zorgtestAfgelopen zaterdag berichtte de Volkskrant dat jonge medisch specialisten steeds vaker onbetaald werk doen, onder andere in het AMC en in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. Onder het mom van ‘wij bieden jonge werklozen de kans op werkervaring’ worden de afgestudeerde en volledig handelingsbevoegde specialisten als goedkope stagiairs aan het werk gezet. Handig toch? Goedkoop voor het ziekenhuis en fijn voor de jonge artsen, voor wie de vacatures immers niet voor het oprapen liggen. En als je dat ‘jonge mensen de kans bieden’ maar snel genoeg zegt, klinkt het nog maatschappelijk verantwoord ook.

 Vergelijkbare situaties komen voor in andere gebieden in de zorg, bijvoorbeeld de psychologie. Ook hier zijn onbetaalde werkervaringsplaatsen schering en inslag en ook hier kunnen de instellingen zich er met een droevig gezicht en een ‘wij hebben helaas geen geld om je volledig uit te betalen’ vanaf maken. De keuze is aan de jonge werkzoekende: je principieel opstellen of er toch maar het beste van maken. De eerste optie betekent in de praktijk werkloos thuis zitten en zien hoe honderden anderen zich verdringen om jouw stagepl… pardon: werkervaringsplaats in te nemen. Ga je er wel op in, dan moet je maar zien hoe je op andere manieren je geld binnen scharrelt, en hopen en bidden dat die prachtige ontwikkelingsplek je over niet al te lange tijd een goed betaalde baan gaat opleveren.

Misbruik van vergoedingen

Het mooiste is dat het AMC en het Rijnland Ziekenhuis – laten we in onze grenzeloze naïviteit even aannemen dat zij de enigen zijn – wel gewoon de volledige vergoeding uitbetalen voor het werk dat de onbetaalde krachten doen. Deze vergoedingen komen weer terecht in de ziekenhuiskas of bij maatschappen van artsen. Zo komen de ziekenhuizen in veel gevallen niet alleen gratis aan volwaardige artsen, maar incasseren ze ook nog eventjes een financiële bonus. Maar goed, ze gedogen dan ook levensgevaarlijke onervaren types in de buurt van hun echte artsen, daar mag best iets tegenover staan.

Uit vrije wil, of toch niet?

Ongetwijfeld zullen ziekenhuizen en andere zorginstellingen het financieel moeilijk hebben, maar de manier waarop wordt gedaan alsof deze hoogopgeleide jongeren staan te popelen om gratis aan de slag te gaan, is stuitend. De werkgevers wijzen er graag op dat de jonge medici uit vrije wil onbetaald werken. ‘Uit vrije wil’, alsjeblieft zeg. Dat klinkt alsof ze tegen hun leidinggevende zeggen: ‘Weet je wat, laat dat geld maar zitten, ik vind deze ervaring zo fijn…’. De vergelijking met een boot vol Afrikaanse vluchtelingen die ‘uit vrije wil’ hun leven op het spel zetten, gaat te ver, maar van een vrije keuze is natuurlijk allerminst sprake.

Maak duidelijke afspraken

Nadat vorige week voorzichtig en volledig terecht werd ingegrepen in de situatie van flexwerkers, is nu misschien de grote groep jonge arbeidskrachten in de zorg aan de beurt. Een werkervaringsplaats hoeft niet compleet in de ban: in sommige gevallen kan zo’n plaats best nuttig zijn. Zolang er maar duidelijke afspraken zijn over de duur van de onbetaalde verbintenis en het perspectief dat iemand binnen een organisatie heeft. Dat zou al een hele stap voorwaarts zijn. Want de manier waarop jonge specialisten in de zorg op dit moment worden ingezet, heeft alles weg van pure uitbuiting.

Over de Auteur

Martijn van Lith Martijn van Lith is copywriter voor onder andere Vacatures.nl en Recruitment.nl. Daarnaast is hij actief als freelance tekstschrijver en columnist. Op RecTec schrijft over opvallende zaken op het gebied van de arbeidsmarkt.


315 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën