gezakt_designNederland wordt steeds slimmer. Helaas is dit ten opzichte van vroeger en niet in vergelijking met andere landen! Feit is dat de gemiddelde Nederlander steeds hoger opgeleid is. Er zijn steeds minder handjes nodig en steeds meer denkers. Geen vreemde ontwikkeling dus.

De komende tien jaar zal deze tendens zich voortzetten. Mede omdat starters amper kansen hebben op een baan en doorstuderen. Alles beter dan werkloos thuis zitten.

Regelmatig kom ik Cv’s tegen waarin een kandidaat vermeldt over HBO werk- en denkniveau te beschikken. Vreemd genoeg is dit altijd gekoppeld aan het niet hebben van een diploma!

Iedere opleiding moet een accreditering  hebben om officieel een bepaald niveau te vertegenwoordigen. Accreditatie is “het verlenen van een keurmerk dat aangeeft dat aan bepaalde maatstaven is voldaan” (bron). Dit gebeurt door de overheid. Het diploma van een geaccrediteerde opleiding, geeft aan dat je een bepaald denkniveau hebt. Het EVC biedt de mogelijkheid een Ervaringscertificaat te halen waaruit blijkt dat je op een bepaald niveau werkzaam bent. Dit als vervanging van een diploma.

Het moeten hebben van een HBO-diploma lijkt tegenwoordig standaard. Niet vreemd dat sollicitanten die hier niet over beschikken, aangeven op dit niveau te functioneren. Maar, is het verstandig?

Los van de vraag of taken op HBO-niveau kunnen liggen, benadrukt een “Ik-heb-HBO-werk-en-denkniveau” sollicitant, niet over de gevraagde diploma’s te beschikken. Het is redeneren vanuit een negatief perspectief. In plaats van dit te accepteren en de spaarzame aandacht van de recruiter te richten op zaken die je wel beheerst, benadruk je iets wat je niet hebt. Belicht hetgeen je hebt en kunt. Laat je Cv positief werken.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


17.929 views | Reageer (12 reacties)
 • Leon Evers

  Tegenwoordig bestaat er pok iets als een associate degree (AD) dat een tussenvorm van mbo en hbo inhoudt en deze Gap vult. Van belang bij EVC is dat er meer specialisatie wordt gevraagd waarnij de aansluiting wordt gemist. En vergeet niet dat door stijgende kosten de maakindustrie weer terugkomt naar Nederland.

 • Wim

  @Leon Thanks, ik ken het AD niet. heb jij dit zelf gedaan/opgevraagd?

 • Richard

  Beste Wim,

  Ik waardeer je column, maar het zijn er best veel. Zou bijna gaan denken dat je fulltime schrijven bent in plaats van directeur/partner van een wervingsbureau.

  Neemt niet weg dat ik graag wil reageren op dit stukje (en die over de problemen van veertigers). Ik voel mij persoonlijk wel aangesproken, doordat ook ik gebruik maak van “HBO werk- en denkniveau te hebben. Nu kun je dit inderdaad via een ervaringscertificaat aantonen, maar weet je wel hoeveel tijd, werk en administratie dit kost. Nog niet eens te noemen over de financiën en de medewerking die eventueel ex-werkgevers moeten verlenen om je dit certificaat te laten bemachtigen. Verder heb ik het idee dat er “neergekeken” wordt op werknemers die deze regel gebruiken op hun CV (om welke reden dan ook).
  Niet iedereen heeft de middelen (lees financiën) of kans om een dure opleiding te kunnen volgen, maar ik geloof ook niet dat werkgevers een Leids Ondernemings Instelling serieus nemen.

  Laat ik de vraag eens andersom stellen, wat zou je doen als je een interessante vacature ziet (een functie die je al geruime tijd uitvoert, dit bij diverse bedrijven hebt geleerd en waar ook dat niveau de “norm” is) maar men toch dat diploma vraagt (en die je bv. niet hebt)? Geef je mensen dan een kans die jarenlang dat “vak” uitoefenen en die de benodigde kennis en routine hebben, of ga je toch overstag voor bv. die schoolverlater? Welke normen en criteria volg je als je weet dat bepaalde personen het niveau gemakkelijk aankunnen, maar niet over deze “juiste” papieren hebben?

  Verder vindt ik de column over problemen van veertigers ook weer komisch, je schrijft dat je regelmatig deze pijnpunten naar voren ziet komen (gemis aan scholing/ervaring).
  Ik vindt deze quote beter passen, namelijk “kennis soms beter is, dan iets aan te leren”, maar dit terzijde.

  Je legt hierin ook een pijnpunt bloot, te weten dat sommige bedrijven niet genoeg doen om kennis in eigen huis te houden.
  Je schrijft ook dat werknemers uit de schoolbanken komen, gaan werken, je een carrière probeert op te bouwen. Men een huis koopt, een leuke auto voor de deur heeft en dan komt het, men noodgedwongen van baan moet veranderen, maar juist dan kun je je geen dure studie(s) meer permitteren.

  Beste Wim, het zijn leuke stukjes die bepaalde issues in een ander daglicht stellen, en deze zorgen om er over na te denken. Maar lijken mij verhalen uit idealisme, een utopie of dat dit enkel kan lukken in een perfect werkende maatschappij.
  Zoals ik vaak zelf bemerk, zijn er veel recruiters (net uit de schoolbanken) die enkel maar op basis van diploma’s selecteren en helaas niet meer kunnen selecteren op datgene waarover een goede recruiter daadwerkelijk moet beschikken; mensenkennis en ervaring.

 • Ilse Pos

  Door je kwaliteiten en successen te benoemen en daar de juiste referenties aan te koppelen toon je ook aan dat je op HBO niveau denkt en werkt.Vanuit dat oogpunt ben ik het eens met Wim dat je het niet op je cv hoeft te benadrukken. Echter, ik ben het met Richard eens dat er recruiters zijn die niet eens langs het kopje opleiding kijken om te zien wat mensen werkelijk in huis hebben.
  Probeer eens een ander soort cv, namelijk een gebaseerd op jouw ervaring, laat het kopje opleiding eens weg. Kan je met de belangstellende voor jou altijd nog in gesprek over het al dan niet aanwezig zijn van een papiertje (wat tegenwoordig ook niet meer veel voorstelt met al die HBO fraude!)

 • Wim

  Beste Richard,

  Dank voor het compliment, Ik wil graag op ene punt ingaan, mede omdat het anders een erg lang verhaal gaat worden. Schroom niet om mij te bellen, ik wil er graag met je over in discussie gaan.

  Feit is dat er vaak HBO niveau gevraagd wordt in functieprofielen. Als je voldoende werkervaring hebt, maar geen diploma, is dat een punt waar je niet aan voldoet. Je kunt dat nu eenmaal niet nu veranderen. Dat neemt niet weg dat je op tal van andere punten wel kunt voldoen. Focus je daar op. Benoem niet wat je niet kunt, want waarom zou iemand dan nog gaan lezen wat je wel kunt? Richt de aandacht op wat je wel beheerst en belangrijker nog, waarom je dat beheerst. Succes.

  Groeten Wim

 • Beste Wim,
  Ik waardeer je blogs zeer en meestal zijn we het eens, doch in deze denk ik dat je de plank een beetje missslaat. Als je over een HBO-diploma beschikt of over een HBO+ diploma, hoef je niet aan te geven dat je over een HBO-niveau beschikt.
  Een HBO-niveau geeft aan dat je vooral praktisch gericht hands on zaken kunt doen passend bij bij het in de praktijk brengen van de kennis uit de opleiding.
  Zelf heb ik een HEAO en HOFAM opleiding met succes afgerond en dus formeel heb ik bewezen over een HBO+ opleiding te beschikken als QC. (Qualified Controller).
  Deze opleiding geeft slechts een basis aan en puur om budgettaire redenen (te duur om als privé-persoon te betalen) heb ik geen WO-opleiding als RC.
  In de praktijk leer je het vak en naast de QC-opleiding heb ik enorm veel gedaan aan zelfstudie en die kennis ook zeer succesvol ingezet in de praktijk. In feite beschik ik door mijn ervaring en zelfstudie over kennis die vrijwel overeenkomt met de kennis van RC, de hoogste vorm van post WO-niveau op het gebied van controlling.
  Naast al het praktische no nonsense van de HBO heb ik bewezen te beschikken over een sterk ontwikkeld WO-denkvermogen en ook intelligentietesten geven aan dat ik zelfs op WO-niveau qua intelligentie bovengemiddeld ben.
  In mijn werk doe ik niet onder voor RA of RC met minder ervaring. In dat soort situaties denk ik dat het wel degelijk relevant is om aan te geven dat je over een WO-niveau beschikt op werk en denkniveau en dat je niet boven je niveau solliciteert indien men vraagt in een advertentie om een controller die op WO-niveau kan werken en denken, waarbij men vaak RA, aangeeft als indicatie.
  Ik denk dat zeker de hoge kosten van opleidingen mensen weerhouden om door te studeren bij de gevestigde grote dure instituten als Nijenrode en andere universiteiten. Het is leuk als je baas alles betaalt, doch velen hebben niet die luxe van een baas die alles betaalt.
  Mijn verhaal is niet uniek en wat voor mij geldt op WO-niveau zou ook kunnen gelden op een lager niveau. Een opleiding is niet meer dan een indicatie dat je over voldoende niveau en doorzettingsvermogen beschikt om op dat niveau die opleiding te volgen met succes. Het geeft niet weer het maximale van je capaciteiten en mogelijkheden. Ik denk dat je het wel met me eens zal zijn. Mvg.
  Walter

