studiekostenElke recruiter vraagt naar de reden van vertrek. De meest gehoorde antwoorden zijn: te laag salaris, geen leuke collega’s, voornamelijk vanwege de leidinggevende collega, en natuurlijk een te grote reisafstand. 

Een andere veel voorkomende reden is de beperkte mogelijkheid tot ontwikkeling of ontplooiing. Voor de ene kandidaat is het plafond binnen 1 jaar bereikt en anderen komen hier na 25 jaar trouwe dienst achter. Meer dan regelmatig komt men tot deze conclusie nadat een studie is afgerond. 

Stel dat het aantal dagen tussen het behalen van een diploma en “ik heb mijn plafond bereikt”, gedeeld door het aantal dagen dat iemand zijn/haar functie uitoefent, een indicatie is voor de geloofwaardigheid van de beperkte doorgroei mogelijkheden? Beide benaderen 0, schat ik in!

Tijdens het werk een studie volgen, heeft een reden. Meestal is dat carrière maken. Het betekent niet dat je direct na het diploma uitgegroeid bent. Met het behalen van een diploma sluit je een periode af. Tijd voor een nieuwe uitdaging en dat is meestal een nieuwe baan.

Een ander gevolg van het behalen van een diploma is dat de afstudeerder zich hoger inschaalt qua salaris. Blijkbaar moeten de studie-uren en kosten terugverdiend worden. Is deze kandidaat meteen na het behalen van een diploma slimmer, beter en meer waard? Nee, natuurlijk niet, maar logisch is de verwachting wel.

Als kandidaat doe je er verstandig aan om naast je studieplanning ook een sollicitatieplanning te maken. Pas tijdig het cv aan. Vermeld het volgen van de studie op LinkedIn. Laat werving en selectiebureaus waar je ingeschreven staat, weten dat je een studie bent gestart. Niemand kijkt dan vreemd op als je contact opneemt met de vraag of ze een leuke baan hebben. Je bent eindelijk toe aan een nieuwe uitdaging!

Laat je cv werken, ook tijdens het volgen van een studie.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.339 views | Reageer (2 reacties)
  • jeroen de vries

    Volgens mij is het meest gegeven antwoord: gedwongen vertrek wegens reorganisatie

  • Arjen

    In mijn geval is het gewoon je bent te oud, ondanks dat je nog jaar geleden een opleiding hebt afgerond. Iedere werkgever heeft de mond vol van er is geen ervaren werknemer meer! Nee klopt, ze nemen hen niet in dienst ondanks de bonusregeling, ondanks het feit dat de arbeidsethos groter is. Investeren in mensen is niet de core business van bedrijven omdat het gezien wordt als een kostenpost.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën