hakblokEen altijd spannend moment, ik leg mijn hoofd weer op het hakblok. Het is bijna het einde van het jaar, dus tijd om de voorspellingen over 2013 te evalueren.

In 2012 had ik er erg veel goed, in tegenstelling tot 2011. Alle andere jaren kunt u hier op de site ook terug lezen, soms beter, soms minder. Nu echter de voorspellingen voor 2013… Wat heeft het jaar ons gebracht, terugkijkend op wat ik aan het begin van het jaar gedacht had dat het zou brengen.

Nou, het jaar heeft in ieder geval nog weinig goeds gebracht als we naar de economie kijken. Als optimist vrees ik dus het ergste.

1. Mobiel

Mobiel zou serieus genomen worden en het zou het eenvoudig mogelijk worden om via mobieltjes te solliciteren.

Helaas, ik kan het met geen mogelijkheid goed rekenen. Mobiel is wel steeds meer ‘in the picture’ in recruitmentland, maar nee, het is het nog niet. Je ziet de aandacht er wel voor groeien, maar actie nog niet. Ook komen er mogelijkheden om mobiel te solliciteren (via dropbox en nu apply with Linkedin), maar dat deze nu grootst worden toegepast… nee. Helaas.

2. Linkedin

Apply with Linkedin groeit door naar zo’n 20% van alle recruitmentsites.

Ik kwam in de buurt, maar niet helemaal. Zoals Digitaal-Werven dit jaar onderzocht heeft zo’n 17% van de recruitmentsites slechts een apply with Linkedin knop. Nu kan ik heel flauw doen en zeggen dat dit misschien komt door de toegenomen steekproef omvang (Digitaal-Werven is uitgebreid in aantal onderzochte bedrijven), maar dat is heel flauw. Dus een sterke stijging (van 12% naar 17%: ja. De 20% gehaald? Nee. Kan ik hem 50% goed rekenen? Of als gelijkspel hanteren? Of is hij gewoon helemaal fout?

3. Sterke tweedeling

De tweedeling in de markt blijft, het is niet allemaal goed of allemaal slecht, het ligt heel erg aan de sector waar je in zit. Berichten van ontslagen en reorganisaties worden afgewisseld met berichten over tekorten.

Hoewel het aantal berichten over ontslagen het nieuws iets meer beheersen, maar dat doen negatieve berichten altijd, durf ik deze wel 100% goed te rekenen. Berichten over tekorten aan technici, maar ook van leraren en in de zorg haalde ook het nieuws. Ook in bijvoorbeeld online marketing functies, met name in zoekmachine marketing en analytics, zijn grote tekorten.

4. Mismatch op de arbeidsmarkt

Er is erkenning voor de mismatch op de arbeidsmarkt, men zal buitenlandse krachten willen binnenhalen en er komt een overheidsplan om dit te realiseren.

100% fout. Die mismatch is er, maar niemand die er momenteel iets aan wil doen, want de werkloosheid is gewoon te hoog en dat heeft prioriteit op de arbeidsmarkt. Dat die mogelijk is op te lossen door betere scholing staat niet op de kaart in Den Haag.

5. Facebook apps

Er zullen weer veel werk gerelateerde Facebook apps lanceren.

Twee jaar achtereen is dit niet uitgekomen, blijkbaar is er toch een stuk minder te halen dan mensen denken of zijn de apps zo slecht dat ze al een vroege dood sterven nog voordat wij ze onder de aandacht krijgen.

6. Facebook verval

De eerste berichten van het verval van Facebook zullen ons bereiken, nog niet onderbouwd met enige cijfers, maar ze komen binnen.

In Februari kwam deze voorspelling al uit, zoals ik toen al schreef. In Maart schreef Trouw er over omdat Facebook zijn algoritme had aangepast. In oktober schreef Powened erover op basis van een stuk in de Business Insider en recent heeft ook HRlog hier aandacht aan besteed. Hoewel de cijfers van Digitaal-Werven weer iets anders laten zien (Facebook is in Nederland ineens veel serieuzer genomen voor recruitment dan Twitter), reken ik hem wel 100% goed. Immers, ik had het nadrukkelijk over de eerste, totaal ononderbouwde, berichten.

7. Big data en HR analytics

Big data en HR analytics worden hot en de eerste stappen op dit gebied worden gezet.

Ik wist niet of ik met deze voorspelling niet te vroeg zou zijn. Nou, nee dus. Wat gaat het ineens over Big Data. Tenminste, als term. Wat willen we er allemaal ineens iets mee. Helaas weten de meeste niet eens wat de term inhoud, maar vooruit. De eerste stappen zijn gezet, o.a. door Academic Transfer en IG. De meeste partijen zijn er niet mee bezig, maar het is wel een hot topic en heel, heel langzaam worden de eerste baby stapjes gezet. Dus wederom, 100% goed.

8. Elance en andere ‘remote work’ platformen

De ‘hybride’ werknemer zal steeds meer gemeengoed worden was de stelling. De groei van platformen zoals Elance zal groot zijn en steeds meer partijen zullen zoeken naar oplossingen om werk gedaan te krijgen in plaats van puur iemand aan te nemen.

Schermafbeelding 2013-12-02 om 15.48.30De groei van het aantal freelancers in de VS dat via Elance een baan vond in oktober van dit jaar was bijna 50%. Het aantal bedrijven dat een klus heeft uitgezet (en betaald) steeg met 33%. Als we kijken naar de eerste helft van het jaar (Elance heeft halfjaarcijfers) voor de hele wereld zegt het staatje hiernaast wel genoeg denk ik. Een fikse toename in het aantal jobs dat via Elance gaat in de eerste zes maanden van het jaar.

Wie overigens denkt dat dit niet Nederlands is… Nederland staat 9e op de ranglijst van landen waar het meeste opdrachten vandaan komt IN DE WERELD.

Dus ook deze trend durf ik 100% goed te rekenen.

Conclusie

De conclusie is dan een optelsom. Drie fout, vier goed, een een beetje goed maar niet echt. Dan kom ik dus op 57% goed en dat is geen hele goede score. Niet iets om trots op te zijn. Eens goed denken of ik nog wel komend jaar aan voorspellingen ga doen.

 

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


579 views | Reageer (3 reacties)