vacatureVoor een relatie bij jou in de buurt zoek ik een sollicitant. Het mag fulltime of parttime en leeftijd maakt niet uit. Ik zoek iemand die sinds kort of voor langere tijd op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Wanneer je langer op zoek bent, is het niet onlogisch dat een grotere reistijd, lager salaris en zelfs verhuizing acceptabel is, maar dit heeft niet de voorkeur.

We zoeken iemand die begrijpt dat solliciteren geen wedstrijd is. Meer een zoektocht naar een dusdanig tijdrovende aangelegenheid zodat van beide kanten, werkgever en werknemer, goed bestudeerd wordt of er voldoende aansluiting en uitdaging is om tot een succesvolle langdurige relatie te komen.

In de functie van sollicitant zijn jouw kerntaken:

 • dagelijks bestudeer je jouw cv (het een-pagina-cv en de uitgebreide versie);
 • je kijkt op LinkedIn of jouw profiel bekeken is, beantwoordt interessante vragen in groepen waar je lid van bent en beantwoordt mail;
 • je bekijkt Twitter, Facebook en andere social media voor interessante onderwerpen, vacatures of vragen die je kunt beantwoorden om zo jouw expertise/interesse te tonen;
 • via Feedly of andere vergelijkbare tools waar je vacatures en blogs/artikelen verzamelt, maak je een selectie uit de dagelijks informatie. Eventueel deel je deze via social media, wederom om jouw expertise/interesse te tonen;
 • je maakt een selectie van alle gevonden vacatures. De goed aansluitende vacatures ga je onderzoeken.  Je zoekt informatie over het bedrijf. Wie is er weggegaan/gemoeten? Wie is de (hiring)manager en/of HR? Je probeert in contact te komen met deze mensen om meer informatie te krijgen over het hoe en wat. Voornamelijk zal dit via LinkedIn gaan, maar andere hulpmiddelen/social media kunnen ook ingezet worden;
 • als de vacature voldoende aansluit, stuur je jouw een-pagina-cv om hiermee interesse te wekken bij de recruiter (waar je in 9 van de 10 gevallen mee te maken krijgt);
 • je bent voorbereid om meer informatie te leveren. Dit kan door een recent (uitgebreid) cv,  en/of een vragenlijst paraat te hebben voor als je gebeld wordt. Als er interesse is, betekent dit vragen waarom er specifiek interesse in jou is? Wat willen zij waarom weten?
 • Iedere dag zorg je dat er een set kleren klaar ligt om direct op sollicitatiegesprek te kunnen. Je kunt nooit genoeg voorbereid zijn.

Om in aanmerking te komen voor de functie van sollicitant voldoe je aan onderstaande competenties/vaardigheden:

 • Een diploma is geen vereiste, iedereen kan het worden;
 • In deze tijden van crisis, sta je niet alleen, maar je gaat deze strijd wel alleen aan. We zoeken een teamspeler die met alle werkzoekende beseft dat zij in hetzelfde schuitje zitten, maar die zelfstandig genoeg is om zich te motiveren dit iedere dag te doen. Een 9 tot 5 mentaliteit is ongewenst. Solliciteren stopt pas als je een baan hebt;
 • We zoeken iemand met een dikke huid en eelt op de ziel. Iedere dag afgewezen worden doet wat met je gemoedstoestand. Een sollicitant die zaken snel persoonlijk opvat en dit niet van zich af kan zetten, zal het zwaar krijgen. Een ongewenste competentie dus.

Arbeidsvoorwaarden:

Deze zijn over het algemeen slecht. Meestal betreft het een uitkering. In sommige gevallen zelfs de bijstand. Er is geen auto van de zaak. Geen fiets. Zelfs geen gratis ov-kaart. Reden te meer dat we iemand zoeken die dit slechts heel kort wil doen.

Voldoe je aan dit profiel en wil je solliciteren? Een cv mailen mag, maar we verwachten wel heel veel reacties. Bel ons dus niet. Wij nemen contact met jou op als jij de juiste kandidaat bent.

Solliciteren is een baan! Voor iedereen. Van krantenjongen tot (ex)miljonair! Pak het professioneel aan en laat je cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.725 views | Reageer (5 reacties)
 • Interessant artikel Wim, en zeker waar: solliciteren is ook een baan! Vol goede moed verder gaan is de dagelijkse opdracht. #contentmanager #zoektwerk #zoektbaan Ik ga je andere artikelen ook lezen, bedankt!

 • Wim

  @Stefanie Dank en veel succes

 • Ronald Bijvank

  De omschrijving klinkt al te bekend. Vanaf de vroege uurtjes starten met de diverse vacature sites, LinkedIn evalueren en zoeken naar vacatures, Twitter in de gaten houden en diverse sollicitaties de deur uit. het volgen van diverse trainingen, zoals Jobmarketing, En in deze tijd; het eelt heeft intussen ongekende vormen aangenomen en gewoon met een positieve insteek ’s morgens weer aan de slag. Goed om de herkenning op ludieke wijze terug te zien.

 • Pingback: Solliciteren is een kl*te baan | Carrièrespoor - Je derde carrière()

 • Pingback: Ooit komt het goed | Wendy zoekt Communicatiewerk | Welkom()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën