niet_fotogeniek_fotografeer_geen_teken_tshirt-r3c15ac71913e4abda589f651ce23b681_804gy_324De foto wel of niet op het Cv? Hier is al veel over geschreven. Sommige zaken kun je echter niet genoeg benadrukken, daarom nogmaals de foto en het Cv.

Een Cv zonder foto roept meer vragen op dan je als sollicitant kunt beantwoorden. We leven in een tijd waar Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Pinterest, Instagram, Flipboard en Vine vol staan met foto’s en video’s. Al plaats jij niets op internet, gezichtsherkenning en taggen maakt het mogelijk een gezicht bij een naam te vinden.

Het niet plaatsen van een foto, roept vragen op. Laten we deze discussie achter ons laten. Een Cv zonder foto is niet compleet, maar niet iedere foto maakt het Cv af. Sommige foto’s doen meer kwaad dan goed. Zo twijfelen veel mensen of hun foto acceptabel is om te gebruiken. 

Iedereen is een fotomodel. De vraag is waar je model voor staat? Is iedereen fotogeniek? Dat is een andere vraag. Deze laat ik liever over aan de experts, de fotografen.

Een goede fotograaf kan van iedereen een mooie foto maken. Een lelijke foto zegt meer over de maker dan de over gefotografeerde. Recruiters zien dat dagelijks. Beelden doen veel.  Foto’s dus ook. Een foto op het Cv zorgt voor een eerste indruk. Aangezien je geen tweede kans krijgt op een eerste indruk, doet het veel afbreuk als de foto niet overeenkomt met wie je bent. Of beter, wil uitstralen.

De investering voor een set topfoto’s is deze meer dan waard. Juist als je onzeker bent over het uiterlijk. En wie is dat niet? Koud watervrees is normaal. Een goede fotograaf helpt je hierbij en laat jouw foto spreken. En dat wil je. Een foto die iets zegt en een Cv dat werkt.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.281 views | Reageer (9 reacties)
 • Dema Vahi

  Interessante stelling… “een cv zonder foto roept meer vragen op dan je kunt beantwoorden”… Wat dan zoal?

 • Wim

  @Dema Dank, ik ben benieuwd waar jij aan denkt?

 • Saskia

  Helemaal mee eens dat een goede foto veel toe kan voegen. Maar een goede foto die de waarheid geweld aan doet, dus een foto die niet overeenkomt met de eerste indruk die je krijgt als je de persoon in levende lijve ontmoet doet meer kwaad dan goed. Dus een goede representatieve foto ja, een zwaar gefotoshopte foto nee! Want je komt dan misschien wel aan tafel, maar de eerste live indruk bij de selecteur valt dan opeens tegen en dat werkt nooit positief.

 • Wim

  @Saskia zeker, slecht is fout en te goed ook.

 • Barry

  Een beetje recruiter kijkt tegenwoordig toch zeker ook even op LinkedIn / Facebook / Twitter, etc, wat de sollicitant zoal te melden heeft? Me dunkt dat hij/zij daar genoeg beeldmateriaal vindt!

 • Wim

  @Barry dat klopt, maar het verschil is de keuze tussen het doen omdat er geen foto is of omdat er interesse is.

 • Visualis Fotografie

  Van ieder persoon is een goede foto te maken. Het is aan de fotograaf om het beste beeld er uit te trekken. Dit kan heel simpel door je klant te begeleiden naar een goed portret. Voor dat ik maar 1 portretfoto van een nieuwe klant schiet sta ik eerst naast de klant voor de camera om uit te leggen hoe je goed in beeld komt. De stand van de voeten, de plaatsing van de handen, al deze en meer factoren bepalen hoe je gezicht in beeld gebracht worden. De foto maken is slecht techniek, iemand zijn essentie vastleggen in een portret, dat is de kunst!

  Voor LinkedIn en andere media heb ik al veel tevreden klanten mogen begeleiden naar een “opvallend portret” Dit artikel is mijn mission statement.

 • Wim

  @Onno thanks goed verhaal. Een tip, biedt mensen aan een Linkedin/cv foto te laten maken (voor weinig). Doen we een combidag. Iedereen mag een cv meenemen en krijgt van mij tips en jij maakt foto’s. Mogen ze zelf bepalen wat het hun waard is (=Nobelisme)!!

 • Ruud Goverde

  Beste Wim, ik sta ervan te kijken dat er weer foto’s meegestuurd dienen te worden. Er is een hele periode geweest dat dit absoluut not done was. Reden toen: het uiterlijk mocht niet bepalend zijn. Of om het anders te zeggen de kwaliteiten zijn niet af te meten aan een leuk toetje. Maar dat is dus klaarblijkelijk veranderd. Ik heb daar zelf niet zoveel moeite mee maar kan me voorstellen dat er een aantal mensen daar anders over denkt. En het werkt discriminatie in de hand: knappe mensen tegenover minder knappe mensen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën