Via via kwam ik op een nieuw jobboard: Dutch Startup Jobs. Een nieuw initiatief van een Ierse visual designer die in Nederland werkt met een Nederlandse onderneemster. Het idee is natuurlijk niet nieuw, maar tot op heden is het in Nederland nog nooit aangeslagen weet ik. Wel is er veel vraag vanuit de start up scene, die veel moeite hebben goed personeel te vinden. Iets dat ik ook merk vanuit Marketingfacts Jobs, hoewel ik hoop daar binnenkort cijfers over te hebben, waar de reacties bij grote organisaties veel hoger liggen dan bij de kleinere, onbekende. De vraag is of dit board daar verandering in gaat brengen.

Schermafbeelding 2013-05-15 om 12.10.43

De werking

Het ontwerp is die van een standaard blog. Op zich niets mis mee, maar om nu te zeggen dat ik het prettig vind of dat je er fijn iets mee kan als jobboard: nee. Nu mag ik daar natuurlijk niet over klagen, want zo geweldig is Marketingfacts Jobs ook niet op dat gebied, maar van een visual designer had ik juist net iets meer verwacht.

De onderverdeling is ook ‘apart’. Je hebt namelijk dingen als co-founder, internship en freelance (wat volgens mij arbeidsverhoudingen zijn), en zaken als software development, marketing en sales, wat vakgebieden zijn. Hoewel deze naast elkaar staan zijn ze gelukkig wel ‘gelinkt’. Dus een designer die ook co-founder kan worden staat in beide. Dat is goed gedaan. Toch vind ik het visueel verwarrend en zou ik het anders hebben weergegeven.

Je hebt een mogelijkheid tot het krijgen van e-mail, maar verder staat er niet wat voor e-mails. Je kan ook niet je aanmelden op b.v. co-founder marketing functies.

Solliciteren

Solliciteren opent meestal een e-mail adres. Op zich niet heel vreemd, veel start ups willen graag gewoon een mail, dus dat is goed. Echter, er ontbreekt een apply with Linkedin knop. Hebben co founders nog een CV? Of hebben die een Linkedin profiel? Ik denk het laatste.

Engels

Men wil per se alle functies in het Engels. Volgens mij een verkeerde keuze. Natuurlijk, start ups kijken vaak veel minder naar de taal, maar daarmee verliezen ze dus alle traffic van Nederlandse werkzoekers. Ze verliezen alle mogelijkheden dat deze mensen via google bij hen komen, want Nederlanders zoeken niet in het Engels. Ook zal er veel meer ‘crap’ op binnenkomen, zoals wel gebleken is uit het onderzoek van Vonq een tijdje terug.

Moet je het dan niet in het Engels doen? Ik zou zeggen: in ieder geval ook in het Nederlands. Gewoon alles dubbeltalig doen, dan verlies je in ieder geval niet de Nederlandse werkzoekenden.

Conclusie

Het is een leuke, gratis vacaturesite waarop enkel de start ups zelf mogen posten en geen bureau recruiters. De uitwerking is echter matig. Ik ben heel erg voor nieuwe start ups die de markt in komen met frisse ideeën, maar hier blijkt ook maar weer dat een beetje kennis van de markt soms ook wel nodig is.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


379 views | Reageer (2 reacties)
 • ProZZPect

  Hoi Bas, bijzonder leuk om te lezen. Ik ben er van overtuigd dat we een periode in gaan waarbij er ruimte zal zijn voor nieuwe organisatie vormen. Onlangs ben ik zelf opzoek gegaan naar (jonge) ambitieuze programmeurs die de uitdaging durven aan te gaan met een ons startup-team door te ontwikkelen. Uiteraard obv co-founderschap. Helaas het loopt nog niet storm. Waardoor het komt…ik weet het niet. Waarschijnlijk is het idee te nieuw en onbekend of zijn mensen terughoudend over het juridisch aspect? Ik ben in ieder geval overtuigd van het concept. Naast alle overheidsstimuleringen om Nederland innovatiever te maken zal deze vorm van werken een bijdrage kunnen leveren aan de Silicon Valley van de lage landen.

  Ondanks je mening dat deze site een matige uitvoering heeft hoop ik dat er toch meer van dit soort ideeën en platformen komen.

  groet,

  Petro Sen

 • @pedro ik denk ook niet dat er hele andere vormen ontstaan van ondernemen en ondernemingen, daar heb ik zelfs net een boek over geschreven ((R)evolutie van werk). Ik vraag me overigens af of je de mensen die daar interesse in hebben op deze plekken zal vinden, waarschijnlijk moet je die vooral in netwerken zoeken, op start up meetings, etc.

  Biedt een dergelijk platform toegevoegde waarde? Misschien wel, de tijd zal het leren. Op zich zeg ik ook: het idee is leuk, maar zoals bij alle start ups, het onderscheidend vermogen zit in de executie.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën