xl3461_sollicitant-verkiest-rekruteringseventWerkzoekenden moeten realistischer worden, kopt Randstad.

‘De vraag van onze klanten en de wens van kandidaten loopt nogal uiteen’, constateert Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad Nederland. ‘Er is volop werkgelegenheid in ICT en Techniek. Maar die beroepsgroepen staan niet in de top vijf van werkzoekenden.’

Tja, geen speld tussen te krijgen. Je vraagt je echter af of mevrouw Ten Hoonte ooit bij zichzelf bedacht heeft dat als er werk genoeg is in een bepaalde sector er misschien daarom niet zoveel kandidaten zijn in diezelfde sector. Immers, als er werk genoeg is, zoeken die mensen geen werk, dan vinden ze dat. Kandidaten die al in de IT of Techniek van baan willen wisselen doen dat dan zeker niet via Randstad.

Dus dat… is logisch… denk ik dan.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


659 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën