beroepskeuzeVoor de meeste mensen is de eerste confrontatie met een beroepskeuze, het samenstellen van een vakkenpakket. Wel of geen Frans? Economie? Wiskunde A of B?

Veel vervolgopleidingen kennen verplichte vakken. Zonder Wiskunde kom je niet op een technische opleiding. Zonder talenknobbel is een communicatieve richting lastig. Problemen op jonge leeftijd. Het is lastig vooraf in te schatten wat je goed kunt. Laat staan wat je leuk gaat vinden. Op jonge leeftijd bepalen in welke richting jouw loopbaan gaat, is een pijnpunt. Decanen spelen hierin een belangrijke rol. Gelukkig onderkennen scholen dit en worden hier tal van verbeteringen doorgevoerd.

Het is logisch dat zo’n eerste grote stap lange tijd indruk maakt. Veel sollicitanten kunnen dit echter helemaal niet loslaten. Zij blijven het vermelden op het Cv. Nu is het Cv een levensloop, maar of jouw keuze voor Geschiedenis op de Havo een baan oplevert? De succesformule voor een goed Cv, is toegevoegde waarde in verhouding tot leestijd. Weglaten dus? Zelfs als je een extra vak hebt gedaan. Het is oude glorie.

Het opsommen van een vakkenpakket is bladvulling. Zeker als dit een middelbare school betreft. Bij een beroepsopleiding wil dit nog wel eens verhelderend zijn, maar beperk het tot een minimum. Alles wat vanzelfsprekend is, spreekt voor zich. Het zegt zelden iets over wie je nu bent, hooguit iets over wat je toen wilde worden. Laat het verleden rusten en laat je cv werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.503 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën