178400_detailDe angst iets te vergeten, zorgt er bij veel sollicitanten voor dat alle, maar dan ook echt alle taken vermeld worden in het Cv. Opsommingen van meer dan 10 taken zijn schering en inslag. De vraag is of dit duidelijkheid schept of juist verwarring zaait?

Een lange lijst met taken, maakt het dat de lezer zelf een rangschikking moet maken welke er echt toe doen. De opsomming kent namelijk zelden een volgorde van prioriteiten. Willekeur is troef. Als ik maar geen taak vergeet, lijkt het motto.

Het is begrijpelijk dat een sollicitant er alles aan doet om een goed beeld achter te laten. Door een taak niet te vermelden die wel in de functieomschrijving staat, wordt aangenomen dat de kans op succes afneemt. Dat veel taken voortkomen uit een andere “hoger” liggende taak, wordt vergeten. Dat dit dan juist ook weer iets over de kandidaat zegt, is minder voor de hand liggend, maar niet minder waar. Daarnaast mag je ook van de recruiter verwachten dat deze weet welke taken aan elkaar gelieerd zijn. Waarom dan toch alles vermelden?

Taakomschrijvingen met meer dan 10 taken, zijn onoverzichtelijk en raken zelden de kern. Dat is juist wat je als kandidaat wil. Kort en krachtig laten zien wie je waarom bent en welke taken je beheerst. Wie voert 20 taken uit in een fulltime functie?

Cluster taken in overkoepelende heldere beschrijvingen waarbij de lezer begrijpt dat hier diepere taken onder liggen. Laat de hersens van de recruiter werken. Net als jou Cv, dat moet ook werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.420 views | Reageer (4 reacties)
 • Janet010

  Ik heb zowel een opsomming als een clustering gebruikt. Wat blijkt: recruiters willen het liefst een ‘standaard cv’, met per werkgever alles opgesomd. Ik ben maar gestopt met wat de recruiter wil, en blijf mijn eigen pad volgen.

 • Wim

  @Janet010 tja dan wordt het lastig. Ik zou een eerste Cv toch op 1 pagina houden. Minder is meer

 • Tessa Faber

  Precies. Ik zie ze heel vaak, de cv’s van bijvoorbeeld secretaresses die 10 vergelijkbare functies hebben gehad en bij elke functie pak-em-beet 8 (vrijwel) dezelfde taken noemen en zo met gemak een cv van 4 pagina’s vullen.
  Haal de taken er uit die je echt keigoed beheerst en die je superleuk vindt, benadruk die in een aparte beschrijving en houd het chronologische overzicht lekker kort en krachtig.
  En inderdaad Janet010, als je bij iedere sollicitatie weer in de hoofd van een recruiter moet gaan kruipen dan ben je vlees noch vis, dus doe het zoals het voor jou het beste werkt!!

 • Pingback: Laat je Cv werken (11): Het probleem van de all...()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën