ValkuilVanuit deze blog adviseer ik sollicitanten altijd een résume en een (regulier) Cv te maken. Een résume is de een-pagina-variant en het Cv mag zo lang zijn al je wilt. Waarom 1 pagina? Ten eerste tijdsbesparing. De gemiddelde leestijd per Cv ligt onder de minuut. Effectief omgaan met deze minuut is cruciaal. Daarnaast gaat het om voorkomen van overtollige ballast. Veel cv’s staan vol met zaken die niets toevoegen voor de functie waar je op reageert.

Een van de onderdelen die zelden tot nooit iets toevoegen is het onderdeel hobby. Sommige doen een dappere poging iets relevants te vermelden. Denk aan internetten! Vakliteratuur lezen! Bezoeken seminars! Meestal blijft het bij hardlopen. Fitness. Honden. Katten. Lezen. Mijn gezin.

Buiten het missen van toegevoegde waarde, zou je zeggen dat het geen kwaad kan. Dat is niet helemaal waar. Algemene hobby’s vormen geen probleem. Al zullen er weinig mensen zijn die een baan als administrateur vinden omdat ze koken als hobby hebben.

Bijzondere hobby’s vermelden kan tot een averechts effect leiden. Veel sollicitanten willen iets speciaals vermelden en komen met de mooiste hobby’s. Ik speel 28 jaar tamboerijn in dezelfde groep. Ik ben 31 jaar voorzitter van de VvEE. In mijn vrije tijd bouw ik schaalmodellen van het heelal. De kans dat een recruiter hier niet dezelfde gevoelens bij heeft als de beoefenaar, is groot. Wanneer je iedere dag talloze Cv’s leest, is het niet vreemd dat dit gaat vervelen, soms irriteren.

Waarom deze vermelden? Laat weg die hobby. Als je deze toch wil vermelden, maak het niet “groter” dan werkervaring. Het zou verkeerd uit kunnen pakken. Laat niet je hobby, maar het cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


4.936 views | Reageer (16 reacties)
 • Rob van Zoelen

  Wim, ben het met je eens v.w.b. het weglaten van hobby’s, een CV of resume is tenslotte een zakelijk document. Ben niet helemaal met je eens dat een CV zo lang kan zijn als men maar wenst…..mijn advies aan mensen is vaak om een CV tot hooguit 3 A4-tjes te beperken, liever nog 2 pagina’s. En een resumé is inderdaad een beknopt document dat in mijn optiek niet langer dan 2 A4-tjes mag zijn. De reden? Ja, de leesbaarheid. Of beter gezegd: de tijd die een recruiter of HR medewerker of hiring manager besteedt aan het beslissen op welke stapel een CV of resumé terecht komt, is inderdaad niet meer dan 1 minuut, vaker zelfs nog veel korter. Om een “stapel CV’s” terug te brengen tot “aanvaardbare proporties” gaan selecteurs veelal op zoek naar de reden of redenen om een CV te diskwalificeren. Een van die redenen is een (te) lang CV.

 • Alex Kruyshoop

  Bij de meeste mensen is resume en CV hetzelfde. En terecht!

 • Diederik Jansen

  Grappig dat je (Wim) zelf wél allerlei in dit verband volstrekt irrelevante informetie onder je artikeltje plaatst, overigens.

 • Patrick Loman

  Ik begrijp je punt Wim, maar wat nou als je in de hobbysfeer relevante kennis, ervaring en skills hebt opgedaan die niet/minder tot uiting komen in je werkervaring?

 • Sandra

  Net als Patrick ben ik benieuwd wanneer je hobby wel in de sfeer van de functie ligt of vermeldt je het dan bij werkervaring?

 • Wim

  @Patrick en @Sandra natuurlijk kan een hobby iets toevoegen. Durf jezelf de vraag te stellen waarom die hobby zo belangrijk is en waarom je deze wilt vermelden? Je kunt in veel een tweedeling maken. Mensen die een maatschappelijke carrière hebben en degene met een sociale (lees vrijwilligerswerk, sport, hobby etc). Als deze elkaar treffen en aanvullen is het vermelden van beide zinvol, in alle andere gevallen moet je jezelf afvragen waarom jij het wil vermelden.

 • Patrick Loman

  Wim, dat is de nuance die ik wilde aanbrengen in jouw verhaal. Hobby’s die iets toevoegen zou ik vermelden met daarbij een korte omschrijving waarin de relevantie voor het CV naar voren komt. De rest weglaten zoals jij al aangaf.

 • Wim

  @Patrick mooi dan zijn we het met elkaar eens -:)

 • Francien

  Wel mee eens. Wat dat wel weer opvalt, Wim, is de foto met baby onder jouw tekst. Een van je nazaten lijkt mij, maar of dit relevant is in deze context?

 • Wim

  @Francien dank, ja mijn (jongste) dochter en nee niet voor de blog wel voor wie ik ben. Het is ook zeker tijd voor een nieuwe foto, maar hier word ik zo blij van als ik deze zie!

 • AS

  Toch haal je hiermee je eigen column onderuit, Wim. Even mijn variant een zin uit je verhaal: “De kans dat een lezer hier niet dezelfde gevoelens bij heeft als de schrijver, is groot.” En zo is het precies als ik een foto zie van een trotse vader die zich eigenlijk als professional moet profileren. Kom op met die nieuwe foto!

 • Atlantis

  Tijdens mijn sollicitatiegesprek (een week geleden) kwamen mijn hobby’s wel aan de orde. Ze vroegen er na omdat ze blijkbaar nieuwsgierig er naar waren.
  Waarom zouden hobby’s overbodig moeten zijn in een cv? Het laat juist zien, naar mijn mening, wat voor persoon je bent in je ”vrije tijd’ … Tja, en als je bij hobby’s: mijn gezin erbij zet komt dat naar mij idee ‘hobbyloos’ over. En dat iemand schaalmodellen bouwt als hobby, zoals in uw voorbeeld, zegt heel wat over de persoon in kwestie, bijvoorbeeld dat hij/zij geduldig is, dat hij/zij interesse heeft voor een aparte onderwerp (heelal) etc. Of dat iemand 31 jaar voorzitter is van een bepaalde club, zegt ook wat over die persoon, namelijk dat hij/zij ambitieus er in is. Hobby gedeelte is naar mijn mening, laten zien wie je in je vrije tijd bent.

  Ik citeer: ”Wanneer je iedere dag talloze Cv’s leest, is het niet vreemd dat dit gaat vervelen, soms irriteren.”

  Als je je al irriteert/verveelt om steeds maar weer die ‘saaie’ cv’s te lezen dan kan je beter iets anders gaan doen, want je bent recruiter????

 • Wim

  @Atlantis dank voor je reactie. Ik zeg ook niet dat je geen hobby’s moet vermelden, maar dat ze wel nuttig/relevant moeten zijn. Zeker bij een eerste contact. Je krijgt nu eenmaal weinig leestijd van de recruiter. Hoe graag je anders zou willen. En wat betreft de irritatie, ik begrijp jouw opmerking helemaal, maar ook hier is het een feit dat het lezen van veel cv’s tot routine en beroepsdeformatie leidt. Hoe vervelend dat ook is voor iedere sollicitant is.

 • Wim

  @Francien goed punt, ik ga er eens een nachtje over slapen

 • Atlantis

  Misschien is het een uitdaging voor u om de relevante werkervaring versus hobby’s met elkaar te verbinden, en dan kijken wat daar uit komt, zoals karaktereigenschappen etc. Zo zou u beroepsdeformatie kunnen voorkomen. xD

  Bedankt voor de tip om een ‘resume’ te maken van je cv. Wellicht voor de volgende sollicitatie.

 • Wim

  @Atlantis je mag hem altijd mailen, ik neem hem met plezier met je door!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën