Heeft iedereen talent?

Door Bas van de Haterd op 26-11-2013 07:49.

EK-1988-470x264Mijn stukje van vorige week over de definitie van talent deed nogal wat stof opwaaien. Zo waren er mensen die moeite hadden om te begrijpen wát ik bedoelde en ook lezers die het ánders interpreteerden dan ik het bedoelde. Dan was mijn stukje dus niet helder (genoeg) geschreven; simpel! Op LinkedIn werd gesteld dat er geen eenduidige definitie van talent mogelijk is, en dat was dus precies wat ik bedoelde! Talent is een ambigu begrip, wat niet wil zeggen dat het niet bestaat. Juist omdat het ambigu is, is het goed om het er WEL over te hebben. Omdat er geen eenduidige definitie van is, moet je er veel mee bezig zijn omdat je dan (h)erkent dat het zich openbaart in velerlei vormen, die je allemaal moet koesteren.

Deze keer een hernieuwde poging. Sommigen konden zich verleden week niet vinden in de vergelijkingen (met de sport) die ik gebruikte; hen adviseer ik dan ook dit stuk vooral niet te lezen! Want zo ga ik het nu ook doen. Waarom? Omdat deze manier van benadering volgens mij, en volgens veel anderen, heel verhelderend werkt.

Het Oranje van ’88

Ik ga wederom terug naar het Oranje van ’88 om mijn punt te verduidelijken. Ronald Koeman was publieksfavoriet. Een uniek talent, dat samen met Van Basten en Gullit het verschil maakte. Ronald Koeman speelde uiteindelijk bij Barcelona en won daar (net als met PSV) de Europacup 1 (nu Champions League). Ronald Koeman was een uniek talent.

Echter, Ronald Koeman kon in het Oranje van ’88 functioneren zoals hij deed omdat Jan Wouters er was. Die had een talent voor het afpakken van de bal van de tegenstander en het op de juiste plek staan om een pass te blokkeren. Een weinig gewaardeerd talent misschien, maar in dat team cruciaal! Verder kon Ronald Koeman functioneren zoals hij deed omdat Adri van Tiggelen achter hem stond, een spijker die rugdekking gaf. En omdat Berry van Aerle met zijn snelheid en oneindige loopvermogen compenseerde daar waar het nodig was. Snelheid en loopvermogen is niet iets dat bij voetballers als bijzonder gezien wordt; het is relatief makkelijk aan te leren, maar ook dat is talent! Alledrie deze (minder bekende) spelers beschikten dus over een talent. Talenten die niet zo zichtbaar waren als de unieke pass en het krachtige schot van Koeman, terwijl Koeman zónder die talenten van zijn teamgenoten nooit had kunnen excelleren zoals hij gedaan heeft.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je een uniek talent moet kunnen omringen met andere goede talenten zodat die unieke persoon kan excelleren. Dat wil niet zeggen dat de andere voetballers geen talent hadden, het waren zeker geen kneuzen op die plek. Het was een ander talent, een talent dat nodig was om het totale talent goed te laten functioneren. Cruyff zei het in zijn column: “‘De kracht van Barcelona is dat ze als geen ander heel goed met goed kunnen combineren.”

Talent bestaat

Dus já, talent bestaat, want stuk voor stuk waren het geen slechte voetballers in Oranje ’88. Sommigen beschikten over andere kwaliteiten dan een pass geven of heel goed zelf met de bal aan de haal gaan. Datzelfde zou je in een bedrijf moeten doen: een goed team samenstellen dat bestaat uit verschillende talenten.

Ik kan redelijk goed schrijven heb ik gemerkt (anders had ik niet al twee bestsellers op mijn naam staan), maar ik ben geen goede speller. Ik heb in het verleden persberichten en mailings geschreven die heel wat bewerkstelligden, nádat ze waren geredigeerd door iemand die de spelfouten eruit haalde. Dat was een geweldig staaltje van heerlijk functionerend teamwerk. Mijn collega zei destijds: “Ik ben drie keer zoveel tijd kwijt aan jouw berichten dan aan die van je voorganger om er een mail van te maken, maar er zitten wel twee keer zoveel mensen in de zaal” (ik organiseerde events). Dat is wat ik bedoel met het goed kunnen inschatten van talent en het koesteren ervan. Focus op de sterke punten van iemand en zorg dat die kunnen floreren, zeker als je te maken hebt met een uniek talent als dat van Ronald Koeman in ’88.

Iets anders dat ik in veel organisaties zie gebeuren is de stelling ‘one size fits all’ voor alle talenten. Sommige mensen presteren het beste onder druk, met harde deadlines (zoals ik), anderen hebben juist de tijd, ruimte en zekerheid nodig om te floreren.

De grootste ‘jammer’

Waar ik dus heel erg van baal is dat we in dit land, in deze tijd, zoveel mensen hun talent niet laten ontdekken. Ik geloof dat iedereen ergens wel een talent voor heeft, wat niet wil zeggen dat iedereen een talent ís. De meeste mensen, of in ieder geval heel veel mensen, ontdekken hun talent nooit. Die komen nooit tot hun volledige potentieel. Als ik mijn docenten Nederlands geloofd had, had ik nooit moeten gaan schrijven. Een hele goede designer die ik ken kon niet tekenen en had er volgens zijn teken docenten geen aanleg voor. Met de computer maakt hij prachtige ontwerpen, lettertypes en sites.

We zijn er met zijn allen goed in om dromen van jongsaf aan de grond in te boren met ‘wees eens realistisch’, of  ‘hoe denk je daarmee je geld te kunnen verdienen?’  Natuurlijk zijn dit belangrijke zaken die afgewogen moeten worden, maar laten we ons ook eens afvragen of we bepaalde talenten misschien niet heel erg onderwaarderen. Is het niet zo dat de wereld verandert? Waarom zou onze waardering van talenten dan ook niet kunnen veranderen?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


736 views | Reageer (2 reacties)
  • annemariestel

    Je maakt nu onderscheid tussen ‘een talent zijn’ en ‘ergens talent voor hebben’. De meeste mensen zullen vast wel ergens ‘goed’ in zijn, maar om ze nu meteen een talent te noemen… Talent in de eerste betekenis is zo’n afgekloven en betekenisloos begrip geworden, dat we er maar even geen semantische discussies meer over moeten voeren. Niet in het minst omdat zelfs de founding fathers van het begrip – Steve Hankin en de auteurs van ‘The War for Talent’ – óók niet verder kwamen dan: “You know it when you see it”.

  • Pingback: Best Graduates: De beste of de meest volgzame studenten? | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08