VlaggenTalenkennis wordt vrijwel door iedereen vermeld in het Cv. In een wereld die steeds kleiner wordt door internet, smartphones en binnenkort Google Glass, wil iedereen laten blijken een of meer vreemde talen te beheersen.

Over dat beheersingsniveau kun je discussiëren. Meer dan regelmatig gaat deze taalkennis niet verder dan de middelbare school. Nu heeft vrijwel iedere Nederlander een middelbare opleiding gevolgd, dus voegt dit bijzonder weinig toe. Duits op het VMBO. Engels op de HAVO. Frans op het Gymnasium. Leuk, maar of je hiermee zakelijk een goed gesprek kunt voeren, is de vraag?

Op veel beroepsopleidingen gaan ze verder met het doceren van vreemde talen. Steeds vaker wordt er onderwezen in het Engels of Spaans. Een prima ontwikkeling, zeker voor Nederlanders. Niet veel andere volken/landen spreken onze taal, dus is aanpassen belangrijk als je zaken wilt doen.

Vraag blijft wat vermeld je op het Cv aangaande vreemde talen? Aangezien je solliciteert, zal de taalbeheersing op zakelijk niveau moeten liggen. Aangeven dat je Duits goed beheerst, maar de enige aanwijzing daarvoor is het vermelde vakkenpakket op de MAVO, zal op een teleurstelling uitdraaien als je een sollicitatiegesprek in het Duits moet voeren.

Het gaat dus om zakelijk een taal beheersen, of zo goed beheersen dat je zakelijk een gesprek kunt voeren. Als er ook schriftelijk gecommuniceerd moet worden, bijvoorbeeld in het Engels, kom je er niet mee weg dat je na het behalen van je diploma, 6 maanden door Australië hebt gereisd.

Denk goed na of het toevoegen van talenkennis nodig is en in hoeverre je deze echt beheerst. De controle hierop is natuurlijk erg makkelijk. Als je enige Frans dan pardon, is, weet je snel genoeg hoe groot je kansen zijn. Zero, null, noll, cero, jeden, ena, 0 dus.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.605 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën