Silver MedalNa 6 tweede plaatsen is het Joop Zoetemelk in 1980 gelukt om de Tour de France te winnen. In totaal heeft hij 16 keer meegedaan. Elke keer heeft hij de wedstrijd uitgereden, meestal in de top 10. Een prestatie van wereldformaat.

Naast de Tour de France heeft Zoetemelk nog veel andere wedstrijden gewonnen. Ondermeer de Vuelta (=ronde van Spanje), goud op de Olympische spelen en een Wereldtitel. Ondanks deze geweldige staat van dienst, staat hij toch vooral bekend onder de bijnaam “De eeuwige tweede”.

Een recruiter spreekt en ziet dagelijks sollicitanten. De meeste kandidaten steken veel tijd en energie in het vinden van een baan. Alle middelen worden ingezet. Inschrijven bij werving & selectiebureaus. Een profiel op LinkedIn. Actief deelnemen aan discussies en groepen op LinkedIn, Facebook en Twitter. En natuurlijk volop rechtstreeks solliciteren bij bedrijven.

Solliciteren bestaat voor een groot deel uit het om kunnen gaan met teleurstellingen. Een persoon krijgt de baan, de rest valt af. Een persoon is blij, de meeste zijn teleurgesteld. Solliciteren is geen wedstrijd. Er is ook geen podiumplek te verdienen. Er bestaat geen tweede plaats. Opvallend vaak doen kandidaten toch een Joop Zoetemelk!

Helaas niet de baan gekregen, maar ik was een goede tweede! Is dit zelfbescherming? Neemt hierdoor de geloofwaardigheid toe? Niet echt. Wordt geen Joop. Focus op jouw kracht en passie. Laat je Cv werken, niet de afwijzing.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


828 views | Reageer (4 reacties)
 • Peter

  Wordt dit niet voor een (groot?) deel veroorzaakt door de terugkoppeling die je als kandidaat krijgt? Er zijn nog steeds heel veel recruiters die het erg ingewikkeld vinden om een keuze te onderbouwen. Reacties als “we hadden nog 2 goede kandidaten over en op grond van [insert detail] hebben we niet voor jou gekozen” versterken het wedstrijd-gevoel.

 • Wim

  @Peter zeker, het zal een 50-50 zijn. Recruiters zijn stellen niet graag mensen teleur en dan krijg je dit.

 • Pingback: Laat je cv werken (14): Het Joop Zoetemelk synd...()

 • wim

  Scherpe opmerking van Timo. Op een Linkedin groep plaatste hij de opmerking dat iedereen juist wel Joop zou moeten worden. Hiermee slaat hij de spijker op zijn kop. Een korte toevoeging dus van mijn kant.

  @Timo helemaal mee eens, dat is een toevoeging die ik zeker had kunnen maken. Wordt geen eeuwige tweede, maar een Joop die na 6 keer Dé grote winnaar werd. top, dank.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën