gerd-leersWie dacht dat aftredende politici allemaal rustig op hun wachtgeld teerden, komt bedrogen uit. En dan heb ik het niet eens over grote mannen als Gerrit Zalm die doorschuiven naar een hoge bestuursfunctie. Nee, er zijn ook afzwaaiende politici die echt moeite moeten doen om aan het werk te komen. Of die zich zelfs, net als gewone stervelingen, moeten verlagen tot het reageren op vacatures. En dat is even wennen.

Of, zoals oud-minister Gerd Leers het verwoordt: “Een ex-politiek bestuurder wordt weer aangesproken op zijn competenties en niet op zijn positie. Dat vereist een heel andere insteek.” Oei, dat is even schrikken. Het is opeens weer belangrijk wat je eigenlijk kunt. Om de zoekende ex-politici een beetje te helpen, nam Leers het initiatief tot oprichting van een detacheringsbureau voor ex-politici: GP-Staffing, waarin GP staat voor ‘Government Professionals’. En over professionals gesproken: zou het iets voor Frans Weekers zijn?


Een nieuw netwerk

Volgens Leers is het allemaal vrij simpel: “In het bedrijfsleven word gewoon gekeken naar: wat kun je, welke opleiding heb je en, vooral, welke ervaring heb je?” Met het detacheringsbureau wil de oud-burgemeester van Maastricht voormalige politici helpen een nieuw netwerk aan te boren. En dan niet per se met het oog op een fulltime baan, maar vooral voor tijdelijke trajecten: “Wat wij doen, is een pool van goede mensen vormen die we beschikbaar stellen voor afnemers die op projectbasis mensen zoeken.” Werkelijk baanbrekend: politici behandelen als echte mensen. Briljant.

Ontkleuren

Belangrijk in het re-integratieproces is het proces van het loskomen van het politieke imago. Leers zelf heeft hier de prachtige term ‘ontkleuren’ voor bedacht, dat in het Limburgs zo mogelijk nog mooier klinkt. “Iemand neemt in zijn politieke carrière een kleur aan. Dat kan de kleur van zijn partij zijn of de kleur van zijn specialisme en daar kennen we hem allemaal van.” Juist, ja. Of belastingenvelop-blauw ook onder deze kleur valt, laat Leers in het midden. En ook aan de vraag hoe het ontkleuren zich verhoudt tot het vermeende probleem van kleurloosheid in de Nederlandse politiek, wil hij zijn vingers niet branden.

Over de Auteur

Martijn van Lith Martijn van Lith is copywriter voor onder andere Vacatures.nl en Recruitment.nl. Daarnaast is hij actief als freelance tekstschrijver en columnist. Op RecTec schrijft over opvallende zaken op het gebied van de arbeidsmarkt.


157 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën