In het kader van de ‘woensdag reviewdag’ recruitmentsite reviews ben ik eens bij Linkedin gaan kijken. Die review komt morgen online, maar vandaag al vast een bijzonder voorproefje: de illegaliteit van de Linkedin sollicitatie.

Als je namelijk voor een functie in Nederland, in dit geval de ‘Employer Branding en Media Specialist‘ bij Linkedin in Amsterdam solliciteert en dat via een CV (en niet je Linkedin profiel) wilt doen krijg kreeg je dit te zien:

Schermafbeelding 2013-06-09 om 13.58.43

Deze functie is fysiek gevestigd in Amsterdam, dus valt deze onder het Nederlands recht.

Navraag bij ICTRecht (Arnoud Engelfriet) leert mij dat je dit niet mag vragen. Ook al geef je aan dat het facultatieve informatie is die je vraagt, dat je dus als kandidaat niet verplicht bent deze in te vullen, mag je volgens de Nederlandse wet alleen dergelijke informatie vragen als het relevant is voor de functie.

Onderscheid bij sollicitaties op geslacht, ras of leeftijd

Soms kan alleen een man of vrouw een bepaalde functie uitoefenen. Of iemand van een bepaald ras. Bijvoorbeeld een zwarte acteur voor de rol van Martin Luther King. Dan mag een werkgever sollicitanten hierop selecteren.

Ook kan voor een functie iemand van een bepaalde leeftijd nodig zijn. Bijvoorbeeld een kind voor het showen van kinderkleding. Als een werkgever onderscheid maakt op basis van leeftijd, moet de reden voor de leeftijdseis duidelijk in de vacature staan.

Het vragen naar etniciteit en/of ras mag in de VS dan heel normaal zijn. Sterker nog, de VS stimuleert positieve discriminatie op ras en geslacht, om zo meer minderheden aan het werk te krijgen. Dit is met name bij leveranciers van de overheid van belang. Op zijn minst móet je ras en geslacht bijhouden voor statistische doeleinden (details). In Nederland mag het niet.

Uiteraard hebben we vooraf contact gezocht met Linkedin hierover. Een woordvoerder van Linkedin laat weten:

 ‘’De vragen op ons sollicitatieformulier in Nederland over geslacht, etniciteit en ras zijn onjuist toegevoegd en wij hebben deze dan ook direct verwijderd toen dit onder onze aandacht werd gebracht. Deze vragen zijn onbedoeld toegevoegd op het Nederlandse formulier door een bug in de Applicant Tracking System (ATS) software die we gebruiken. We hebben nauw samengewerkt met Jobvite, onze ATS supplier, om dit aan te passen en zullen blijven samenwerken met Jobvite om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt.’’

Een keurige en zeer spoedige reactie van Linkedin dus, waarvoor complimenten. Wel is het een waarschuwing denk ik voor de gevaren van een centrale recruitment vanuit bijvoorbeeld Amerika. Kennis van de lokale wetgeving, alsmede de lokale cultuur, is essentieel.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


558 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën