PrikklokDe ‘9 tot 5 mentaliteit’. Wanneer je op zoek bent naar een baan kom je het overal tegen in vacatures. Ook wanneer je zelf vacatureteksten opstelt ben je vast bekend met het weinig zeggende begrip. Het wordt vrijwel in alle gevallen voorafgegaan door het woord ‘geen’. De functie-eis die wordt gesteld door organisaties kom je zelfs zo vaak tegen, dat er in Nederland vast niemand meer van 9 tot 5 uur werkt. Hoe komt het dat bedrijven zo’n enorme aversie tegen de 9 tot 5 mentaliteit hebben? Gaat het echt om het feit dat werknemers niet precies om 9 uur binnenkomen en om 5 uur weer weggaan?

Prestatiedrang

In eerste instantie zou je inderdaad denken dat het begrip betekent dat er stipt van 9 tot 5 uur gewerkt wordt. Iets waar met name ambtenaren van ‘beschuldigd’ worden. Veel vooral commerciële organisaties krijgen hier kippenvel van, misschien ook omdat ambtenaren niet altijd de beste reputatie hebben (gehad). Alsof bedrijven hierom juist het tegenovergestelde willen bereiken gewoon door het anders te doen. Het anders duidt hierbij vaak op het willen presteren en dit leidt mogelijk tot overwerken. Want bij commerciële organisaties werkt men natuurlijk veel harder, dus is het not done om al om vijf uur de deur uit te gaan. Met andere woorden bijzonder uitnodigend voor een sollicitant, maar niet heus.

Is flexibel zijn essentieel?

Een andere reden voor het stellen van de ‘geen 9 tot 5’ eis kan zijn dat organisaties pretenderen met flexibele werktijden om te gaan. Dat hoort toch immers bij de huidige werkstandaard? Dit houdt dus in dat mensen niet van 9 tot 5 werken, maar bijvoorbeeld van 11 tot 7, 7 tot 3, op zaterdag of lekker thuis werken. Ik kan me echter niet zo goed voorstellen dat er veel werknemers hier nu echt blij mee zijn, zeker die met een gezinssituatie (nu ja, thuiswerken kan een voordeel zijn). Ik vraag me serieus af of dit de productiviteit bevordert. Natuurlijk zijn flexibele werktijden afhankelijk van wat voor functie iemand heeft, maar zeker in de dienstverlenende sector zijn flexibele werktijden in mijn ogen lang niet zo noodzakelijk als veel organisaties pretenderen.

Ten slotte kan de eis ook nog betekenen dat het werk af is wanneer het af is. Dus staat er in je contract 40 uur, maar doe je je werk in 24 uur, ook goed. Echter, als het 60 uur duurt, dan moet je dit ook maar opbrengen. Ook hier vraag ik me sterk af of een werknemer, die overigens niet verantwoordelijk is voor het gehele bedrijf, hier nu echt blij van wordt. Deze regeling werkt geheid stress in de hand.

Voordelen van 9 tot 5 mentaliteit

Ik zie voor een werknemer vrijwel alleen maar nadelen aan ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’. Wat is er mis om van 9 tot 5 (met spelingen van een half uur) te werken? Werknemers weten dan op welke tijden ze dagelijks moeten presteren, ze krijgen regelmaat, wat leidt tot een betere werk/privé-balans, beter slaapritme, gezondere thuissituaties en ga zo maar door. Met andere woorden kan de werknemer hierdoor werk en privé perfect scheiden.

Eis als waarschuwing

Natuurlijk zijn er zeker ook werknemers blij met de eis, zodat ze zo beter hun eigen leven kunnen indelen. Maar de manier waarop de voorwaarde altijd vermeld staat in vacatures vat ik haast bedreigend op, alsof er een vingertje afkeurend heen en waar gaat voor de neus van de sollicitant. Vacature-opstellers zouden er goed aan doen de eis weg te laten, sollicitanten hebben echt geen waarschuwing nodig en het begrip wekt door haar onduidelijke betekenis alleen maar verwarring op. Wanneer je de term dan toch gebruikt, gebruik deze dan wanneer het gaat om een nachtdienstfunctie. Dan slaat de toevoeging ten minste ergens op.

Over de Auteur

Siem Siem Valk is tekstschrijver ten behoeve van de websites Vacatures.nl en Recruitment.nl. Gespecialiseerd in online marketing en de vacaturemarkt. Contact via siem@vacatures.nl


5.703 views | Reageer (2 reacties)
  • Dat we het er steeds over hebben is inderdaad totale onzin. Goed stuk dus. Wel denk ik dat flexibeler, mits goed ingevuld, leidt tot productiever. Of eigenlijk is daar best veel bewijs voor. Ongeveer 1/3 van de mensen zijn namelijk ochtend mensen. Ongeveer 1/3 avond mensen. Die allemaal op dezelfde tijd laten beginnen is voor hen dus niet productief. Omdat de meeste dingen een team proces zijn moet er wel overlap zijn natuurlijk. Echter, individueel zijn ze veel productiever als ze meer op hun eigen tijd mogen werken.

    Het probleem dat ik heb ervaren met flexibel is dat iedereen van de ander verwacht dat die flexibel is naar zijn of haar tijden. Tenminste, zeker tussen 9 en 5. Dat is namelijk ‘de zekere werktijd’ voor velen, dat is ‘normaal’. Dus dan MOET je er zijn. De rest komt er bovenop. Dat is niet flexibel, dat is overwerk. Flexibel is dat ik zo meteen boodschappen ga doen en dat ik gisteren en eergisteren en de dag ervoor tot 11 uur heb zitten werken, omdat ik ineens na 9 uur inspiratie en motivatie had een project af te maken.

  • Jos Boomsma

    Siem, goed stuk, want de 9-5 mentaliteit zegt namelijk niets. Vooral je zinsnede is belangrijk:
    Ten slotte kan de eis ook nog betekenen dat het werk af is wanneer het af is. Dus staat er in je contract 40 uur, maar doe je je werk in 24 uur, ook goed. Echter, als het 60 uur duurt, dan moet je dit ook maar opbrengen.
    Ik denk dat werkgevers beter op output en/of resultaat kunnen sturen dan GEEN 9-5 mentaliteit. Het lost namelijk niets op. Je kunt namelijk ook van 8-6 slecht werk leveren.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën