cliche kettingIedere sollicitant doet een dappere poging om op te vallen. Meestal door de sollicitatiebrief en het cv zo goed mogelijk naar het functieprofiel te schrijven. Alle benoemde taken zijn al eens gedaan. De vereiste competenties zijn aanwezig. En het bedrijf spreekt ook nog eens tot de verbeelding.

Gelukkig houdt het daar nóg niet op. Uit de profielschets blijkt dat we te maken hebben met een representatieve, zelfstandige, maar ook in teamverband uitermate goed functionerende humoristische hard werkende no-nonsense collega. De telefoon zal wel roodgloeiend staan.

Clichés zijn containerbegrippen. Afgesleten uitdrukkingen. Iedereen weet dat. Toch blijft iedereen ze gebruiken. Waarom? Omdat bedrijven hier om vragen in de door hun opgestelde functieprofielen? Omdat alle sollicitanten dit doen? Typisch een kwestie van de kip of het ei. Alweer zo’n cliché.

Het getuigt niet van originaliteit als je clichés gebruikt. Laten we eerlijk zijn, je hoeft geen creatief wonder te zijn om met iets unieks te komen. Daarnaast schuilt achter ieder cliché een potentieel risico. Het zijn dan wel containerbegrippen, maar dat houdt niet automatisch in dat de schrijver en  lezer op een lijn zitten.

Heb je geen 9  tot 5 mentaliteit als je iedere dag overwerkt, of heb je de verkeerde baan? Ben je communicatief vaardig of praat je veel? Heb je humor of vinden ze je grappig. Clichés zeggen meer dan je wil en minder dan nodig is.

Een goed cv heeft geen clichés nodig. Iedereen weet dat. Daarom is het ook een cliché. Dat wil echter nog niet zeggen dat het niet waar is. Stop met clichés, laat je cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.106 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën