en email werd iedere dag door de postbode bezorgd.

Verrassend genoeg zijn ook jongere sollicitanten nauwelijks bezig met het cv. Deze is ooit opgemaakt tijdens een les Nederlands en hooguit wordt er bij ieder diploma of stage iets aangepast. Weggooien en opnieuw beginnen is not done.

Solliciteren begint niet met een brief. Niet met een vacature. Zelfs niet met een cv. Solliciteren begint met nadenken. Iedere dag weer. Wat? Hoe? En vooral waarom? Waarom zoek ik een baan? Waarom zoek ik welke functie? Waarom ben ik waar goed in? Waarom wil ik wat doen? Kijk eens naar Simon Sinek (The Golden Circle ) die vertelt dat bedrijven die hun waarom kennen, succesvol zijn.

Sms hersenen aan naar jezelf! Vergelijk jezelf met anderen om te leren, niet om bevestiging te krijgen dat solliciteren lastig is. Solliciteren is een baan en het cv moet werken. Doe jezelf een lol. Gooi het  ouwe cv weg en begin helemaal opnieuw. Verras jezelf!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.473 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën