HR Tech Europe 2013Vanaf HR Tech Europe nu de wrap up. Wat zijn de lessen die, het panel, heeft geleerd deze twee dagen. Wat is de toekomst?

De conclusie: Recruitment gaat de rest van HR nog veel leren…

De conclusies van de panels die allemaal bepaalde tracks hebben gevolgd waren, samengevat, als volgt.

  • Van integrated talent management naar layered management. Lagen over de verschillende applicaties heen, met name op het gebied van analytics. Een echt best of breed systeem dus met daaroverheen een andere applicatie die op basis van de data in alle applicaties gedegen inzichten kan verzorgen.
  • De toekomst van leren lijkt los te staan van de rest van de HR organisatie, technisch gezien dan. De leer applicaties lijken als een van de weinige niet bezig te zijn met integratie met de rest van de integratie.
  • Gamification wordt in het hele leertraject heel erg veel genoemd. Momenteel is het een kunstmatige laag en dus zal het falen. Pas als het onderdeel van het DNA van de E-Learning systemen is zal het succesvol zijn.
  • Recruitment lijkt de meeste innovatie te hebben als het om HR innovatie gaat. Veel andere delen van HR technologie zal naar recruitmenttechnologie kijken, omdat die veel eerder waren bij het adopteren van ‘innovaties’ zoals analytics en social.
  • Recruitmentprocessen zijn flink verandert en de technologie speelt daar nu op in. De HR processen zijn nog maar heel beperkt verandert en ook op dat gebied zou men wel eens naar recruitment kunnen kijken.
  • Het gaat niet om de technologie, maar om het oplossen van business problemen. Technologie die geen businessprobleem oplost is dat: een technologie.
  • De silo’s binnen HR zijn er nog steeds, niet alleen technologisch, maar ook in denkwijzen. Recruitment denkt anders HRD die weer anders denken dan beloning.

Interessant hierin is dat een van de conclusies, ook gedragen door de niet recruiters, was dat recruitment qua mentaliteit en techniek voorop lijkt te lopen in het HR vakgebied. Ondanks alle klachten die we over de techniek hebben, hebben onze andere HR collega’s het dus zwaarder blijkbaar.

Opvallend was ook dat volgens velen recruitment als enige al een verandering heeft gezien in het proces en de functie. Zoals Bill Boorman zei: de recruiter bestaat niet meer, alleen heeft hij dat niet door. Het is meer en meer een sourcer geworden. Of je het er mee eens bent of niet, meer en meer zie je wel dat afdelingen recruitment bij bedrijven anders opereren dan zeg 5 jaar geleden.

Recruitment loopt dus voorop in het HR vakgebied. Nu moeten recruiters zich niet op de borst gaan kloppen, maar misschien kunnen ze wel eens kijken wat ze vervolgens voor de rest van hun HR afdeling kunnen betekenen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


286 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn