BeX7oolIcAASmDy.jpg-largeAfgelopen week schreef ik hier een klein stukje over de banen die de komende 20 jaar gaan verdwijnen. Dit op basis van het artikel in The Economist waar onder andere een onderzoek van Oxford werd aangehaald.

Op dit lijstje staat o.a. de kans dat de accountant en auditor verdwijnt op 94%. De telemarketeer zelfs op 99%, de verkoper in de winkel op 94% en de typistes op 81%.

Van een aantal beroepen lijkt dit wel logisch, maar de komende tijd wil ik hier van een aantal van deze beroepen toch even uitleggen waarom ik denk dat dit zo is. Dat is dus niet de wetenschappelijke onderbouwing van Oxford, maar mijn verwachting van die onderbouwing. Of eigenlijk meer, mijn gedachten hierover.

Vandaag als eerste beroep dat zal verdwijnen: de accountant & auditor.

Dit is een redelijk onverwacht beroep denk ik dat zo hoog staat, omdat we vooral altijd kijken naar de lager geschoolde beroepen die makkelijk automatiseerbaar zijn. Toch is het niet onlogisch…

De accountant en auditor is vooral bezig met het controleren van cijfers. Natuurlijk ook in het bovenhalen van de werkelijke cijfer, maar vooral met de controle daarop. Hoe zijn de cijfers opgebouwd? Zitten er discrepanties in? Zijn er ergens uitgaven die nergens terug te vinden zijn? Zien we fiscaal onacceptabele constructies? Dat soort zaken.

Dit zijn eigenlijk allemaal zaken die vast liggen. De wet is namelijk redelijk eenduidig, zeker als het op accountancy regels aankomt. De interpretatie van die wetten zijn soms iets minder eenduidig, wat onder andere heeft geleid tot een groot aantal fraude zaken de laatste jaren.

De reden dat accountancy dus gaat verdwijnen is omdat cijfers, makkelijker dan tekst, te automatiseren is. Discrepanties in verschillende cijfers kan een computer veel beter zien dan een mens. Administratie is al niet meer te doen zonder computers, net als belastingaangifte. De controle hierop automatiseren is gewoon de volgende stap.

Ook is het auditing deel beter te doen door computers, want big data (het continu verzamelen van verschillende verder ongerelateerde bronnen) kan een computer beter dan een mens. Dus ook daar liggen grote mogelijkheden tot fraude detectie als het om automatisering gaat.

De accountant en auditor is dus redelijk eenvoudig te automatiseren en er is veel te winnen (in maatschappelijke zin) als dit gedaan wordt. Een ander bijkomend voordeel is de kostenbesparing. Het is immers een beroep dat een ver bovengemiddelde financiële vergoeding kent.

Wel komen er straks heel veel nieuwe beroepen bij om deze transitie te bewerkstelligen. Data analisten en programmeurs die dit niet alleen bijhouden, maar ook steeds verder ontwikkelen, zal een beroepsgroep zijn waar veel werk ontstaat. Data architecten zullen structuur moeten aanbrengen in de algoritmes waarop gezocht moet worden en programmeurs zullen zelflerende systemen moeten bouwen om beter te worden. Daarnaast zullen er een nieuw soort auditers ontstaan die de zelflerende systemen controleren en kijken of het inderdaad fraude is.

De accountant en auditor is dus redelijk makkelijk automatiseerbaar. Nu nog een beroep dat veel verdient en hoog aangeschreven staat als een studie die je een goed carrière perspectief geeft. Helaas niet op de hele lange termijn.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


4.552 views | Reageer (4 reacties)
 • Ik ben nog maar even ook in het onderzoek zelf gedoken, voor zover ik dergelijke wetenschappelijke papers vol met wiskundige formules kan begrijpen.

  http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf

  Bijzonder is dat je dan weer iets meer data hebt, en dat het hier dus echt gaat om de accountant en auditor functie, niet om het administratieve accounting werk. Dat is een ander beroep met een 99% kans tot automatisering.

  Een van de redenen voor het verdwijnen van de accountant is het hoge salaris, want men heeft een nadrukkelijke negatieve correlatie gevonden tussen salaris en het overleven van het beroep. Dus hoe hoger het salaris van een groep, hoe meer de drang is om het te automatiseren.

 • Pingback: Coney » Big data, good for business not for jobs()

 • Gijs

  Dat zou misschien zo zijn. Maar een tandarts verdiend ook heel goed, maar is toch een beroep die niet snel zal verdwijnen. Net als veel andere medische beroepen. Zo zijn er nog wel een paar beroepen met een hoog salaris die niet makkelijk automatiseerbaar zijn.

 • Dat klopt, dat zeg ik ook op geen enkele manier. Een reden voor het sneller verdwijnen van beroepen is de beloning.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën