NVP sollicitatiecodeBijna anderhalf jaar nadat ik in mijn blog schreef over de zwaar verouderde sollicitatiecode welke is opgesteld door de NVP, is er nu ein-de-lijk een vernieuwde versie! Ik opende de nieuwe code, ik keek en zag… dat er eigenlijk verrekte weinig veranderd was. Dus een korte ctrl+F deed de rest: “social” leverde welgeteld vijf resultaten op. En na het lezen van elke zin, kun je gewoon merken dat het stukje over ‘sociale media’ er simpelweg tussen is geplakt. Tot dusver niet erg veel nieuws in de code dus. Tot we bijna aan het eind zijn gekomen en we kunnen lezen dat de NVP nu niet meer als Stadswacht aan de gang wil gaan, maar als heuse Politieagent! Ze gaan namelijk ‘zo nodig disciplinaire maatregelen treffen’ als de code wordt overschreden door een bedrijf welke is aangesloten bij de NVP.

“8.2 De NVP kan haar oordeel vergezeld doen gaan van een aanbeveling aan de organisatie, welke aanbeveling kan bijdragen aan een zorgvuldig werving- en selectiebeleid. Ook kan de NVP zo nodig disciplinaire maatregelen treffen.

De laatste regel is het nieuwe gedeelte in deze ‘vernieuwde’ code.

Kortom: ik denk dat er weinig leden over blijven. En dat waren eigenlijk wel alle veranderingen in de code die ik zo snel kon zien.

Oude code naar de nieuwe code

Ik vind het jammer dat ik niet eerder op de hoogte was gesteld van deze ‘vernieuwde code’. Immers heb ik zelfs een gesprek gehad vorig jaar met een lid van de NVP Sollicitatiecode-commissie over mijn blog en mijn kritiek op de code. Daaruit kwam overigens enkel naar voren dat ik te jong was om mij te kunnen meten aan het niveau van al die grijze bolletjes bij het NVP. Ik had toch graag op de hoogte worden gesteld dat zij innovatief bezig waren geweest en nu een volledig vernieuwde sollicitatiecode hadden die perfect paste binnen de huidige arbeidsmarkt inclusief haar technologische ontwikkelingen. Helaas. Blijkt dat er aan de communicatie vanuit de NVP dus nog niks verbeterd is. Laten we hopen dat dat het volgende punt is dat op de agenda staat. Of het hoort natuurlijk gewoon thuis in het DNA van de NVP om slecht te communiceren, dat kan ook!

Vrijblijvend en multi interpretabel

Tot slot vind ik het erg opmerkelijk dat er al twee blogs zijn over de NVP sollicitatiecode die roepen dat de nieuwe code onduidelijk is voor veel recruiters. Want er zijn zoveel vrijblijvendheden en alles is multi interpretabel. Dat klopt allemaal. Dat riep ik anderhalf jaar geleden ook al namelijk. Jammer dat daar niets aan gedaan is.

 

Over de Auteur

Timon Rammeloo Timon Rammeloo is een jonge Corporate IT Recruiter en is werkzaam bij een dienstverlener van IT infrastructuren in de Bollenstreek. In zijn blogs beschrijft hij zijn visie op het gebied van recruitment en de arbeidsmarkt en prikkelt hij graag mensen om buiten hun kaders na te denken over verschillende onderwerpen.


575 views | Reageer (6 reacties)
 • Die laatste toevoeging kan ik op zich mee leven. Een code zonder disciplinaire maatregelen is natuurlijk een tandeloze tijger. Ik weet ook hoe gevoelig dit lag, dus ergens ben ik blij dat dit er door is. Alleen hadden ze dan wel serieus naar de code moeten kijken.

  Ik heb overigens gisteren ook weer twee mensen gesproken die, net als jij, in gesprek zijn geweest met de NVP, ook over het opnemen van social media, die ook niets terug zien van wat ze aangegeven hebben en die ook niet op de hoogte zijn gesteld van de nieuwe code. Het hele idee van het betrekken van je leden, het ‘community’ idee, is bij de NVP dus nog heel, heel vreemd blijkbaar.

 • Edwin Klomp

  Eens! “Werkgevers en recruiters hebben dagelijks te maken met de actualiteit, de NVP sollicitatiecode beschrijft hoe het vroeger was…” Erg gekunstelde invoeging van social media. Kortom: ergens teleurgesteld in hoeverre de code aansluit bij de dagelijkse praktijk. Ik steek de hand deels maar in eigen boezem, ik zal de volgende marktconsultatie door het NVP actiever aangrijpen om verbetervoorstellen te doen. Mag ik andere vakgenoten hier ook toe oproepen….?

 • Dat is, Edwin, helaas al gedaan. Bij de vorige code. Timon is niet de enige die daar over gesproken heeft met ze, afgelopen week sprak ik er nog twee die net zo teleurgesteld zijn dat hun (ongetwijfeld uitstekende) suggesties volledig in de wind zijn geslagen. Ik ken beide goed, zijn erg capabel, en in tegenstelling zullen ze het zonder twijfel goed gebracht hebben.

  Ik heb destijds de invitatie laten gaan, omdat ik niet geloofde dat er iets mee gedaan zou worden. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen en ik had dat riedeltje met de NVP al jaren geleden een keer doorlopen.

  Dus ik geef het je te doen, ik geef je graag het stokje over, maar eerlijk is eerlijk… ik heb er geen enkel vertrouwen meer in.

 • Pingback: De Sollicitatiecode en de sociale media check | wervingsvisieswervingsvisies()

 • Pingback: De Sollicitatiecode en de sociale media check()

 • Pingback: De Sollicitatiecode en de sociale media check « Werken in een Callcenter()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën