kill chessSollicitanten komen vaak bedrogen uit als ze uiteindelijk zijn aangenomen. In bijna de helft van de gevallen (46 procent) blijkt de vacature niet te hebben beschreven wat die zogenaamde droombaan inhoudt. Het takenpakket, de werksfeer en de arbeidsvoorwaarden komen niet overeen met wat was beloofd, meldt dagblad Metro. Volgens een onderzoek van de Nationale Vacaturebank, zijn de werkzaamheden uit vacatureteksten in 25 procent van de gevallen mooier omschreven dan uiteindelijk het geval is. Daarnaast geeft één op de tien medewerkers aan dat de werksfeer in de realiteit niet zo fantastisch is dan omschreven. Nog eens 11 procent van de Nederlandse personeelsleden zegt dat de arbeidsvoorwaarden in de vacature anders werden omschreven. (Bron: ANP MediaWatch / Metro).

Shockerend? Nee. Althans dat zou het niet mogen zijn. Iedereen is aangenomen op basis van een functieprofiel. Vergelijk deze eens met wat je nu doet? De kans dat dit voor 100% klopt, is nihil. Sterker. Als dit voor 50% klopt, is dat bijzonder.

Meer dan regelmatig wordt het functieprofiel opgesteld nadat iemand heeft opgezegd. Dit gebeurt niet na grondig overleg met de vertrekkende medewerker, die precies weet wat de taken waren of zouden moeten zijn. Met de directe collega’s, die prima kunnen inschatten wat de nieuwe medewerker moet kunnen. Ook wordt er niet gekeken naar wat er in de markt gebeurt, of gaande is. Opleidingen veranderen. Taken verdwijnen. Mensen ontwikkelen zich. Een functieprofiel uit 2003 is niet meer van deze tijd.

Functieprofielen moeten dus evolueren. Helaas gebeurt dit niet. Iemand gaat weg en het oude profiel wordt links en rechts herschreven en klaar. Als er al iets verandert, is dat algemene bedrijfsinformatie. Het aantal medewerkers. Het logo. Een andere naam of een ander softwarepakket.  De sfeer in het bedrijf verandert nooit. Deze is namelijk altijd goed. Logisch? Als de ramen nog natrillen van de vertrekkende medewerker, ga je niet vermelden dat de sfeer op de afdeling lijkt op een lente in Egypte! Het aantal sollicitanten kun je dan op een hand tellen. Zelfs nu!

Niet vreemd dus dat de waarheid positief wordt bijgesteld in het functieprofiel. Gelukkig doen niet alleen werkgevers dit. De solistische, humorloze, dramatische communicerende grijze muis die om 17:00 uur naar huis gaat, kom je als recruiter nooit tegen. Vergeet al het sociale wenselijke gedrag en focus op dat wat iets toevoegt.

Laat je cv werken en laat zien waar jouw kracht ligt.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.701 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën