Koningslied2Sinds het Koningslied de taal ballotage niet is doorgekomen en half Nederland het heeft over goed en/of fout Nederlands taalgebruik, vraag ik mij af hoe het zit met de toekomst van John Ewbank. Zal hij nu nooit meer ergens aan de bak komen? Willen artiesten nog wel dat hun liedjes worden gemaakt met teksten die vanuit zijn pen komen? Kan hij na het lezen van dit artikel gezien worden als taaldom?! Als tekstschrijver is dat laatste namelijk erg onhandig!

Persoonlijk lijkt mij dat sterk, maar als je de vele opmerkingen van onder andere recruiters en sollicitatiedeskundigen ten harte neemt, is dat wel het geval wanneer je als sollicitant een taal- of spelfout maakt. Ja, je sollicitatiebrief moet taaltechnisch kloppen. Spelfouten zijn uit den boze. Zonder pardon word je brief terzijde gelegd als je in plaats van je verantwoordelijkheid nemen, je verantwoording nemen schrijft. Want ja, dat kan toch echt niet. Stel je voor dat je als [in mijn voorbeeld geval] accountmanager deze fout maakt. Dan is het einde kans op die velbegeerde baan. Het is het einde van je carrière, want welke klant gaat daarna nog met jou in zee? Welke klant zou jouw producten nu nog willen aanschaffen? Waar Bas van de Haterd al eerder achter kwam: spelfouten maken is een arbeidshandicap!

Ja, ik overdrijf. Natuurlijk is het niet handig als je solliciteert als secretaresse of redacteur en je maakt taal- en/of spelfouten. Maar zou je er bij elk beroep zo hard in moeten staan? Ik ben daar wel benieuwd naar.

Ik ben best wel een pietje precies. Vind ik [zelf] fouten maken hoogst irritant. Iedere sollicitatiebrief die in het verleden mijn “deur” is uitgegaan, heb ik door anderen laten lezen en zo nodig laten corrigeren. Mijn cv [cv is overigens niet zoals je bijna overal ziet, met hoofdletters!] heb ik laten checken door wel 8 mensen. Ik blijf dan ook adviseren je cv en motivatiebrief te laten nakijken door anderen. Ik blijf je adviseren om te blijven streven naar een foutloos geschreven cv en brief.

En toch, ondanks dit alles maak ik zelf nog steeds fouten of foutjes. Schrijf ik zoals ik als geboren Amsterdamse [en daar hoor je niets van hoor] praat. Niet altijd is dat taaltechnisch juist. Maar ik ben een mens en praat zoals ik gebekt ben. En dan ligt zo’n foutje al snel in een klein hoekje. Of ligt alleen een ongelukje daar snel in?

Ik doe dan ook hierbij een oproep je mening hierover te geven. Vind jij het maken van taal- en/of spelfouten onacceptabel of kijk je verder. Kijk je naar wat de persoon inhoudelijk te vertellen heeft? Of wordt het een belangrijk item omdat de verschillen tussen de kandidaten zo klein zijn, dat je alleen nog kunt selecteren op het maken van dit soort fouten? En hoe zit het met jou? Maak jij wel eens taalfouten, waarvan je achteraf zegt…oeps, die had ik even niet gezien?

Ik ben benieuwd.

Over de Auteur

marion Marion Kremer blogt over haar ervaringen als [inmiddels] ex-sollicitant. Zie ook: http://marionkremer.wordpress.com http://mijnkalehoofd.wordpress.com


1.464 views | Reageer (11 reacties)
 • Yvonne Stoevelaar

  Beste Marion,

  Leuk artikel. Ik ben ook erg op “taal” en taalfouten vallen ook mij direct op. Ik probeer er echter de laatste tijd wel wat losser mee om te gaan. Als ik bijvoorbeeld een offerte van een tuinbedrijf krijg, vind ik dat ik hier minder op taalfouten moet letten. De een is hier goed in en de ander daar… We schreeuwen met zijn allen om vakmensen, die misschien al vanaf de lagere school moeite hadden met taal. Je kunt niet verwachten dat iedereen overal even goed in is. Iemand die heel goed is in taal en daardoor een ander vak heeft gekozen kan wellicht geen spade in de grond krijgen. Ook hier oordelen we niet over toch.. 😉

 • Marion Kremer

  Hoi Yvonne,

  Bedankt voor je reactie!

  Het “afrekenen” op het maken van taal- en spelfouten is functie afhankelijk en zijn er beroepen waarbij je deze toch echt niet moet maken.

  Maar als je een klein en kritisch rondje doet op het WWW, dan kom je op bijna elke site wel (grote en kleine) taal- en of spelfouten tegen. Zijn al deze mensen die hier verantwoordelijk voor zijn dan ongeschikt? Precies zoals in jouw voorbeeld, daar oordelen we niet over. Niemand is perfect toch?

  Als sollicitant wordt je behoorlijk onder een vergrootglas gelegd en afgerekend op de kleinste details. Het zou toch zonde zijn als je daardoor als werkgever de ideale kandidaat mist? ☺

  Marion

 • Goed artikel, ik ben ook taalgevoelig (overigens, het woord velbegeerde wat in je artikel staat is met een f, maar dat even terzijde). Ik vind dat als je secretaresse, telefoniste of redacteur bent, je wel correct Nederlands moet kennen. Voor een technisch beroep of een buitenberoep (stratenmaker, tuinman e.d.) lijkt me dat niet echt noodzakelijk. Maar naast het correct schrijven is correct spreken ook een must. Als iemand het heeft over “Hun hebben” of “het was van mijn eigen”, dan gaan mijn nekharen rechtop staan. Nodig is het overigens niet want we hebben allemaal spellingcontrole op de computer. Gewoon je brief een aantal keren nalezen en inderdaad, door een ander laten lezen is altijd goed. Vroeger deed mijn vader dat, maar toen ik voor de eerste keer na zijn overlijden een sollicitatiebrief moest schrijven, was dat best wel een sprong in het diepe.
  Wat helpt is het computerspelletje Beter Spellen.nl
  Carla

 • Monika

  Het hangt inderdaad van de functie af. Niet alleen de functie die je wilt beoefenen en waar je naar solliciteert, maar ook de functie van je tekst. Is het formeel of informeel? Aan wie schrijf je? En met welk doel? Wat is de stijl: wervend of kritisch?
  Het door een ander laten nalezen van je epistels is zeker aan te raden. Zelf merk ik dat ik wanneer ik langer met een tekst bezig ben en veel heb herschreven als het ware tekstblind word. Dan lees ik wat ik denk dat er staat en niet meer wat er daadwerkelijk staat. Soms laat ik teksten daarom een paar dagen rusten en herlees ze na deze pauze. Geheid dat er nog een fout in stond!
  Daarbij heb ik nog nooit een boek gelezen dat geheel foutloos was – zelfs redacteuren en correctoren lezen blijkbaar over de fouten van de auteur heen.
  Wat mij ook brengt op de foutjes in jouw tekst: lokkertjes en bewust, of overheen gelezen?

 • Marion Kremer

  Dank je en ook voor de (beterspellen) tip.

  Je brief en cv laten nakijken is in mijn ogen een must. Je laat met een foutloze brief zien de sollicitatie serieus te nemen. Ondanks dat kan er toch een foutje insluipen (niet bij het cv!). Ik ga er vanuit dat ondankt de evt. fout, de lezer/recruiter uit de gehele brief kan opmaken dat deze met zorg is geschreven. Maar is dat ook zo? Daar ben ik nieuwsgierig naar.

  Wbt vel/felbegeerde. Ik laat mijn teksten altijd nalezen en door ons beide is de fout (= geen foutje) niet opgemerkt. Daar lees je onbewust toch overheen. Slordig? Menselijk? Sowieso een volgende keer nog beter opletten.

 • Marion Kremer

  Eens! Lezen, nalezen, laten nalezen en nog eens laten nalezen. Maar ook beseffen dat iedereen fouten maakt. Precies zoals jij al aangeeft in je reactie.

  Als sollicitant sta je behoorlijk onder druk en ervaar je veel stress. Het is een gegeven, dat hoe minder fouten je probeert te maken, des te meer je er maakt. Zoiets als: ben je bang om te vallen, dan val je.

  Daarnaast komt het vaak voor, dat je als sollicitant onder tijdsdruk op een vacature moet reageren. Dan is een tekst een paar dagen laten rusten helaas geen optie. Je even helemaal losmaken van de tekst is zeker aan te bevelen, al is het maar voor een paar uurtjes.
  Marion

  Ps. Ik zou kunnen zeggen, dat de foutjes in mijn tekst bewust zijn, maar dat is niet zo. Zie mijn opmerking hieronder.

 • Egbert van den Bosch

  Persoonlijk denk ik dat vooral de ‘irritatiefactor’ de belangrijkste rol speelt. Het is namelijk mens eigen, om fouten vooral bij anderen te zien, om zodoende de eigen imperfecties enigszins te kunnen verdoezelen.

  Nu ben ik zelf tekstschrijver, maar zekers niet foutloos. Bleef u bijvoorbeeld ook even hangen bij het woord ‘zekers’? Ja, natuurlijk hoort dat zonder die ‘s’, maar het illustreert prachtig wat ik met de ‘irritatiefactor’ bedoel.

  Het is de niet te stuiten oerdrang van de mens om anderen te willen corrigeren.

  Irritant hé?

 • Het is wellicht een geruststellende gedachte (hoewel ik hem tegelijkertijd nogal verontrustend vind) dat de gemiddelde P&O’er buitengewoon taaldom is.

 • Bert

  Hallo Marion,

  Jouw verhaal is me uit het hart gegrepen.

  Om je te helpen, heb ik nog een tip.

  Bij de stam +t regel voor (hulp-)werkwoorden, kan je met wat taalgevoeligheid heel snel testen of er wel of niet een t achter het werkwoord moet. B.v. Zonder pardon word je brief. Zonder pardon loopt je brief, dus wordt en “Als sollicitant wordt je” , moet dus zijn:
  ” Als sollicitant loop je behoorlijk”, dus zonder t. :).

 • Netty

  Het is ‘door ons beiden’, het betreft namelijk personen en dan komt er een -n achter.

 • Martien van Wanrooij

  Ligt helemaal aan het beroep dat de man uitoefent. Stel dat je een prima systeembeheerder in dienst hebt van allochtone afkomst die af en toe een d/t of de/het-foutje maakt en die goeie man stuurt me een mailtje met “ik heb jou computer opnieuw geinstalleert en een nieuwe wachtwoord voor je aangemaakt”.. veel taalpuriteinen zullen dan hun tenen bij elkaar knijpen. Ik gebruik die tenen liever om een gat in de lucht te springen omdat mijn pc weer in orde is!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën