ResultatenBedrijven lopen de kans talent te verliezen”, “Werven van talent wordt steeds moeilijker”, “Talentvolle werknemers maken het verschil”.

Al dit soort kreten doen de wenkbrauwen fronsen bij mij. Met het begrip talent wordt in mijn ogen verondersteld dat er een select gezelschap bestaat dat onder ‘talent’ valt. Een zeldzame kandidaat die ver boven alle andere kandidaten uitsteekt. Maar in wat dan precies? In ervaring? In kennis? Of zijn het aangeboren kwaliteiten?

Talent of goed presteren

Talent is voor mij het beste te definiëren aan de hand van topsport, omdat je het verschil tussen sporters direct met je eigen ogen kunt zien. Ook persoonlijke statistieken zorgen hierbij voor meer onderscheid. Maar ook sporters als Ronaldo en Messi (die onmiskenbaar enig talent voor voetbal hebben) fungeren niet wanneer andere omgevingsfactoren niet de juiste voedingsbodem creëren. Zij danken hun successen deels aan hun teamgenoten en het hebben van een goed netwerk en management. Al zal er zeker ook een stuk geluk bij kijken. Dat is met ‘talent‘ of succes op de werkvloer zeker niet anders. Het welbekende boek Outliers van Malcolm Gladwell beschrijft deze kwestie tot in detail en aan de hand van een aantal voorbeelden. Natuurlijk geloof ik dat de ene persoon van nature meer aanleg heeft in bepaalde dingen dan een ander, maar de scheidslijn tussen talent en goed presterende werknemers op de werkvloer vind ik erg moeilijk te bepalen.

Hoe herken je talent?

Het is veel beter dat HR-afdelingen, recruitmentbureaus en arbeidsmarkt gerelateerde instanties het woord talent vervangen door motivatie of houding/attitude. Het zijn immers niet de ‘talentvolle’ werknemers die het verschil maken, maar eerder de gemotiveerde werknemers met de juiste instelling. Ook termen als ‘gemotiveerd’ en ‘goede attitude’ zijn misschien moeilijk te classificeren, maar ze zijn in ieder geval een stuk beter te herkennen in een werknemer dan talent.

Zoeken met oogkleppen op

Een gemotiveerde werknemer met een positieve houding naar zijn werk toe presteert misschien op zo’n manier dat hij als een talent wordt gezien. Recruiters en HR-personeel staren zich vermoedelijk blind op het woord talent en zoeken naarstig naar mensen die een uitstekende ervaring of track record hebben, waardoor deze groep misschien (ten onrechte?) als talent wordt aangeduid. Maar is het niet belangrijker dat zij op zoek gaan naar gemotiveerde welwillende werknemers, ook al missen zij een aantal benodigde vaardigheden of de gevraagde ervaring? Is een uitgesproken talent in staat om goed in een team te werken? Ik denk dat een team er juist voor kan zorgen dat het talent bij een lid van het team naar boven komt.

Dus iedereen die op zoek is naar werknemers: stop alsjeblieft met het zoeken naar talent. Dat vind je toch niet en je zoekt naar de verkeerde kandidaat. Een aangeduid talent kan dan nog zoveel kennis, ervaring of een bewezen verleden hebben, hij zal het altijd afleggen tegen een energieke gemotiveerde werknemer. Je hebt geen talent nodig om dat in te zien!

Over de Auteur

Siem Siem Valk is tekstschrijver ten behoeve van de websites Vacatures.nl en Recruitment.nl. Gespecialiseerd in online marketing en de vacaturemarkt. Contact via siem@vacatures.nl


1.617 views | Reageer (3 reacties)
  • Jan Prins

    Goed artikel! Talent is een container begrip geworden en dat zorgt nogal eens voor verwarring. Malcolm Gladwell heeft een vind ik geweldige definitie van talent gegeven: “Talent is the desire to practise”. Daar komt ook die motivatie in terug. Mijn overtuiging is dat in de basis iedereen talenten heeft alleen niet voor elke functie of rol. Het gaat er dus om dat je talenten leert kennen en er naar gaat handelen; dwz in een functie terecht komt waar je talenten kunt ontwikkelen.

  • Helemaal mee eens Jan, en zelfs als je wel talenten hebt voor een bepaalde rol, kunnen die nog teniet gedaan worden in een bepaalde omgeving. Ik ken een onwijs goede alliantie manager die bij meerdere bedrijven wezenloos gefaald heeft, terwijl hij op andere plekken floreerde, in dezelfde rol.

  • Pingback: De definitie van talent… | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën