Symbool_50kmbordSolliciteren en Leeftijd. Een gevoelig onderwerp. Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is verboden. Ouderen hebben op de arbeidsmarkt geregeld te maken met leeftijdsdiscriminatie. Bijvoorbeeld omdat ze te duur of inflexibel zouden zijn. De Rijksoverheid gaat leeftijdsdiscriminatie onder andere tegen met regelingen die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om ouderen aan te nemen. (bron: Rijksoverheid.nl). Geldt het omgekeerde ook voor jongeren? Dit wordt niet vermeld, maar dat zal zeker zo zijn. Hier ligt het probleem niet in leeftijd, maar in gebrek aan ervaring.

Artikel 1 van de Grondwet biedt bescherming tegen alle vormen van discriminatie, ook discriminatie op grond van leeftijd. In 2004 is er bovendien een aparte wet gekomen die leeftijdsdiscriminatie op het werk bestrijdt en voorkomt: de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBL) (bron: Rijksoverheid.nl).

Dat de overheid serieus is met betrekking tot leeftijd en discriminatie mag duidelijk zijn. Nederland staat bekend als tolerant en gedoogland. Het is niet toevallig dat artikel 1 van onze grondwet  bescherming biedt tegen discriminatie.

Komt leeftijdsdiscriminatie voor? Als er geen discriminatie zou zijn, was de toevoeging in 2004 niet nodig geweest. Ja, er is leeftijdsdiscriminatie. Zeker in tijden van crisis, schaarste op de arbeidsmarkt en een overschot aan (oudere) medewerkers.

Als recruiter en sollicitatiecoach spreek ik dagelijks kandidaten, waarvan aardig veel oudere. Zij beseffen heel goed dat leeftijd een issue is. Al zal geen recruiter dat bevestigen. Zeker vanwege artikel 1 van onze grondwet. Oudere sollicitanten schatten in dat ze meer dan regelmatig worden afgewezen vanwege een hogere leeftijd.

Wat kun je hier als kandidaat aan doen? Weinig. De leeftijd vervalsen op het Cv is geen goed idee. De geboortedatum weglaten ook niet. Dit roept alleen maar vragen op. Er wordt gekeken naar de eerste werkervaring of het jaar van het behaalde diploma.

Vermeld geboortedatum gewoon bij de persoonsgegevens, maar zorg ervoor dat alle verouderde overbodige informatie achterwege blijft. Vermeld geen zwaar verouderde softwaresystemen als Windows ’98 of WP 5.1. Of cursussen die je voor die pakketten hebt gevolgd in 1968. Voorzitter VeE van 1966 – 1972! Lid Ouderraad Basisschool 1961 – 1962! Voor de oudere mannen onder ons, Militaire dienstplicht 1958 – 1959! Zoals altijd geldt, als het iets toevoegt voor de functie waar je op solliciteert, prima. In alle andere gevallen weglaten. Hou alles up to date, laat je Cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.941 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën