Later-als-ik-groot-ben 1Later als ik groot ben, wil ik brandweer worden. Of piloot. Of dierenarts.

Vraag een kind wat het later wil worden en een dozijn opties rollen uit hun mond. Voor iedereen herkenbaar. Wat komt er van onze dromen terecht? Acda en de Munnik zongen al, en van al zijn jongensdromen, was alleen het oud worden gehaald.

Zeggen kinderen dit omdat ze geen weet hebben wat er nodig is om piloot te worden? Of sterft deze droom vanwege een andere reden? Waarom stoppen we met dromen? Met dromen najagen? Waarom verschuift passie van werk naar hobby? Als ik van mijn hobby mijn beroep kon maken. Wie of wat houdt je tegen?

Realiteitszin waarschijnlijk. Van een hobby je beroep maken is in de meeste gevallen lastig. Met voetballen kom je een heel eind. Al proberen ruim een miljoen Nederlanders dit wekelijks. Meer dan een dappere poging zal het niet worden, helaas. Enkele sporten, zoals golf, tennis en misschien darten, bieden een kans. Voor de meeste is het vol overgave deelnemen en vooral lang napraten over ooit behaalde successen en wat-als-ik-scenario’s.

Later als ik groot ben, krijgt door de vergrijzing en oplopende pensioenleeftijd een hele andere dimensie. Deze leeftijd zal de komende jaren verder oplopen. Voor heel wat mensen zal hun carrière meer 50 dienstjaren beslaan. Dat komt neer op 100.000 arbeidsuren. Kun je het voorstellen? Honderdduizend uur werken!

Zoveel tijd besteden aan iets, dat moet leuk zijn. Uitdagend. Prikkelend. Gezellig zelfs. Later als ik groot, ben wil ik een baan waar dat allemaal in zit. Een baan waar ik mijn passie in mijn kwijt kan. Als recruiter krijg ik dagelijks Cv’s waar kandidaten opsommen wat ze voor taken hebben gehad. Welke studie ze hebben gevolgd en cursussen die zijn gedaan.

Zinvol? Zeker. Er wordt echter te weinig nadruk gelegd op het waarom! Honderdduizend uur lang werken maakt het waarom cruciaal. Zorg voor een profielschets waarin je duidelijk maakt waar jouw passie ligt. Jouw kracht. Later als ik groot ben wil ik een Cv wat werkt.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.742 views | Reageer (3 reacties)
 • Ben de Vente

  Ik heb gisteren het boekje “VIS” gelezen: Energie, passie en plezier. Het werk verandert niet, de werkhouding kan wel veranderen. Dus als je in een baan of opdracht zit waar het werk saai of repeterend is, kan je -door je houding te veranderen- er toch heel veel energie, passie en plezier uithalen.

 • Wim

  @ben sterke opmerking. De film/documentaire is ook leuk. Aanrader.

 • Harriette van Helden

  Laat groots dromen, én soms een van die dromen waarmaken, nu net een talent van me zijn 🙂
  Het boekje “VIS” is inderdaad een aanrader, niet alleen mbt je werk, net zoals “Omdenken” als je het mij vraagt. Sommige dingen in het leven gaan nu eenmaal zoals ze gaan, hoe je met e.e.a. omgaat, daar is veel winst te behalen 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën