sabbatical2Tijdens mijn studie heb ik regelmatig aan reizen en het buitenland gedacht. Een stage in Nieuw-Zeeland. Afstuderen in Argentinië. Na de studie reizen door Azië. Uiteindelijk is het er niet van gekomen. Een nieuwe studie, mijn eerste bedrijf en duizend andere zaken kregen voorrang.

Het buitenland wordt vanaf de jaren ’90 steeds populairder.  Veel scholen zijn uitwisselingsprogramma’s gestart en reisorganisaties zijn trips voor meerdere maanden gaan organiseren. Wie kent geen net-afgestudeerde die voor drie maanden met rugzak naar Australië is vertrokken?

Als je op latere leeftijd gaat reizen, wordt dit in een Cv vaak aangegeven met een sabbatical. Hierdoor is het helder dat je een behoorlijke tijd, die langer duurt dan een gemiddelde vakantie, niet hebt gewerkt. Een sabbatical wordt ook gebruikt om aan te geven dat er niet is gewerkt in verband met mantelzorg of bijvoorbeeld een verbouwing.

Het aantal mensen dat een sabbatical op het Cv heeft staan, lijkt evenredig aan de duur van de crisis op te lopen. Een gat in je Cv is niet wenselijk. Een periode van 6 maanden tussen twee werkgevers wegpoetsen door er sabbatical te plaatsen, kan een oplossing zijn.  Volgens Wikipedia is een sabbatical, een periode (minimaal een aantal maanden) waarin mensen vrij nemen (of betaald vrij krijgen) en hun gewone beroepsbezigheden onderbreken.

Voor iemand die zelf ontslag neemt en geen uitkering krijgt, klopt deze definitie. Voor mensen  die ongewenst werkloos zijn en een uitkering krijgen ook, maar of er veel zijn die vinden dat ze betaald krijgen om te moeten solliciteren, betwijfel ik.

Vrijwel ieder Cv heeft aangedikte punten. Een periode van werkloosheid omschrijven als sabbatical kan een oplossing zijn om een leegte op te vullen. Of het slim is? Als er vragen over komen tijdens het sollicitatiegesprek, blijkt het niet te werken. Niet doen dus. Laat je Cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.552 views | Reageer (2 reacties)
 • Caroline Heijmans

  Hallo Wim, weer een interessant artikel dat zeker voor veel mensen goed bruikbaar is. Wel zou ik graag willen weten wat dan wel handig is om in je cv te zetten, zonder dat je overkomt als een of andere ‘zielepoot’ die deperaat op zoek is naar een baan.
  Een andere vraag: wat vind jij van de vermelding ‘werkzoekend’ op een LinkedIn-profiel? Mij stoot het namelijk een beetje af. Ik ben benieuwd naar je reactie.

  Groet,
  Caroline

 • Wim

  @Caroline Werkzoekend is voor vele wel de waarheid, hoe bitter soms ook. Mijn ervaring is dat duidelijkheid beter werkt dan interessant doen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën