Werkervaring? Elance.com

Door Bas van de Haterd op 27-05-2013 07:02.

werkgever_2Ik spreek regelmatig (virtueel of fysiek) werklozen, in between jobbers of hoe je het ook wilt noemen die met hun handen in het haar zitten. Vaak starters op de arbeidsmarkt, soms nog studenten, die zich afvragen: en nu? Hoe moet ik solliciteren? Hoe kom ik aan een baan? Ik wil zo graag werken, maar hoe?

Ik schreef hier zelf al eerder het blog over: DOE IETS. Het maakt niet uit wat, maar ga iets doen. Ga vrijwilligerswerk doen, een geweldige manier om te netwerken is dat. Zoek je droombedrijf en biedt jezelf als gratis stagiair (met reiskostenvergoeding bijvoorbeeld) aan. Als je zo goed bent als je denkt dat je bent, ben je in drie maanden onmisbaar, bieden ze je een contract aan. Moet je wel echt heel goed zijn natuurlijk, en zo niet, dan heb je weer wat ervaring opgedaan.

Iets anders dat ik regelmatig tegen mensen zeg: blijf studeren. Niet op een school, maar ga via Coursera, Edx of de Khan Academy trainingen doen. Gratis en voor niets. Als je daar veel aan doet en het goed genoeg doet krijg je een officieel certificaat van b.v. Stanford, Harvard, MIT of Berkley. Ik bedoel, dat staat goed op je CV en je leert nog veel ook.

Nu wil ik een derde tip toevoegen: ga digitaal werken!

Twee weken geleden heb ik al geschreven dat ze op Elance een enorme stijging zien van het aantal freelancers uit Italiƫ en Spanje. Nederland blijft enorm achter. Vreemd, want we staan in de top 10 van landen waar de meeste opdrachten vandaan komen, maar we staan nog niet in de top 25 van landen met de meeste freelancers. Als een van die opdrachtgevers kan ik je vertellen, bij gelijke geschiktheid en prijs, heb ik liever gewoon iemand uit Nederland. Dat geldt denk ik voor meer mensen.

In het vorige week uitgegeven Elance Annual Impact Report (jaarrapport van Elance) staat een heel klein stukje over studenten. Het rapport, dat in mijn optiek heel erg lezenswaardig is overigens, staat vol met voorbeelden en anekdotes, aangevuld met cijfers over de wereld van online werk. Waar ik hier op wil inzoomen is de mogelijkheid om ervaring op te doen.

Op Elance kan je allerlei banen vinden. Van fotograaf tot video editor, van programmeur in elke taal tot 3D print ontwerper, van schrijver tot Facebook community management. Je kan het zo gek niet bedenken of er staan opdrachten op. Je concurreert wel wereldwijd, dus de prijzen zijn vaak veel lager dan in Nederland, maar… als student of werkloze is het een kwestie van ‘extra’tje’ toch. Natuurlijk moet je dit officieel opgegeven bij de belastingdienst, maar alles dat je binnenhaalt is extra en je kan deels ook klussen voor niets doen. Je doet er ervaring mee op.

Dus voortaan als ik de vraag krijg: hoe kom ik aan ervaring: Elance.com (of odesk.com, hun concurrent) of beide. Als grafisch ontwerper natuurlijk ook Brandsupply en 99designs, als meer business strateeg kan je denken aan innocentive.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.000 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn