wind

Pensioen. Er zijn weinig dingen die mínder hot’n’happening klinken…de associaties zijn láááter, grijs en suf.
Sterker nog, pensioen is a-sexy ten top; lekker belangrijk! Een groot deel van de beroepsbevolking denkt: “Wie dan leeft, die dan zorgt”. En dat…is nou net mijn punt. Want wie weet dan hoe dat moet, dat straks leven en zorgen?

Flex is de norm geworden. Voor velen is flexen immers allang geen keuze meer. Vaste contracten worden amper nog verstrekt, jobhoppen zegt iets over de huidige markt en niet over je eigen eventuele besluiteloosheid; onzekerheid is de enige zekerheid anno 2013. Qua zelfontplooiing en benutting van je talenten prachtig kansrijk, want zodra je ook maar dréígt te verzanden in je comfort zone, is daar alweer die wind of change waardoor je je horizon als vanzelf verbreedt…

Werknemers die een aaneengesloten loopbaan hebben vanaf hun afgeronde opleiding tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd (die inmiddels ook flexibel is) zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Vrijwel iedereen heeft meerdere werkgevers tijdens het werkende leven en/of periodes waarin er géén sprake is van een werkgever, salaris of uitkering. Dat is nu. Maar wat betekent dat voor straks…? Straks ís nu!

Met die zekere onzekerheid in ons achterhoofd zijn we vaak al blij als we vooruit kunnen kijken naar volgend jaar. Lange-termijndenken wordt, net als pensioendenken, daardoor alleen maar nóg abstracter. Hoorde ik daar zelfs ‘doemdenken’? In elk geval ‘wat niet weet, dat niet deert’…en dat is zorgwekkend, want die klok tikt gewoon door hoor, wat jij als pensionado-in-spe ook doet (of laat).
Veel bedrijven hebben in het kader van vernieuwende kostenbesparingen de afgelopen jaren hun pensioenbeleid dan ook nog eens onder de loep genomen en sommige van hen zijn geswitcht naar een andere pensioenverzekeraar. De algemene beleving van de beroepsbevolking is dat het er, wat pensioen betreft, allemaal niet beter en transparanter op wordt.

Van werknemers wordt steeds meer flexibiliteit verwacht en er zijn al heel wat bedrijven die niet meer spreken van een flexibele schil, eerder van een flexibele kern. Diegenen die elke paar jaar doorstromen of uitstromen naar een andere functie of werkgever, zullen steeds weer alles rondom hun pensioen opnieuw moeten regelen; wij allemaal, in feite. En dat…wordt dan vast weer een item onderaan je prio-list, want ja, we zijn allemaal jong en we willen wat en we hebben nog zoveel te doen…
Het is ook nog zo ver weg allemaal. Ehm…hoe blij zou jij zijn als je nu als 35-jarige wist dat je even een zeiltje bij moest zetten zodat jouw catamaran waterproof is op het 65plus-moment dat jij voor ogen hebt???

Als werkgever kan je wat dit betreft een enorme boost geven aan je wervingstraject. Vrijwel niemand vindt het nu belangrijk, maar dat wil niet zeggen, dat het dat niet ís! Mijn eigen grootmoeder zei altijd: ”Wie niet oud wil worden, moet jong sterven”. How right she was! Volgens mij willen de meeste onder ons zo oud mogelijk worden, terwijl ze zich zo jong mogelijk willen blijven voelen. En dat stukje pensioen regelen bij een nieuwe functie of nieuwe werkgever, is kennelijk dan net iets te confronterend of te veel moeite…wat het ook is; het gebeurt vaak niet of te laat. Nogmaals, het belang van tijdig regelen wordt er niet minder om.
Hier komt de wervingstool in beeld…als opwarmertje dan wel drempelverlagertje voor dát talent dat binnengehaald of behouden dient te worden; bied al tijdens de werving een gepersonaliseerd pensioenadviestraject aan, dat gespecificeerd wordt bij aanname, en update dat minimaal één keer per jaar, en vaker indien nodig of gewenst. Geef inzicht in wat er al is opgebouwd en wat dat betekent voor het maandelijks te besteden bedrag vanaf het pensioen. Kan er gerentenierd gaan worden op Ibiza of blijft er na het betalen van de vaste lasten niets meer over? Goed om te weten als er nú iets meer gespaard of belegd dient te worden zodat straks de (klein-)kinderen ook nog iets toegestopt kan worden.
Regel het voor je werknemers, neem het ze uit handen en geef ze het gevoel dat er voor ze gezorgd wordt, win hun vertrouwen en neem hun toekomstdromen serieus…

Je kan hiermee als werkgever een verschil maken. Het lijkt simpel en misschien is het dat ook; met de juiste mensen aan boord die dat ontzorgende stukje kunnen aanreiken. Zorgen voor je werknemers, nu, en vooral ook (voor) later. Pensioengaten dichten dan wel voorkomen. Retentie in het kwadraat; medewerkers tevreden én goede reclame voor het bedrijf, waardoor ook nieuwe collega’s zich graag aan je bedrijf zullen verbinden. Als bedrijf ben je dan namelijk aantrekkelijk, gewild en alltime hot.

Gepersonaliseerd pensioenadvies als wervingstool, waar wachten we nog op?

The world is closing in scorpions-winds-of-change
Did you ever think
That we could be so close like colleagues
The future’s in the air
Can feel it everywhere
I’m blowing with the wind of change
(Vrij naar ‘Wind of Change’ van The Scorpions)

Over de Auteur

Deborah Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.


274 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën