overdrijven 2.0Het gros van de sollicitanten schrijft het Cv naar een profiel toe. Het idee is dat de kans groter is om uitgenodigd te worden. Eenmaal aan tafel kan ik mezelf wel verkopen, is een veel gehoorde opmerking. Dat de vacaturetekst niet helemaal, soms zelfs helemaal niet, overeenkomt met wat nodig is, wordt vergeten of is niet bekend.

Veel functieprofielen worden uit de kast gepakt op het moment dat iemand de organisatie verlaat of moet verlaten. Geen exitgesprek om broodnodige informatie te verkrijgen over wat het bedrijf, de afdeling en de nieuwe medewerker nodig heeft. Hooguit enkele aanpassingen bij de bedrijfsinformatie. Overjarige software wordt vervangen en klaar, het nieuwe profiel!

Een nieuwe medewerker vinden is niet zo eenvoudig, zeker niet op deze manier. En als sollicitant schrijf jij vervolgens het Cv naar dit niet ter zake doende profiel. Kansloze missie? Nee, uiteindelijk wordt er toch wel iemand gevonden.

Zeker nu de werkloosheid blijft stijgen, is het Cv naar vacatureteksten toe schrijven, schering en inslag. Niet alleen wordt kennis en ervaring aangedikt, ook gedownsized. De jaren voor de crisis waren voor veel medewerkers gouden jaren. Salarissen rezen de pan uit. Net als promoties. Nu de krimp heeft toegeslagen beseffen veel mensen dat het tijd is voor concessies. Dit zie je terug in Cv’s. Logisch, maar kansrijk?

Het afbreukrisico voor de werkgever is groot. Bij gepimpte Cv’s zal de kandidaat waarschijnlijk door de mand vallen bij een gesprek. Het gedownsized Cv brengt als risico met zich mee dat er bij een aantrekkende markt overgestapt wordt naar een functie op het oude niveau. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, brengt zeker een risico met zich mee voor de werkgever. Pimpen en Downsizen! Niet doen dus. Laat je cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.064 views | Reageer (3 reacties)
 • Remco

  Dag Wim, een mooie open deur. Ik ben (helaas) al wat langer een sollicitant, en hetgeen je hier beschrijft is juist een “opdracht” van veel recruiters. Ik bel altijd een vacature na (als het nummer erbij staat) om de belangrijkste eigenschappen van de functie te weten te komen. Juist vanwege jouw stukje. Als ik dan helaas weer afgewezen ben, bel ik altijd na om de vervelende standaard teksten te negeren. Wat ik echt (bijna) altijd hoor, is dat ik m’n CV toch wat meer op de functie had moeten herschrijven, want nu waren er anderen die wel precies volgens de tekst aansloten.

  tis de wereld op z’n kop. De meeste mensen met wat meer ervaring zijn veel breder dan de vacaturetekst, en het is maar net wat je als sollicitant als functie om- en beschrijving van je oude functie opgeschreven heb.

  bellen met de Hiring Manager lijkt de enige optie, en in je CV al naar voren laten komen dat je inhoudelijk al veel overeenkomsten hebt doorgesproken met de HM. Pas dan werkt je CV denk ik.

  gr.

  Remco

 • Wim

  @Remco ja en nee. Als je de lijnmanager hebt gesproken en als die precies weet wat er gezocht wordt, kan dit een oplossing zijn. Waar je echter over na moet denken is of dit ook echt klopt. Wij halen thuis wel eens friet. Als mij gevraagd wordt wat ik wil eten is dat meestal een friet special. Wanneer ik mee ga en daar zelf mijn bestelling door moet geven, wordt het vaak wat anders!

  Daarom uitgaan van eigen kracht. Niet toeschrijven naar, maar focus op het eigen waarom. Misschien mee doen aan de Solliciteren is een baan! Een op Een!! Succes.

 • Rob

  Beste Wim,

  Ik krijg vaak de mededeling dat ik overgekwalificeerd zou zijn. Je roept dat je cv downsizen uit den boze is. Maar wat als je ervaring niet meer aansluit op de wensen in de huidige markt. Na meer dan drie jaar zonder werk probeer je aan te sluiten op functies die weliswaar beneden je niveau liggen, maar waar meer kansen liggen, en dus is downsizen een redelijke optie, want er moet immers ook brood op de plank komen.

  Vriendelijke groet,

  Rob


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn