Zwijgen is goudDiploma’s worden meestal niet gecontroleerd. Vreemd, omdat dit reden is voor ontslag (Er is dan sprake van een ernstige en onherstelbare beschadiging van de vertrouwensrelatie). De vraag of de recruiter dan ook ontslagen zou moeten worden omdat deze nalaat dit te controleren, lijkt me terecht.

In de uitnodiging vermelden dat behaalde diploma’s meegenomen moeten worden, is een kleine moeite. Nog beter is deze voor het gesprek te laten mailen. Dit zorgt ervoor dat sollicitanten die liegen niet verschijnen, en het levert ook nog eens tijdswinst op.

Waarom maken opleidingen niet openbaar wie wanneer welke opleiding heeft behaald? Dit voorkomt veel gedoe en smoesjes. Ik ben net verhuisd en kan mijn diploma niet vinden. Op het moment van de diploma-uitreiking was ik op vakantie en daarom heb ik geen diploma gekregen.

Steeds meer kandidaten accepteren een baan die te ver weg is. Of die minder betaalt. Zeker is dat massa’s kandidaten een baan zouden accepteren onder het werk- en ook denkniveau. Het probleem is dat overgekwalificeerd zijn een van de belangrijkste reden is voor een afwijzing.

Biedt het verzwijgen van een diploma een oplossing? Subtiel de universitaire studie ‘vergeten’. Kansen nemen toe, maar of dit een gezonde basis is voor een vruchtbare samenwerking? De kans op ontdekking is groot, met alle gevolgen van dien.

Verzwijg niet het niveau, maar maak duidelijk waarom een stap terug acceptabel is. Focus op taken en interesses, niet op geld. Realiseer dat veel bedrijven hier niet in meegaan. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten is leuk, maar het voelt eigenlijk nooit goed. Laat je Cv werken, wees eerlijk over diploma’s, dat duurt het langst.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.076 views | Reageer (2 reacties)
  • Ralf

    Oei, wat een slecht geschreven stukje. Het begint al in de tweede zin: wat is reden voor ontslag? Een diploma? Een diploma controleren?
    Als je voorbeelden van smoesjes noemt, gebruik dan van deze dingen: ” “.
    “met alle gevolgen van dien”: huh, welke dan? Alweer ontslag?

  • Wim

    @Ralf dank voor de opbouwende kritiek.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën