Na vorige week een aardige ervaring te hebben gehad bij Werken bij HEMA kijk ik vandaag naar hun arbeidsmarktconcurrent Albert Heijn, die recent ook aankondigde een nieuwe wervingssite te hebben. De site zou duizenden bezoekers per dag hebben, waarschijnlijk dat men daarom niet de basis registratie heeft gedaan en daarmee nog meer bezoek wegjaagt. Want werkenbijah.nl komt nergens uit, wat ik toch een gemiste kans vind. Je moet maar weten dat je moet zoeken op werk.ah.nl (en gelukkig wijst werkenbijalbertheijn.nl ook door). Mocht je de site trouwens bezoeken, zet je geluid even uit want er begint meteen een filmpje. Iets dat ik sinds 2002 niet meer gezien heb bij een serieuze site.

Schermafbeelding 2013-04-28 om 18.51.08

 

Homepage

Zoals gezegd: er begint een filmpje van mensen die leuk doen en snel willen uitleggen hoe de site werkt. Verschrikkelijk, beginnen met filmpjes is iets dat we zagen in de tijd dat de traditionele reclamebureaus nog vonden dat ze websites konden maken, maar dat niet voor niets bij serieuze sites niet meer gebeurt.

De homepage is wel overzichtelijk, bovenin heb je een drietal opties (werken bij, al onze functies en opleidingen & stages) en onderaan kan je een baan in de buurt zoeken.

Informatie

In de werken bij Albert Heijn staat een hoop informatie. Veel stukjes tekst hoe het is om er te werken. Ook de sollicitatie-procedure staat een beetje beschreven, je krijgt binnen 2 weken een reactie, maar wat er dan verder gebeurt laat men in het midden.

De arbeidsvoorwaarden zijn wel heel concreet. Men geeft de uurlonen per leeftijd. Voor de gewone medewerkers staat er eigenlijk weinig tot niets concreets, dat is dan wel weer jammer.

Opleidingen en stages is een apart kopje en staat ook heel veel over geschreven, met nadruk op heel veel. Het is heel veel tekst. Visueel totaal onaantrekkelijk, mar de informatie zal er ongetwijfeld allemaal staan als je er goed naar zoekt. Allemaal op 1 pagina, geen onderscheid tussen VMBO of HBO stages, tenminste, niet in categorieën of zo.

Bij al onze functies heeft men weer besloten om zoveel mogelijk tekst op een pagina te zetten. Alles onder elkaar, met linkjes ertussen. Een verschrikkelijke en gebruiksvriendelijke manier van zoiets weergeven.

Solliciteren

Via al deze functies ga ik naar ‘direct een baan zoeken’ en ik kom terug op… DE HOMEPAGE. Niet het solliciteer deel, nee de homepage met het irritante onzinnige filmpje.

Schermafbeelding 2013-04-28 om 19.02.42Ik neem dus maar het zoek dingetje linksonder. Na het invullen van mijn postcode, want ik heb blijkbaar geen mogelijkheid te zoeken op het soort functie of zo, krijg ik 3 resultaten. Ik kan nu ineens wel uitgebreid zoeken en ik kan er 1 uit selecteren. Het selecteren is bijzonder traag en dan krijg ik in een vergelijkbaar KLEIN deel van het scherm een stukje tekst over de vacature.

Ik moet extreem scrollen, want in zo’n minimaal stukje van de pagina kan je natuurlijk niet al te veel tekst tegelijk zetten en wat zie ik tot mijn extreem grote verbazing?

Schermafbeelding 2013-04-28 om 19.05.02

Ik mag niet eens bij Albert Heijn solliciteren, dat moet via een uitzendbureau?

Ik dacht toch serieus dat ik bij Albert Heijn aan het zoeken was. Wat is dit voor iets krankzinnigs?

Ridicuul genoeg kan ik wel de solliciteer knop indrukken en dan begint mijn sollicitatie. Ik ben benieuwd waar die dan terecht gaat komen.

Vervolgens moet je na het invullen van je voornaam ook je favoriete product invullen. Is dat een sollicitatie-vraag?

De irritante video gaat door nu ik bezig ben met een sollicitatie, waar ik veld na veld na veld moet invullen. En op het eind…. moet ik alsnog mijn CV bijvoegen. Waarom? Dit is typisch zo’n functie waar een CV en een motivatie er toch niet echt toe doen? Bezorger? Vakkenvuller? Why Albert Heijn, why?

Dan nog even helemaal terug en de uitgebreid zoeken functie. Ik denk: eens kijken wat ze op het hoofdkantoor hebben. Helaas, dat kan je dus niet selecteren.

Schermafbeelding 2013-04-28 om 19.10.53Alleen bezorgservice, distributie, winkel en to go (is dat geen winkel dan)

Conclusie

Een absoluut dramatische ervaring, de nieuwe recruitmentsite van Albert Heijn. Meteen beginnen met video, geen onderscheid in type functies, een user iterface van niets. Behalve dat ze netjes de uurloon per leeftijd weergeven kan ik er weinig goeds over zeggen.

Ze hebben een tijdje terug BOL.com over genomen, je zou verwacht hebben dat ze daar even bij hun collega’s om advies zijn gaan vragen, maar niets lijkt minder waar.

Wil je meer inspiratie opdoen voor uw recruitmentsite? Download dan nu de gratis whitepaper: 10 recruitmentsites om iets van te leren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


6.386 views | Reageer (9 reacties)