ToxicHet boek “De Voedselzandloper” van Kris Verburgh is de hit van de laatste maanden. Het boek over gezond eten is een groot succes. Na de dieetboeken van Sonja Bakker is dit wederom een succes voor iets wat we dagelijks minimaal drie keer doen. Hoewel ik kandidaten van harte aanbeveel om weinig te eten voordat ze op een sollicitatiegesprek gaan, een beetje hongerig maakt je scherp, gaat deze blog niet over eten. Het gaat over te veel.

Verburg geeft aan dat alles wat wij nuttigen giftig is. Alleen de mate waarin we het gebruiken bepaalt of we daar hinder van ondervinden. Water kan geen kwaad,  een overdaad aan water is dodelijk. Enkele glazen wijn per dag is prima, veel leveren hersenschade op.

Jaren geleden liep je als sollicitant soms tegen een headhunter, kruiwagen of zelfs tegen een baan aan. Zonder solliciteren een baan krijgen, is tegenwoordig net zo kansrijk als onder een parkeerboete uitkomen. Iedereen die werk zoekt, solliciteert zich suf.

Zonder cv ben je kansloos. Een LinkedInprofiel is handig, aan te bevelen zelfs. In veel gevallen kun je daar ook nog mee solliciteren, maar zonder cv kom je over het algemeen niet verder dan een introductie.

Als iedereen moet solliciteren en iedereen een cv heeft, hoe ga je dan opvallen? Op een vacature komen tientallen, zo niet honderden reacties. Om op te vallen, beschrijven sollicitanten alles wat ze hebben meegemaakt, bestudeerd en geleerd. De recruiter wordt overladen met informatie. En dat honderden keren per vacature! Het is net als met eten. Alles is giftig. De mate waarin je het gebruikt, bepaalt het succes.

Alle informatie in het cv is giftig. Alles kan een reden zijn om je af te wijzen. Beperk die mogelijkheden. Filter de informatie tussen wat iets over jou zegt en wat iets toevoegt. Laat bij een eerste kennismaking al het overbodige achterwege. Gemiddeld geeft de recruiter ieder cv één minuut. Stel bij ieder stukje informatie de vraag of jij wilt dat de recruiter daar die ene minuut aan besteedt? Als sollicitant is het laatste wat je wil, de recruiter vergiftigen.

Laat je cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.371 views | Reageer (7 reacties)
 • Jeroen

  Het “teveel is gif” gaat volgens mij niet alleen op voor de hoeveelheid informatie in de sollicitatie, maar ook op het áántal sollicitaties. Als je vijftien sollicitaties per week de deur uitdoet, dan stort de kwaliteit ervan ineen.

 • Janneke

  Kan informatie die je weglaat ook giftig zijn? In mijn eigen (beperkte) ervaring met het screenen van sollicitaties heb ik gemerkt dat dingen die worden ‘verzwegen’ vragen bij mij oproepen. De meest voorkomende vraag: waarom is iemand op zoek naar een baan? Het antwoord op deze vraag ging ik zelf invullen (meestal geen positief antwoord: ontslag, tijdelijk contract niet verlengd). Nu ik zelf mijn cv aan het aanpakken ben, ben ik daarom benieuwd naar je mening over het wel of niet bekend maken van de vertrekreden. Hangt af van de reden misschien? En als je er iets over zegt, doe je dat dan in je cv of begeleidende mail?
  Overigens, bedankt voor deze nuttige serie, handig om te lezen tijdens een cv-make-over!

 • Wim

  @Janneke lastige. In deze markt is werkzoekend zijn niet vreemd, maar een baan hebben wel een voordeel als je solliciteert. Uiteindelijk wordt er altijd wel naar gevraagd, het punt is wanneer vertel je het. Als je er eenmaal aan begint in het cv, moet je het wel iedere keer vermelden (dus bij iedere switch) ander gaat het zeker meer vragen oproepen. Ben je hiermee geholpen?

 • Janneke

  Ja, dank je. Als je solliciteert vanuit een baan, dan wordt dat al duidelijk uit je cv, maar t kan natuurlijk geen kwaad dit voordeel nog eens extra te benadrukken lijkt me.
  Als je elke loopbaanstap toelicht in je cv, dan trap je misschien weer in de valkuil waar je in dit blog juist voor waarschuwt. T blijft wat dat betreft een strijd tussen te veel en te weinig informatie geven (zeker bij een resumé van 1 kantje)…

 • Leon Keemer

  Helemaal mee eens, je cv is je visitekaartje en niet je levensloop, al doet de naam ‘curriculum vitae’ dit wel vermoeden. Kunnen we de term ‘curriculum vitae’ niet afschaffen en vervangen met eentje die de lading beter dekt? Curriculum curriculo (mijn Latijnse kennis is roestig, maar ‘curriculo’ zou ‘loopbaan’ betekenen volgens Google translate) bijvoorbeeld?

 • Wim

  @Leon het cv kan wel blijven bestaan, maar gebruik een resumé om de aandacht van de recruiter te trekken. Een resumé is de levensloop in samenvatting op 1 pagina.

 • Rob Alberts

  Een duidelijk verhaal!

  De heldere en aantrekkelijke vormgeving is dan ook zeker zo belangrijk.

  Vriendelijke groet,


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën