Via Twitter (Dank je Melissa) kwam deze e-mail me onder ogen. Racisme in recruitment, het bestaat nog steeds. En op zo’n manier dat ik er ook niet iets van ga verdoezelen of zo. Nu ben ik niet de eerste die er over blogt, dus dat zou ook niet meer zoveel uitmaken.

Een stage in Arnhem, nee, de hoofdreden dat deze jongen die niet krijgt is omdat hij een neger is. Helaas voor de manager stuurde hij de mail direct naar de kandidaat in plaats van naar zijn collega. Een foutje dat ik persoonlijk hoop dat hem duur komt te staan.

BaCJpTaCIAExpIT.jpg-large

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


601 views | Reageer (6 reacties)
 • Sandra Been

  Dit is heel zichtbaar en natuurlijk hartstikke fout. Maar zeg nu eerlijk….hebben we niet allemaal onze gekleurde brillen op bij het lezen van een cv? Oordelen we niet allemaal op zaken die er minder of zelfs niet toe doen?

 • Dat we allemaal vooroordelen hebben is biologisch vastgelegd. Dat we altijd zoeken naar ‘ons soort mensen’ ook, hoewel je hier iets aan kan doen als je het weet. Ik heb hier vaak genoeg geageerd tegen de gekleurde bril van de spelfouten als reden voor afwijzing voor 95% van alle beroepen waar spelling niet belangrijk is.

  Echter, je hebt een gekleurde bril en je hebt ronduit racisme.

 • Bij het plaatsen van een dergelijk bericht ben ik altijd bang dat ik redelijk snel een rectificatie moet plaatsen. Of eigenlijk hoop ik er op… omdat het fake is, een spoof, een vervelende actie. helaas… niet het geval dit keer. De jongen maakt er (terecht) een zaak van: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22095181/__Sollicitant_wil_schadevergoeding__.html

 • Sandra Been

  Ja Bas. Gekleurde bril of ronduit racisme is in dit geval geen twijfel over mogelijk helaas.

  Ik lees sinds kort je blogs op RecTec en vind dit bij uitstek een onderwerp om in een breder context onder de aandacht te brengen. Zo is afwijzen op basis van leeftijd ook een grote bron van irritatie bij sollicitanten. En zo zijn er meer zaken op een cv waar op be(ge)oordeeld wordt die er minder of zelfs niet toe doen. Wellicht voor mij reden om daar eens een blog over te schrijven. 🙂

 • Audrey van der Linde

  Racisme, seksisme oftewel alle soorten van discriminatie; het is niet
  van gister en zal altijd blijven bestaan aangezien het menselijke
  eigenschappen zijn. Ze zijn niet aardig en we willen ze het liefst
  ontkennen, maar het is een vaststaand feit; mensen zullen elkaar altijd
  blijven beoordelen en veroordelen!

  Of het nu gaat om huidskleur, religie, geslacht, sexuele geaardheid, je
  lichaamsgeur of zelfs over kleur ogen, kleur of soort, het dragen van
  een bril of bepaald (merk)kleding. Noem het maar op. En weet je wat nu
  zo komisch is? Niet alleen mensen doen dit! Dieren doen dit ook.

  Zeg ik dat we elkaar hier niet op aan moeten spreken? Nee, spreek elkaar
  erop aan, maar we bovenal wat meer begrip voor elkaar krijgen.

  By the way; dat de schrijver van het mailtje nu allemaal haatmail krijgt en zelfs moet onderduiken, dat deugt in mijn beleving ook niet.

 • Pingback: Discriminatie op de werkvloer leidt tot werkstraf | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën