analyticsHet Elance Online Employment Report is voor mij altijd een interessante bron van informatie over de wereld van online werk. Zelf ben ik groot fan van Elance, ik gebruik het bijvoorbeeld voor de vertaling van mijn boek en de bouw van een website / database project. Ik ben een van de 600 Nederlanders / Nederlandse organisaties die het afgelopen jaar ruim 2.000 projecten via Elance heeft uitgezet, waarmee we met Nederland in de top 10 wereldwijd (8e) staan van meest uitbestedende land via Elance.

In totaal zijn in het afgelopen kwartaal via Elance 300.000 projecten gedaan met een totale waarde van 60.000.000 dollar. Het aantal Freelancers dat via het platform naar projecten dingt is inmiddels bijna 2.500.000 mensen groot.

Interessant is dat de Zuid Europese Jeugs, met name Spanje en Italië, massaal gebruikt maakt van deze platformen om te ontsnappen aan de werkloosheid. In Spanje is het aantal geregistreerde freelancers verdubbeld in het afgelopen kwartaal, in Italië is het zelfs met 126% gestegen.

Zuid Europese jeugd schrijft zich massaal in op Elance
De werkeloosheid in de Eurozone heeft een nieuw record bereikt in het eerste kwartaal van 2013 en veel jonge professionals nemen het heft in eigen hand door te ontsnappen aan de lokale economie en gaan online werken. Met name in Spanje, waar de jeugdwerkeloosheid meer dan 55 procent bedraagt, is het aantal freelance-registraties met 100 procent toegenomen. Ook in Italië, waar de jeugdwerkloosheid op 40 procent ligt, biedt online werk een uitkomst. Daar constateerde Elance een groei van freelance-registraties van 126 procent in het afgelopen kwartaal.

Interessant is dan meteen om te kijken wat hen dit brengt en Elance geeft ook die cijfers. Alle Spaanse Freelancers samen hebben het afgelopen kwartaal bijna 2.000.000 dollar aan inkomsten gehad. Hiervan was 750.000 voor IT werkzaamheden en bijna 1.000.000 aan creatieve klussen (en nog iets minder dan 250k aan overig). Italianen hebben iets minder verdient het afgelopen kwartaal, namelijk 1,6 miljoen, waarvan zo’n 550.000 dollar aan IT werkzaamheden en ook bijna een miljoen aan creatief werk.

Ter indicatie: de Oekraïne is het grootste Europese land en haalt zo’n 38.000.000 dollar binnen het afgelopen kwartaal, Roemenië zit op 16,5 miljoen en Polen op net iets meer dan 2 miljoen ‘slechts’. Nederland staat niet in de top 25.

Soort werk

Van nature is IT / programmeer werk en creatief werk het grootste deel van het werk dat via Elance wordt uitbesteed. Grote groeiers dit kwartaal zijn bijvoorbeeld fotografie (+73%) en video productie (+80%). Maar er is allerlei werk te vinden, van schrijfwerk tot vertaalwerk tot marketingklussen.

De vraag is dus: als we als Nederland al in de top 10 staan qua opdrachtgevers en we weten dat Nederlanders uiteindelijk toch het liefst met Nederlanders werken, is dit niet een goed platform om bezig te blijven, wat geld bij te verdienen en ervaring op te doen?

Ik hoor veel mensen vragen: hoe kan ik aan werkervaring komen als niemand me wil hebben? Nou, hier heb je vast een middel. Ga als freelancer klussen doen via Elance. Misschien verdient het niet veel, want je concurreert in veel gevallen met Indiërs, Pakistani en Oekraïners, maar je doet er wel ervaring mee op.

De Spanjaarden en Italianen hebben al besloten dat iets beter is dan niets en gaan de concurrentie aan met deze landen. Ik ben benieuwd wanneer het Elance kwartaal report zegt dat Nederland tot de grootste steigers qua freelancers hoort.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


455 views | Reageer (1 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08