searcherTijdens diverse vakevenementen afgelopen jaar heb ik mensen twee termen horen roepen die wel erg veel op elkaar leken. De een roept ‘searchen’ en de ander roept ‘sourcen’. Omdat ik de wijsheid niet in pacht heb was ik erg nieuwsgierig naar wat dan het verschil was tussen die twee. Na bij diverse mensen navraag te hebben gedaan was de conclusie dat het eigenlijk gewoon hetzelfde was. Tot ik bij een sessie op ‘De Wereld Werft’ mijn eigen mentor Dave Vervoord de opmerking hoorde maken dat er een groot verschil zat tussen searchen en sourcen. Omdat ik mij niet kan voorstellen dat niemand met dezelfde vraag heeft rondgelopen als ik (misschien ook wel, maar dat ze de vraag niet durfden te stellen) hierbij een paar verschillen tussen wat ‘searchen’ en wat ‘sourcen’ is.

Searchen

Searchen is feitelijk niets anders dan een kanaal gebruiken om daar kandidaten te vinden. Dit doe je niet in plaats van het posten van een vacature, maar zet je doorgaans náást het posten van een vacature in. Ingewikkelde Boolean search strings komen eigenlijk nauwelijks voor, maar dat maakt het niet minder moeilijk om effectief in te zetten om de juiste mensen te vinden.

Sourcen

Sourcen is het BEWUST inzetten van één of meerdere kanalen om daar niet zomaar kandidaten te vinden, maar voornamelijk passief latent werkzoekenden te laten bewegen naar jouw organisatie (of naar de organisatie van de klant). Je doet dus onderzoek naar welke kanalen het beste resultaat opleveren voor jouw search en je negeert kanalen die voor jou niets op zullen leveren. Je gaat toch ook niet op zoek naar een goudsmid in een uienfabriek?

Conclusie

Bottom line kun je stellen dat ‘searchen’ operationeel is en ‘sourcen’ op tactisch niveau is. Ongetwijfeld dat er meerdere zaken aan vast hangen die ik nog niet benoemd heb. Daar ga ik in ieder geval werk van maken om deze informatie binnenkort met jullie te kunnen delen.

Over de Auteur

Timon Rammeloo Timon Rammeloo is een jonge Corporate IT Recruiter en is werkzaam bij een dienstverlener van IT infrastructuren in de Bollenstreek. In zijn blogs beschrijft hij zijn visie op het gebied van recruitment en de arbeidsmarkt en prikkelt hij graag mensen om buiten hun kaders na te denken over verschillende onderwerpen.


2.797 views | Reageer (6 reacties)
 • Jelle Althuizen

  Hé Timon. Ik vroeg het me ook af. Goed om te weten 🙂

 • Timon

  Graag gedaan 🙂

 • wim

  @Timon weer wat opgelost?! Volgende vraag, tot welke leeftijd ben je jong (als in jonge Corporate It Recruiter)?

 • Daan Eggink

  Bedankt, goed om even bij stil te staan!

 • Timon Rammeloo

  Ik ben 27. Dat is nog wel jong te noemen, toch? 😉

 • Pingback: Searchen versus sourcen - iOnAsJ()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën