In het kader van de gevonden voorwerpen vandaag een bijzondere functie-eis: de solistische teamplayer.

Schermafbeelding 2014-01-14 om 10.55.11Serieus, het staat er echt in deze vacature voor een PHP developer. Naast een out-of-the-box denker (wat weer haaks staat op de eerder gevraagde kennis van frameworks, immers, dat zijn nu per definitie ‘boxen’ waar je in denkt), moet je ook een solistische teamplayer zijn. Voor de goede orde, ik heb niets tegen ‘in the box’ denken van programmeurs, dat maakt het vaak wel zo handig en de code goed overdraagbaar.

Het is duidelijk een bedrijf dat niet weet wat ze wil. Vacatureteksten schrijven, het blijft een vak apart. Of eigenlijk ook niet, gewoon je boerenverstand gebruiken is vaak genoeg.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


845 views | Reageer (3 reacties)
 • Pablo Vos

  Hallo Bas,

  Bedankt voor je extra aandacht voor onze tekst. Leuk dat er mensen goed opletten wat wij te zeggen hebben en ons graag aan het juiste taalgebruik houden.

  Het gaat wel degelijk om correcte informatie, en we weten exact wat we willen. De mensen die we zoeken (solistische teamplayer, out-of-the-box denker, etc.) zijn prima te vinden en geeft aan wat de verwachtingen zijn. Je kan prima met frameworks werken om best-practice redenen, maar daar een platform op bouwen dat niet ‘in-the-box’ zit. Als je als programmeur binnen de vakjes denkt krijg je websites
  die lijken op alle andere websites en platformen en wij proberen juist
  daarbuiten te denken. Een programmeur met een creatieve inslag, zeg maar.

  Een solistische teamplayer doet exact dat: kan als solist prima op zichzelf werken, en is – wanneer het project dat nodig heeft – een prima teamlid.

  Het doel van de tekst is de interesse opwekken en hebben we er al positieve comments op gehad. Daarnaast zijn we nu in de laatste gesprekken met een goede kandidaat. En dat is een solistische teamplayer die met momenten out-of-the-box kan denken.

 • Hoi Pablo,

  Dank je voor je reactie. Tja, we agree to disagree denk ik. Een solistische teamspeler bestaat niet in mijn optiek, nooit. Simpelweg omdat je geen keuze maakt. Natuurlijk is niemand 100% solist of 100% teamplayer. Als ik je zo lees bedoel je gewoon een solist die niet vergeet dat hij collega’s heeft. De discussie die n.a.v. deze post op verschillende Linkedin groepen is ontstaan had datzelfde. Een leraar bijvoorbeeld is ook geen solistische teamplayer, maar een solist die niet vergeet dat hij ook collega’s heeft. Een teamplayer die ook soms even ‘zijn eigen werk doet’ is voor mij ook geen solistische teamplayer.

  Naar mijn mening is geen keuze maken ook een keuze. Iemand die alles voor iedereen wil zijn is niets voor niemand. Maar daarover zijn de meningen verdeeld en dat mag.

 • Pingback: Tegenstrijdige functie-eisen | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën