Blog sollicitatiekledingHoe laat je een goede eerste indruk achter om die ene baan binnen te halen? Natuurlijk is het inhoudelijke aspect belangrijk, maar voor een eerste indruk spelen je houding en kleding een zeer belangrijke rol. Zorg er te allen tijde voor dat je representatief en toch vriendelijk over komt en kies verzorgde kleding die bij jou en het bedrijf past. Het is belangrijk dat je je prettig voelt in je kleren, zodat je zelfverzekerder bent en dit uitstraalt naar anderen.

Verschillende kledingcodes

Ga je formeel & zakelijk of kies je voor een meer casual look? Om hierin een keuze te maken, kijk je naar de bedrijfscultuur en de functie waarvoor je solliciteert. De bedrijfscultuur is meestal te vinden op de website van het bedrijf.

Business formal

In de financiële en juridische sector is een representatieve en professionele uitstraling gewenst. Vaak kiest men daarom voor formele en zeer nette kleding, te denken aan een net pak met bij voorkeur een stropdas voor de heren en een nette rok tot over de knieën (inclusief panty!) of een pantalon voor de dames, gecombineerd met een blouse en een jasje. In de kledingcodes valt dit onder ‘business formal’: zakelijk professioneel.

Business casual

In de commerciële sector is een semi-formele uitstraling gepaster, ook wel ‘business casual’ genoemd. Deze kledingcode is (tegenwoordig) een van de meest gebruikte. Het voordeel van deze dresscode is dat je veel vrijheid hebt om een outfit samen te samenstellen en dat je meerdere kleuren kunt combineren. De heren kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een net overhemd met daaronder een chino. Voor de dames is een nette broek in combinatie met een casual blouse prima.

Casual

De ‘casual’ kledingcode wordt gezien als alledaagse verzorgde kleding. Denk hierbij aan een broek met nette sneakers en een T-shirt. Een dergelijke outfit kiest men niet snel voor een sollicitatiegesprek. Als je voor een casual look gaat, zorg dan dat je zeker weet dat dit past en kan binnen het bedrijf waarvoor je solliciteert. Denk hierbij aan een sollicitatie voor een bijbaan in de supermarkt of een café.

Do’s & don’ts uiterlijke verzorging

Do’s

  • Een verzorgd kapsel
  • Gestreken kleding
  • Het bedekken van eventuele tatoeages of piercings
  • Een net geschoren hoofd bij de mannen
  • Verzorgde handen

Don’ts

  • Teveel parfum / aftershave
  • Veel make-up
  • Veel accessoires
  • Een te diep decolleté bij vrouwen
  • Gekleurde sokken in nette schoenen

Zorg dus dat je te allen tijde een representatieve indruk achter laat tijdens het sollicitatiegesprek. Kies de outfit die zowel bij de bedrijfscultuur als bij jezelf past! Voor een goede indruk zou je hier kunnen kijken.

Deze gastblog is geschreven door Joelle van Berkel, werkzaam als marketing medewerker voor Otto.nl, een grote homeshopping organisatie.

Over de Auteur

Gastblogger Iedereen die wel een keer zijn mening of gedachten kwijt wil in een blog op RecTec, maar niet regelmatig een artikel wil schrijven, kan zijn of haar gastblog insturen. Een artikel zal gecontroleerd worden op kwaliteit (wat niet wil zeggen dat eindredacteur de mening hoeft te delen). Indien het kwalitatief en qua schrijfstijl in orde is zal het geplaatst worden onder het gastblogger account. De naam en functie van de persoon zullen altijd vermeld worden in het blog, tenzij er zeer zwaarwegende redenen zijn waarom dit niet kan.


1.524 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën