cvAan de basis van het huidige selectieproces ligt nog steeds het CV dat een overzicht geeft van wat iemand in het verleden heeft gepresteerd, hoe hij/zij dat heeft gedaan en wat iemand heeft geleerd. Ondanks dat een CV maar 10% bepalend is voor een succesvolle plaatsing wordt selectie op basis van een CV nog steeds veel toegepast.

“Botox” CV

Vanwege bovenstaand feit wordt het nodige aan CV’s gesleuteld door sollicitanten, al dan niet met hulp van loopbaan adviesbureaus, om zo gunstig mogelijk voor de dag te komen. Het sleutelen aan CV’s lijkt veel op het gebruik van botox, een middel dat spiertjes verlamd zodat rimpels verdwijnen. Beiden hebben namelijk als doel zichzelf mooier voor te doen dan de realiteit. Het resultaat van deze schijnvertoning is, dat zes van de tien medewerkers binnen twee jaar vertrekken na het aannemen van een baan en 15 procent zelfs al binnen een jaar.

Oorsprong CV

Voorspellen van gedrag aan de hand van een CV is ontstaan uit een tijd dat bedrijfsprocessen veel op elkaar leken en niet veel veranderden gedurende de tijd. Nu we midden in een transformatie periode zitten met een explosie aan diversiteit en nieuwe co creatieve organisatievormen is voorspellen van gedrag d.m.v. gedragingen uit het verleden niet meer mogelijk. Dat hebben diverse gesneuvelde CEO’s ons de afgelopen jaren laten zien, ondanks hun indrukwekkende CV’s.

Drijfveren

Het voorspellen van gedrag op basis van iemands drijfveren en persoonlijke missie wint steeds meer terrein. Want drijfveren zijn persoonsgebonden, stabiel en dus een goede voorspeller van toekomstig gedrag. Wat belangrijk blijft is het juiste toekomstig succesgedrag op een juiste wijze te definiëren. Want daar staat of valt elk selectie en werving systeem mee.

Over de Auteur

Sybren van der Schaar Waarom (WHY) werkzaam als talent partner? “Mijn overtuiging is dat iedereen talent heeft, dat er voor iedereen werkzaamheden zijn die passen bij zijn talenten en dat werken met je talenten veel plezier en persoonlijk succes oplevert. Dat wat mensen doorgaans vanzelfsprekend vindt zie ik als een talent. Mijn overtuiging is dat iedereen die zijn eigen talenten zal (h)erkennen vervolgens ook de talenten van anderen gaat (h)erkennen en waarderen. Met behulp van de talentenscan kan ik daar een bijdrage aan leveren. In een wereld / organisatie waar iedereen zich bewust is want zijn eigen unieke kwaliteiten en werkzaamheden uitvoert die passen bij zijn talenten zal harmonie heersen. Dat is mijn overtuiging en mijn “waarom” ik dit werk graag doe.” Ik ben geaccrediteerd consultant TMA™ Methode en heb inmiddels tientallen talentenscans uitgevoerd. Daarnaast heb ik veel kennis van methoden en technieken op het gebied van management, persoonlijke ontwikkeling en selectie en werving. Voor mijn klanten vervult ik naast de expert rol ook graag de rol van sparring partner. Vertaling van talent naar performance en ondernemers helpen bij het verwezenlijken van hun dromen geven me veel energie.


810 views | Reageer (5 reacties)
 • Voorspellen van gewenst arbeidsgedrag is verreweg de belangrijkste factor om het succes in een functie te bepalen. Een CV kun je gebruiken je als bron van waaruit je arbeidsgedrag uit het verleden onderzoekt om dat vervolgens te projecteren op het gewenste arbeidsgedrag in de functie waarop een kandidaat heeft gesolliciteerd. Kijk eens naar de volgende analogie:

  Toverlantaarn, stomme film, zw/w film met geluid, kleurenfilm, video, mpeg en varianten..??. En dan nu het CV:
  Papieren CV, LinkedIn profiel en andere sociale media profielen,
  Video-CV, Multimedia CV….??

  Veel selecteurs kunnen of willen niks met andere dan “papieren” CV’s. Of hun ATS “kan dat niet verwerken” waardoor een bewegend, van beeld en geluid voorziene opvolger van het papieren CV nog steeds niet breed geaccepteerd is. Voorlopig, zo is mijn mening, zullen we het moeten doen met het ouderwetse CV. Dat is nog steeds “de standaard” die iedereen accepteert. En in heel veel gevallen kunnen die CV’s beslist beter omdat heel veel mensen in hun CV maar heel matig uit de verf komen terwijl er vaak veel meer blijkt te zijn dat ten onrechte onderbelicht blijft.

  “Botox-CV” is een prachtige term. Zeker voor die CV’s die gepimpt zijn met het oogmerk je beter voor te doen dan je bent. Daarmee hou je jezelf –en een werkgever- voor de gek. Dan is het logisch dat een carrière stap vroeger of later uitdraait op een teleurstelling zoals je terecht aangeeft.

  En wanneer kan het CV dan de prullenbak in? Op het moment dat we in staat zijn gewenst arbeidsgedrag zodanig te onderzoeken en te voorspellen dat grenzen tussen branches en functies er niet meer toe doen, robots vrijwel alle “(repetitieve) witte boorden taken” hebben overgenomen en inhoudelijke kennis, creativiteit, inzicht en de match met persoonlijke drijfveren realiteit zijn geworden.

 • Jennifer

  Ik denk dat het goed is om naar iemands drijfveren en persoonlijke missie te kijken. Maar altijd icm het CV. Wij zoeken HBO werktuigbouwkundige en elektrotechnici, liefst met ervaring. Heel schaars. Belangrijkste is dat hij/ zij werkervaring en opleiding heeft in de juiste richting, ookal is zijn missie nog zo mooi…

 • Toch een vraag Rob. Je zegt namelijk dat je de CV gebruikt als een bron van arbeidsgedrag. Maar is het gedrag niet afhankelijk van de omstandigheden? En ken je die omstandigheden? Volgens mij niet. Dus het afleiden van het gedrag uit een CV vind ik heel gevaarlijk.

  Simpel voorbeeld. Ik heb twee loondienst verbanden gehad. In beide was een gigantisch verloop. Nu heb ik bij de eerste wel 5 jaar gewerkt, maar eigenlijk wilde ik er heel snel weg. De sfeer was dodelijk. Het verloop was hoog, een kleine vaste kliek (die de sfeer verpeste) en er waren er maar weinig die er jaren bleven zitten. Mijn tweede bedrijf had een verloop van 100% in anderhalf jaar tijd. Dat zegt ook wel iets. Stel dat ik dan dus heel erg snel baan na baan had gehad. Dan lees jij er uit af dat ik een job hopper ben, arbeidsgedrag, terwijl de ware reden is dat ik sfeergevoelig ben. En dat ik een enorme prestratiedrang heb en in beide organisaties die niet kwijt kon.

  Nu zal ik niet zeggen dat de CV voorlopig weg kan, maar of het de beste selectiemethode is durf ik ok in twijfel te trekken.

 • Sybren van der Schaar

  In het verleden toen ik mede eigenaar van een machinefabriek was heb ik mensen op technische posities gezet die niet direct de vereiste opleiding en ervaring hadden. Ze hadden wel een analytisch denkvermogen en waren geïnteresseerd in de werking van machines. Na een tijdje bleken deze “niet” technici net zo goed of zelfs beter te functioneren dan de mensen met een technisch achtergrond. Wat ook opviel was dat elektrotechnisch opgeleide monteurs betere service monteurs werden (ook mechanisch) dan wtb opgeleide monteurs.

  Als interim heb ik vergelijkbare ervaringen opgedaan dat niet technische opgeleiden met de juiste instellen snel productief werden in een technische omgeving. Een open geest en de juiste houding zijn veel belangrijker dan ervaring.

  De combinatie intuïtie ondersteund met een talentenscan (e-assessments) heeft bij mij sterk de voorkeur.

 • Hi Bas, Ben het met je eens dat louter een CV niet veel zegt over arbeidsgedrag. En, omstandigheden hebben uiteraard invloed op het gedrag dat mensen laten zien. Wat ik bedoel -had ik duidelijker moeten zeggen- is dat je het CV kunt gebruiken als leidraad om op basis daarvan met die persoon in gesprek te gaan en tijdens dat gesprek te onderzoeken wat/hoe/waarom en onder welke omstandigheden mensen hun rollen binnen arbeidsorganisaties hebben vervuld. En dan wordt ook duidelijk waarom mensen bepaalde stappen hebben gezet. (zoals in het voorbeeld dat jij aanhaalt). In een heel grijs verleden werd de zgn. arbeidsproef gebruikt om vast te stellen of iemand al dan niet geschikt was voor een bepaalde functie. Misschien is dat nog wel een betere selectiemethode dan het CV. Het is dan gedrag dat je moet laten zien in de alledaagse praktijk. Kan een CV niet tegenop.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën