bussemakerRecentelijk gaf Jet Bussemaker, onze minister van OC&W, een lezing over de vaardigheden van de toekomst. Het is een zeer lezenswaardig, en lovenswaardig, verhaal. Hoewel ik van dit gedachtengoed weinig (of eigenlijk niets) terug zie in haar beleid, is het wel iets waar veel organisaties nog wat van kunnen leren.  Ook op het gebied van recruitment.

Een paar quotes:

Mevrouw Bussemaker stelt terecht:

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor taal en rekenen. Dat blijft belangrijk. Maar leren is meer. En leerlingen die moeite hebben met juist die basisvaardigheden, kunnen nog steeds heel veel in hun mars hebben.

Als ik naar recruitment kijk zie ik dat er vooral heel, heel veel aandacht is voor taal. Bijna elke recruiter valt over spelfouten. Nu is dat voor sommige functies van belang (secretaresse, redacteur, etc), maar voor heel veel functies niet. Opvallend overigens dat uit recent onderzoek blijkt dat drie kwart van de mensen valt over spelfouten op de werkvloer, 72% ze ‘regelmatig’ voorbij ziet komen, maar iedereen van zichzelf overtuigd is dat hij/zij ze niet maakt. Technische onmogelijkheid natuurlijk. Toch heeft Bussemaker hier een heel goed punt: ja, natuurlijk doet het er toe, maar er is veel meer en dus moet je verder kunnen kijken.

De boodschap van Hemerijck (Hoogleraar VU in zijn oratie vorig jaar) is in feite, dat een wendbare economie vraagt om weerbare werknemers en burgers. Mensen kwalificeren voor de arbeidsmarkt, betekent dan dus: iederéén voorbereiden op een leven lang leren.

Als organisaties klagen over vastgeroeste mensen, ook (eind) dertigers die niet meer willen leren of zich niet ontwikkelen denk ik vaak: dat is een selectie probleem. Dat had je kunnen zien aankomen. Wil je lerende mensen? Mensen die zich ontwikkelen? Mensen die bezig blijven om waardevol te zijn voor je organisatie? Vraag dan in je sollicitatiegesprekken eens wat het laatste zakelijke boek is dat deze persoon heeft gelezen. Of welke cursus (van de werkgever of gratis via b.v. Coursera) hij/zij heeft gedaan? Het is nog nooit zo makkelijk geweest jezelf te ontwikkelen, dat zou in mijn optiek een selectiecriterium moeten zijn.

Socioloog Richard Sennett zegt dan ook terecht: vaardigheden zijn geen trucje. 21st century skillsleveren geen recept op van een flexibele, overal inzetbare mens.

Een ander belangrijk element is de selectie op trucjes. We nemen het liefst iemand aan die exact hetzelfde gedaan heeft voor een concurrent. Of we nemen iemand aan die het trucje al kent. We zoeken iemand die uit de branche komt. Zelden zie ik testen of iemand wel echt de skills heeft. Harver doet dit geweldig in de call centre branche (o.a. voor Arvato). Testen op de vaardigheden, niet de trucjes. Intelligentie testen bij DNB en Gemeente Den Haag voor traineeships laten zien dan de meerderheid van de WO afgestudeerde niet aan de intelligentie eisen voldoet. Toch testen we dat niet, we accepteren het diploma van een school die beloond wordt per diploma dat men uitreikt.

De speech van mevrouw Bussemaker raakt voor mij een gevoelige snaar. Ik hoop dat ze ergens hier iets mee in haar beleid gaat doen. Tot die tijd zou ik graag zien dat recruiters en HR functionarissen iets doen met deze kennis in hun selectieprocessen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


258 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08