Alles wat je aandacht geeft groeitMensen die werk zoeken, hebben wel degelijk een baan. Namelijk deze zoeken. Iedere sollicitant weet dat dit een hell of a job is. Leren omgaan met afwijzingen en recruiters overtuigen dat jij wél geschikt bent voor de functie, gaat niet in je koude kleren zitten.

Solliciteren is dus een baan. Bij een baan horen taken. Aan taken worden prestaties of doelen gekoppeld. Dit zou ook moeten gelden voor sollicitanten. X aantal keren per week een cv opsturen. X aantal keer per week actief op LinkedIn zoeken naar functies, interessante groepen en/of discussies en hier iets zinvols zeggen. X aantal contacten leggen die tot een baan kunnen leiden, et cetera.

Een structurele aanpak leidt tot een beter resultaat. Een van de belangrijkste sollicitatie-instrumenten is het cv, maar hoeveel tijd wordt hier aan besteed? In de meeste gevallen is het een statisch document wat opgezocht wordt als er een nieuwe baan gevonden moet worden. Er worden zaken aangepast. Diploma erbij. Werkervaring vermelden. Software updaten. Misschien een huwelijk of kind toevoegen en klaar!

Gebrek aan zelfkennis is een veel voorkomende menselijke tekortkoming. Met een troebel zelfbeeld je eigen cv bekijken is niet aan te raden. Het cv verteld dan misschien wel wat je hebt gedaan, maar het zegt bijster weinig over wie je echt bent. Als er iemand aannames doet over jou, dan ben je dat zelf!

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Een sollicitant doet er goed aan veel tijd te besteden aan het cv. Maak er geen pagina’s lang document van. Bij elke eerste kennismaking is minder meer. Beperk het eerste cv wat je stuurt tot 1 pagina.

Stel targets. Begin bijvoorbeeld ieder dag met een half uur om je cv te optimaliseren. Durf jezelf kritische vragen te stellen. Voegt alles wat er staat iets toe? Echt alles? Je krijgt gemiddeld 60 seconden leestijd van de recruiter. Dan moet alles wat er in staat, raak zijn.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Alles wat groeit, werkt. Laat ook jouw cv werken. 

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.586 views | Reageer (5 reacties)
 • Jennifer

  1 pagina vind ik erg weinig. Tuurlijk is het belangrijk om te weten wie de kandidaat echt is. Maar als ik een CV onder ogen krijg wil ik graag goed kunnen zien welke werkervaring iemand heeft en waar. Vooral als iemand al wat jaren werkervaring heeft, is dat moeilijk op 1 pagina samen te vatten. Wellicht dat dat komt omdat wij kandidaten zoeken in een schaarse technische markt, vnl engineers. Maar ik ben al blij als iemand de juiste werkervaring heeft. In een gesprek hoor en zie ik graag hoe iemand is.

 • Niek

  Beste Wim, Ik heb je artikel gelezen en snap niet zozeer wat hiervan de meerwaarde is voor de werkzoekenden onder ons (uw doelgroep) . Ik zie eigenlijk alleen een oppervlakkige beschrijving met wat oneliners.. Weet een werkzoekende na dit artikel weten wat hem te doen staat? ik denk van niet.. Daarnaast lijkt het me zinvoller in te zoemen op wat nou echt de relevante aspecten van een CV zijn, een werkzoekende weet dit immers vaak niet omdat hij de selectiecriteria slechts deels kent.

 • stephan

  Ik wilde even reageren op dit artikel en met name op het punt 1 pagina voor je CV.
  Nu heb ik een arbeidsverleden van bijna 41 jaar werk en mijn CV is dan geen 1 blad,maar 3 A4-`tjes.Dus met andere woorden een CV die klinkt als een klok zeggen vele recruters.Doch ook een aantal zeggen het is teveel wat je schrijft,je wijd teveel uit,andere zeggen je moet het wat uitdiepen,weer anderen zeggen wees beknopt.Tot zover kon ik deze recruters niet meer volgen.De een zegt dit de ander zegt dat.Ik zit als sollicitant op dit moment van “WAT NU”.Kan iemand mij uitleggen wat een sollicitant met zo`n werkverleden nu moet doen.
  Graag zie ik jullie reacties op het volgende mailadres:jsdekok@live.nl

 • Wim

  @Stephan lastig. Er is geen waarheid, hooguit interpretaties en ervaringen. Ik nodig je van harte uit langs te komen bij een van onze trainingen, Solliciteren is een baan! zie onze site, http://www.strictlypeople.nl voor data en referenties. Succes in ieder geval.

 • Naar mijn mening moet je eerst even een stapje terug doen en kijken naar het doel van een cv. Ik denk dat er maar één doel is en dat is…. om uit te worden genodigd voor een gesprek. Je zal namelijk nooit meteen een baan krijgen met een cv, er volgt altijd eerst een gesprek. Dus moet je de lezer nieuwsgierig maken naar de persoon achter het cv. Het cv is als het ware het visitekaartje waarmee
  je dit doet. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, het
  bedrijf waar je solliciteert en je persoonlijkheid maak je een keuze hoe dit visitekaartje er dan uit ziet. Het kan zijn dat één pagina hiervoor de juiste vorm is (bij populaire functies als recruiters honderden cv’s ontvangen) of een cv van 3 of meer pagina’s (bij minder populaire specialistische functies, of bijvoorbeeld voor een wetenschappelijke functie). Daarnaast kan je voor een traditionele vormgeving kiezen of juist voor een heel moderne vormgeving.
  Welke vorm je ook kiest, de inhoud zal in veel gevallen de doorslag
  geven.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën