kill chessIk kan me goed indenken dat velen van jullie het gemist hebben, als ik geen netwerk in het Groningse had gehad was het ook geheel langs mij op gegaan. Echter was er gisteren in het hoge noorden een echte Facebook rel (virtueel gelukkig dit keer) over een vacature van de lokale muziekwinkel.

De vacature en alle reacties staat verderop in deze post (het is nogal een groot plaatje), maar kort samengevat had deze muziekwinkel nogal wat eisen die misschien opmerkelijk en volgens sommige discriminerend en daarmee wettelijk niet toegestaan zijn.

Schermafbeelding 2013-05-23 om 19.44.04

Lykle de Vries vindt dat de reaguurders boter op hun hoofd hebben. Immers heeft een bedrijf het recht om zelf te bepalen wat representatief is en hoewel veel van hun klanten misschien nu beledigd zijn, is het gewoon hun recht.

Op veel plekken in het Noorden ettert het door, waarbij velen refereren aan het feit dat dit discriminatie is en volgens de wet niet mag. Anderen stellen weer dat het wel mag, want het is geen godsdienst, ras, geslacht, etc.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Ik ben het ergens met Lykle eens, het is hun goed recht, toch (ik heb niet het idee dat het discriminatie is, maar ik kan het mis hebben)? Daarnaast is men gewoon eerlijk en authentiek, precies dat wat je volgens iedereen op social media moet zijn.

Ergens anders snap ik de frustratie ook heel erg goed. Ik heb ooit wel eens te horen gekregen dat ik nooit aangenomen had mogen worden als verkoper in een fietsenzaak omdat ik niet sportief genoeg eruit zag. Dat ik zelf veel wielrende en een goede verkoper was deed niet ter zake, ik was te dik. Is dat een valide argument? Dat is de vraag.

De manier waarop men reageert is ook niet heel verstandig, want ze hebben heel veel klanten tegen zich in het harnas gejaagd.

Ik heb dus hele dubbele gevoelens. Ergens roep ik vaak dat vacatures veel specifieker moeten zijn, veel duidelijker. De vraag is dus in hoeverre de eisen kloppen in dit geval. Ook vraag ik me af of dat het de negatieve benadering (niet dit, dat en zus) en niet een positieve benadering (je zit in een representatieve functie, dus we verwachten dat je natuurlijk goed gewassen, glad geschoren en met gekamde haren…) het probleem misschien is.

Ik ben benieuwd… wat denken de recruiters van Nederland hier over?

tonika_vacature

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.728 views | Reageer (5 reacties)
 • Daan

  Tonika en ook Lykle zijn al jaren het contact met de wereld (real of virtueel) kwijt. Natuurlijk mag Tonika zo’n omschrijving gebruiken, maar netzo natuurlijk mag dat bij klanten in het verkeerde keelgat schieten en hun doen besluiten hun centen voortaan ergens anders naartoe te brengen.
  De tekst laat een bekrompenheid of gefrustreerdheid zien, die er geen plaats heeft. Men had zich ook kunnen beperken tot een algemene opmerking als “we zoeken geen gitaarvirtuoos die heel erg rock ‘n’ roll is, maar een echte verkoper die representatief is voor onze winkel”.
  Trouwens ik kan je nog wel een eigenschap van Tonika-verkopers vertellen die een stuk erger is dan een baard of een piercing, maar dat is weer een heel ander verhaal.

 • Daan

  En als je je dan helemaal belachelijk hebt gemaakt door op een onvolwassen manier voet bij stuk te houden, je reacties op facebook verwijderd maar ook gecopieerd zijn en er geen weg terug meer is, dan is er nog maar een oplossing: beweren dat je doodsbedreigingen krijgt, de laatste strohalm om nog wat sympathie te creeëren.

 • Roland

  Het lijkt natuurlijk allemaal heel erg wat de muziekwinkel doet, de eerlijkheid (en ook lef om je zo duidelik uit te spreken) kan ik op zich wel weer waarderen. Als mogelijk geinteresseerde kan je dan zelf de overweging maken of je wel wilt solliciteren en of je bereid bent je snor af te scheren, piercings uit te doen en je tattoo af te dekken met kleding. Anders krijg je namelijk de (in mijn ogen meer hypocriete) afwijzing dat je niet in een team past of dat andere kandidaten beter geschikt zijn. Is het echt discriminatie als ze niet op ras, geloof, huidskleur, geaardheid etc selecteren? Zij geven hun eigen interpretatie aan wat zijn als representatief beschouwen. Dat valt weer onder de Vrijheid van Meningsuiting, ook een groot goed in een vrij land als Nederland.

 • Roosmarijn

  Ik zie auteur Nancy van Tonika een belangrijke fout maken: het duidelijk uitsluiten van anderen. Mensen hebben zó’n ingeboren behoefte om ergens bij te horen, uitsluiting doet fysiek pijn en is te zien in de hersenen – weten psychologen. Liefhebbers van popmuziek en in het bijzonder van gitaren zijn als geheel een grote in-group van een bonte verzameling mensen met allerlei uiterlijke kenmerken. De schrijfster benoemt de juist specifieke kenmerken van de kerngroep en stelt expliciet dat deze niet bij Tonika mogen horen. Getuige de inmiddels dagenlange en felle reacties is duidelijk dat zowel klanten als aanstaande werknemers zich buitengesloten voelen. Gemiste kans. De horeca en zakelijke dienstverlening hebben over het algemeen eenzelfde voorkeur voor representativiteit en slagen er in om
  zónder dit soort tekst hun gewenste publiek aan te trekken en hun klanten te behouden. Ik nodig Tonika uit voor de lessen van het vak Instroom op de opleiding HRM waar ik les geef. De discussie is fantastisch maar het resultaat vanuit employer branding desastreus.

 • Pingback: Webcare fails: 3 voorbeelden hoe het níet moet()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08