Uw 50 plus beleid?

Door Bas van de Haterd op 19-03-2014 07:38.

opa_oma06Nog steeds zoeken de meeste organisaties eigenlijk 30’ers. Soms mogen 40’ers er nog wel bij komen, maar 50’ers… nee, dat is wel heel oud. Natuurlijk, niet officieel. Het aantal vacatures waarin nog echte leeftijdsdiscriminatie voorkomt is minimaal, maar dat wil niet zeggen dat dat niet bij de selectie alsnog gebeurt.

Helaas wordt daarmee de pool ook steeds kleiner. Voor het eerst zijn er namelijk meer 50’ers dan 30’ers op de werkvloer. Nu is het even makkelijk werven, gezien de werkloosheid, maar over een aantal jaar? Natuurlijk kunnen we zeggen: wie dan leeft, die dan maalt. Echter zijn het dan de succesvolle bedrijven die nu de juiste mensen hebben aangenomen EN die ze dan weten te behouden.

Arbeidsduur

Hoe lang werkt iemand gemiddeld voor je organisatie? Ik vraag me wel eens af of HR hier serieus cijfers van heeft. Mijn gevoel, maar ik kan het niet onderbouwen, zegt namelijk dat elke 50’er of 55 plusser die je aanneemt er tot zijn of haar pensioen zit, tenzij dat je deze zelf ontslaat. Dat is dus 10 tot 15 jaar, en met de toenemende pensioengrens nog langer.

Hoe lang zitten dertigers bij je? 3 jaar? Als ze er meer dan 5 jaar zitten gaan mensen zich afvragen of ze wel zoveel talent hebben, dan ben je toch weg? Ik had ooit een collega die tegen mij zei dat ik haar wel een loser zou vinden, 8 jaar voor hetzelfde bedrijf. Ik vond haar juist heel loyaal en had veel respect dat ze de passie voor haar baan (paste perfect) had laten prevaleren boven de ‘zak stront’ die ze door het management steeds over zich had uitgestort gekregen.

Hoeveel mensen werken nu echt nog 10 jaar of meer bij een werkgever? Terwijl dat soms, zeker in bepaalde posities, wel wenselijk is. Volgens mij maar weinig. De 50 plussers? Ja, die wel.

50 plus beleid

Ik zou dus als ik een werkgever was met een stabiele basis zeker eens serieus kijken of ervaring misschien niet meer moet tellen bij werving. Er zijn er nu dus genoeg, meer dan 30’ers, op de werkvloer.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


576 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën