63961596Soms wordt je geattendeerd op vacatures waarbij je denkt: HUH?

Na de Solistische Teamplayer en de 18 tot 21 jarige met 10 jaar ervaring kwamen ook de bijzondere termen langs. Functies als de leidinggevende tomaat en de doenker. Vandaag een mooie van de belastingdienst.

Je moet voor deze functie namelijk gecertificeerd zijn in Prince 2 of IPMA(C), maar je moet ervaring hebben met Agile en / of Scrum. Dat staat dus haaks op elkaar, waarbij je met zekerheid weet dat je een van beide niet nodig hebt. Voor degene die nu weer dingen gaan oprekken en stellen dat dat niet zo is: PRINCE staat voor: Projects in Controlled Environments

Agile en Scrum zijn juist niet gecontroleerd. Er is wel een doel, maar niet een al te gedetailleerd plan. Die twee gaan niet goed samen. Als de belastingdienst dat wel combineert begrijp ik nu dus waarom het zo vaak mis gaat. Dan doe je beide half.

Schermafbeelding 2014-04-02 om 13.00.05

 

Beste recruiters, ik weet dat het soms lastig is, maar probeer je te verdiepen in je doelgroep. Probeer te begrijpen wat de termen die je ergens in zet inhouden. Aan de andere kant, het geeft wel elke keer weer leuke content voor dit blog…

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


540 views | Reageer (5 reacties)
 • Geweldig Bas. Dit zijn bijna pareltjes van onbenul, die het onvermogen van recruiters en vooral vacaturehouders om op te schrijven wat nu echt van belang is voor een succesvolle invulling van de functie pijnlijk duidelijk maken.

 • Bas, in ieder geval is Martin van Borselaer het hier niet mee eens
  http://www.whitehorses.nl/whitebooks/2009/prince2-scrum-1-1-3

 • Tja, ik heb het stuk niet helemaal gelezen omdat het duidelijk was dat deze man uit een PRINCE 2 achtergrond komt en hij meteen problemen met Scrum omschrijft die er niet zijn als je goed scrum toepast. Dat veel mensen inderdaad een PRINCE 2 aanpak in Scrum doen en daardoor helemaal geen SCRUM doen en dat het dan niet werkt, is een heel ander verhaal. Ik ben het dus nadrukkelijk niet met hem eens. Hij creëert een probleem dat er niet is, door een techniek verkeerd toe te passen (omdat ze denken vanuit een oude techniek) en wil dit vervolgens met diezelfde techniek op lossen. Tja…

 • Hoi Bas,
  Sta je niet een beetje snel met je oordeel klaar als je mijn stuk niet goed hebt gelezen? 🙂
  De combinatie is niet zo gek als je denkt. Zeker omdat ieder project/omgeving zijn eigen uitdagingen heeft is een aanpak op maat belangrijk.
  Ik spreek hierbij uit ervaring. Ik heb een veelvoud aan projecten uitgevoerd, van zuiver agile tot puur prince2 en alles er tussen in. De beste projecten waren de projecten met een agile werkwijze en een prince2 sausje er om heen. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook van mijn team, opdrachtgevers en die van onafhankelijke externe auditers vanuit beide werelden.
  Google maar eens op de combinatie en je ziet dat dit een serieuze ontwikkeling is.
  met vriendelijke groet, Martin

 • @Martin

  De combinatie is wel gek en gewoon heel dom. Laat ik je een eenvoudige vraag stellen, hoeveel projecten falen? Dan heb ik het niet eens over buiten tijd en buiten budget gaat. Maar falen. Cijfermatig meer dan 50%. Dan kan je daar heel lang en heel kort over zijn, dan is er een structureel probleem.

  Dan is de mening van allerlei projectleiders, opdrachtgevers en teamleden en noem het maar op die vooral willen dat ze niet gefaald hebben niet zo belangrijk. Externe auditors worden altijd ingehuurd door een belanghebbende en laten we niet vergeten, vergelijken het met ‘de markt’. Maar als je iets dat matig is vergelijkt met iets dat heel slecht is, ziet het er snel goed uit. PSV speelt momenteel goed voetbal, tot ze tegen bijvoorbeeld Bayern of Real Madrid zouden moeten.

  Het is inderdaad een serieuze ontwikkeling, en een hele enge. Het komt namelijk voort uit het simpele feit dat niemand meer besluiten durft te nemen. Als je kiest voor A of B kan je je daar aan houden. Dat A of B niet 100% zwart of wit zijn, sure. Maar zoals ik al zei: je stuk bewijst dat je niet echt begrijpt wat SCRUM echt is en hoe je dat goed toepast is duidelijk. Proberen hip te doen met oude spelregels is één van de problemen waar we op alle fronten tegenaan lopen. Logisch, want echt afstand nemen van iets dat iemand jaren heeft gepredikt en gedaan is heel moeilijk. En ik zeg ook niet dat PRINCE2 geen goede methodiek is, dat ligt aan het project en de opdrachtgever. Maar mengvormen leiden niet tot betere resultaten. Als dat zo zou zijn hadden we geen parlementaire enquete commissies gehad en faalde niet nog steeds zoveel projecten.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08