HedenAlles waar wij aan beginnen, eindigt. Soms eerder, soms later. Als tiener wil je volwassen zijn. Als volwassene jong. Als student wil je afstuderen en werken. Als werkende verlang je naar de studententijd. Tegenwoordig smachten heel wat werkenden naar hun pensioen. Tal van gepensioneerde willen niet achter de geraniums, maar juist aan het werk.

Tegenstrijdigheden alom. Zijn we ontevreden met wat we hebben of dromen we graag? Dromen over een nieuwe auto? Een nieuw huis? Een andere baan? En als we het eenmaal hebben, vervaagt het verlangen weer snel. Nieuwe dromen komen er voor in de plaats.

Alles waar wij aan beginnen, eindigt. Niet alleen het leven, ook relaties. Zowel privé als zakelijk. Slechts een klein percentage van de beroepsbevolking kent één dienstverband tot aan het pensioen. Het gros heeft meerdere werkgevers op het cv staan. Niets vreemd dus.

De meeste sollicitanten hebben geen baan. Degene met een baan wachten veelal tot de arbeidsmarkt aantrekt om een vervolgstap te maken. Daarom is de eerste vraag van een recruiter vrijwel altijd of je nog werkzaam bent. Een baan hebben en deze op geven voor een nieuwe, lijkt een competentie. Werkloze staan zo op achterstand.

Als advocaat van de duivel kun je jezelf de vraag stellen: Wie zou jij aannemen? Iemand die een baan zoekt en daar veel voor over heeft deze te krijgen, of iemand die een baan heeft en dus iets opgeeft? Een duivelsdilemma. Iedere kandidaat met een passend antwoord op deze vraag, verkleint de achterstand.

Alles waar wij aan beginnen, eindigt. Zo ook een baan. Op dit moment is dat voor bijna 1.000.000 mensen recent of langere tijd geleden het geval. Aangezien je altijd de vraag krijgt of je nog een baan hebt, doe je jezelf een plezier door, als je niet werkzaam bent, een einddatum op te nemen. Voorkom, “tot heden”!

Het klopt niet en je maakt het jezelf lastig. Binnen twee minuten moet je toelichten dat het inderdaad niet heden is, maar december 2013. De tijd gaat snel. Voordat je het weet, is er een jaar voorbij. Dan wordt het van vergeten, vergeven?

Alles waar wij aan beginnen, eindigt. Hou jezelf niet voor de gek en laat het cv wel voor je werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.881 views | Reageer (4 reacties)
 • Tjalling

  Eén van de vragen die je stelt (Wie zou jij aannemen? Iemand die een baan zoekt en daar veel voor over heeft deze te krijgen, of iemand die een baan heeft en dus iets opgeeft?) spreekt me wel aan. Persoonlijk zou ik gaan voor degene die iets opgeeft. Mensen zijn (wetenschappelijk aangetoond) veel meer gericht op het vermijden van verlies dan op ‘winst’. Met andere woorden, als je bereid bent je baan op te geven – zeker in deze tijd – moet je die andere baan wel héél graag willen.

 • wim

  @Tjalling het lijkt dat veel werkgevers/ondernemers net zo denken. Misschien leuk voor een onderzoek

 • Eykema

  Daar ben ik het wel mee eens , alleen er zijn toch ook mensen die vanuit een niet werkende positie toch graag weer aan een baan komen. Ik denk ook dat de nieuwe vormen van cv/Resumé/Expertise cv een aanvulling kunnen zijn om jezelf ook als werkzoekende goed te presenteren. Vooral het expertisedeel, waarin aansluiting met de vacature uitgewerkt kan worden. Uiteraard hebben werkenden altijd al een voorsprong gehad op niet werkenden, maar ook goede herintreders kunnen zo prima verwoorden wat hun ervaring is. Overigens raad ik zelf altijd aan om indien nog werkzaam altijd vanaf 2000 zoveel te zetten en dat ook te verwoorden als huidige baan ed.

 • Rianne Prins

  Ik geef mijn ‘vrijheid’ graag op voor een leuke baan. Ook als werkzoekende kun je zeer gedreven zijn om die droombaan te krijgen. 3 weken geleden heb ik een sollicitatiegesprek gehad voor een droombaan. Het zou wel 3 weken kunnen duren voordat ik iets zou horen. Vol spanning wacht ik de periode af. Te vroeg bellen is niet goed, niet bellen ook niet. Morgen dus maar even weer vragen wat de status is en de reden dat het niet door is gegaan voor mij.
  Ik wil – zeker in deze tijd- héél graag die baan!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën