OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeel ondernemers zijn bekend met de elevatorpitch. Vertel tijdens een ritje met de lift waarom iemand met jou zaken moet doen. Voorbereiding is essentieel. Veel tijd krijg je niet. Zorg dat je wat zinvols te melden hebt.

Sollicitanten zullen niet vaak in een lift staan met hun toekomstige werkgever. Wel een leuk televisieformat. John, mocht je dit lezen!

Veel sollicitanten geven in het Cv een profielschets. Meestal is dat een opsomming van krachtige kernwoorden waarmee men zich wil onderscheiden. Helaas zijn dit al te vaak clichés. Ik heb geen 9-5 mentaliteit. Ik ben pro-actief. Ik heb humor, ben communicatief vaardig of ik kan zowel zelfstandig, als in teamverband werken. Tenzij je solliciteert bij een pharmaceutische organisatie die anti-jeukpoeder verkoopt, zal deze pitch niet succesvol zijn.

Waarom niet? Dat wil de recruiter toch zien? Ja en nee. De opsomming van kernwoorden wel, maar de clichés? Nee, liever niet.

Een Sollicitatie-elevatorpitch maakt binnen enkele seconden duidelijk wie je bent. Het kost helaas vele uren deze te maken. Zonder bloed, zweet, tranen en vooral een kritisch zelfbeeld zal het niet lukken.

Hoe maak je deze? Zet een grote + op een vel papier waardoor je 4 blokken krijgt. Schrijf boven ieder blok een verzamelnaam voor iets wat jij belangrijk vindt. Doe dit vier keer. Een voorbeeld. Voor mij zou het er als volgt uit kunnen zien; Familie, Ondernemen, Sport en Recruitment.

Vervolgens ga je bij ieder blok (brainstormend) woorden opschrijven. Neem gerust meerdere vellen. Pak dan een stift en ga woorden/clichés die niets toevoegen, doorstrepen. Net zo lang tot er per blok 2 á 3 woorden overblijven. Laat deze woorden aan dierbare, naaste, collega’s (etc) zien. Vraag wat zij er van vinden en of zij tips/woorden hebben. Voeg deze toe en ga weer strepen. Selecteert 6 tot 10 woorden die precies aangeven wie jij waarom bent.  En voilà, jou Sollicitatie-elevatorpitch is (bijna) klaar.

Wil je hem echt afmaken? Maak van de woorden een zin. Dit leest makkelijker en is beter te onthouden. Laat je cv werken,maak een Sollicitatie-elevatorpitch.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.756 views | Reageer (2 reacties)
  • Rob Meijer

    De vraag is natuurlijk wat je vervolgens gaat doen met je sollicitatie-elevatorpitch? http://www.solliciterenmeteenfilmpje.nl is hét platform dat opgericht is voor dergelijke pitches. Een nieuwe vacaturesite, maar dan volledig gericht op video-cv en pitches.

    uiteraard is het voor werkzoekenden geheel gratis!
    tot snel

  • Paula

    Dag Wim, dank voor je tip! Ik ga ermee aan de slag. Leuk om zoiets positiefs te lezen! Paula


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën