14763324_sKen je dat gevoel van een verhaal dat tot leven komt als je het leest? Van die schrijvers die je zó goed weten te boeien dat je het visueel voor je ziet? Dat je de bossen ruikt als de hoofdrolspelers er doorheen lopen? Dat je het zand onder je voeten voelt en hoort knarsen?

Dat gevoel heb ik bij vacatures eigenlijk bijna nooit. Nooit zie ik de baan voor me. Nooit zie ik de collega’s, de werkomgeving of de werkzaamheden. Waarom is dat? En hoe lossen we dat op? Het komt vooral omdat we de content van het ‘werken bij…’ lijken te scheiden van de vacatures. Daar kan je mee wegkomen als je er vanuit kan gaan dat iemand je gehele site doorloopt, maar dat is al lang niet meer zo. Hoeveel procent van het online verkeer komt tegenwoordig direct op je vacature terecht? Via social media? Via Google? Ik gok heel, heel veel. Bij mijn klanten wel tenminste. Dus moeten we iets doen aan die vacature-omgeving. Twee partijen die wat dat betreft een voorbeeldpositie innemen zijn Coolblue en Rhinofly.

Rhinofly

Rhinofly is een creatief bureau en een van de weinige arbeidsmarktcommunicatiebureaus die echt iets anders doen, ook op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Niet dat ze alles goed doen (zie de review van hun site), maar in tegenstelling tot hun concurrenten (deze en deze bijvoorbeeld) hebben zij nog steeds iets heel leuks. Dat hele leuke wil ik hier benadrukken.

Schermafbeelding 2013-11-17 om 12.11.10

Rhinofly snapt namelijk als geen ander hoe belangrijk social media is. Dat het gros van hun kandidaten via social media direct op de vacature komt. En wat gebeurt er dan? Dan zie je dus niets van de rest van de site. Dus wat doet men: de employer branding in de vacature verwerken!

Naast het feit dat ze ‘in het kort’ in mijn optiek goed verwoorden (ik krijg er echt een beeld bij) is het stukje: ‘wat verwachten collega’s’ erg goed. In een enkele, eenvoudige quote geven drie direct betrokken collega’s aan wat ze van je verwachten.

Coolblue

Een partij die daarin nog een stapje verder gaat, en dit mijns inziens beter aanpakt dan wie dan ook in ons land, is Coolblue. Bekend van de enorme hoeveelheden webwinkels en de geweldige service.

Schermafbeelding 2013-11-17 om 12.10.50Coolblue heeft een ‘dag uit het leven van’ gewoon in de vacature opgenomen. Dat maakt nog eens dat een werkdag van een in dit geval senior online marketeer tot leven komt. Daarnaast heeft Coolblue het betreffende team weergegeven IN de vacature. Met wie kom ik nu te werken? Ik zie meteen de gezichten erbij (goed voor de herkenning want onbewust zoeken we altijd naar ‘ons soort mensen’).

Dus…

Steeds meer online verkeer komt direct terecht op de vacature zelf. De meeste vacatures zijn vaak matig geschreven, en ook enkel geschreven. Het gaat echter niet alleen om de vacaturetekst. Kleed deze mooi aan. Met foto’s van het team, quotes van wat collega’s van je verwachten, een dag uit het leven van…erin of (als je zeker weet dat de tekst niet apart geladen wordt) er omheen. Maak de vacature zelfsprekend. Zoals dat boek dat ervoor zorgt dat je niet alleen leest, maar ook ruikt, hoort en ziet.

Digitaal-Werven onderzoekt al 7 jaar de digitale sollicitatie-ervaringen in Nederland. Het volledige onderzoeksrapport over 2013 is gratis downloadbaar via http://www.digitaal-werven.nl/rapport-2013/ en de whitepaper ‘hoe bied je een goede sollicitatie-ervaring’, waarbij de genomineerden extra kritisch worden doorgelicht ook: http://www.digitaal-werven.nl/whitepaper-genomineerden/

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


5.133 views | Reageer (1 reacties)