 • Jeannette de Bruin

  Beste Wim,

  Een HBO diploma bezitten heeft voor mij niet dezelfde waarde als functioneren op HBO niveau. Dat is mijn interpretatie. Theoretische kennis kun je niet één op één toepassen in de praktijk. Daar komt emotionele intelligentie bij kijken. Wellicht wordt dat de manier om je te onderscheiden in de toekomt. Dat heeft een voordeel. Emotionele intelligentie is niet voorbehouden aan een leeftijd.

 • Wim

  @twitter-8467002:disqus deels ben ik het met je eens. Het gaat mij niet om op welk niveau je zit, wat ik mensen afraad is om te zeggen dat je op een bepaald niveau zit zonder dat je dit kunt onderbouwen, enkel omdat dit gevraagd wordt. Als een recruiter iemand zoekt op WO niveau zeg een RC, dan weet deze dat een QC met nodige ervaring hierbij in de buurt komt. Tenzij er een gediplomeerde RC nodig is, maar dan is het een knockout criterium. Benadrukken dat je wel over WO niveau beschikt maar een HBO diploma hebt, roept meer vragen op dan je wil. Hoe vervelend het ook klinkt, het komt erg dicht bij zeggen, ik heb humor. Een komiek zal dat nooit zeggen, iemand die wil aantonen dat hij/zij humor heeft wel. Van wie geloof jij het?

 • Gast

  Een goede vraag zou zijn: Waarom vragen bedrijven HBO niveau?

  Immers, wat IS HBO niveau? Is een schoolverlater die net zijn HBO diploma heeft van vandaag de dag gelijk aan de HBO schoolverlater met diploma van 15 jaar geleden? Is HBO vrijetijdskunde gelijk aan een HBO Quantum Mechanica?

  En benader iemand eens met zo’n oud echt HBO diploma en toets wat er is blijven steken? “Hoe heten de reeksen waarmee een onbekend polynoom benaderd kan worden?” Ik ken genoeg mensen die met spiekbriefjes en gerommel door hun studie heen gekomen zijn. Zo zijn we tegenwoordig allemaal heel ‘slim’ en allemaal heel ‘hoog’ opgeleid.

 • Diana

  http://youtu.be/Efwtb1LbnRI Toevallig heb ik hieraan meegewerkt.

 • Henk Butter

  Ook ten dele mee eens , zelf ben ik in het bezit van certificaten op HBO niveau , maar dat is natuurlijk geen HBO diploma , maar inzet en werk ervaring kan je ook tot dat niveau laten groeien.
  Maar ik kan mij voorstellen dat men toch voor de zekerheid gaat en iemand kiest met een HBO opleiding , dus kan je beter eerlijk je competentie en werk ervaring en opleiding in je CV tentoon stellen , en het oordeel aan de geen overlaten die de vacature heeft geplaatst , zij zijn uiteindelijk die bepalen wat nodig is.

 • paul

  Beste allemaal, lbo mbo hbo wo. Weten we het nog: Lager beroepsonderwijs, veel werken binnen gestelde kaders, weinig tot geen eigen beslissingen hoeven nemen, weinig meta cognitief ontwikkelde vaardigheden, middelbaar beroeps opleiding, veel praktisch werken en iets beter overzicht over je eigen werkzaamheden, in staat om zelf enige beslissingen te nemen binnen duidelijk gestelde kaders, veel verantwoording afleggen. Hoger beroepsonderwijs: heel hard werken, ook zelf eigen beslissingsbevoegdheid, goed ontwikkelde meta cognitieve vaardigheden, wel verantwoordelijkheid afleggen meestal aan een wetenschappelijk opgeleide manager of directeur. Wetenschappelijk opgeleid ???????? en dan weet niemand het meer !!! tegenwoordig is het een soort HBO+ opleiding geworden! Oorspronkelijk was het , veel minder op output gericht en veel meer op zelf nadenken en overzien en duiding van situaties. Inmiddels ben je gewoon een keihard werkende uitvoerder die ook nog over elk wissewasje verantwoording moet afleggen aan manager directeur of RVB. Behalve in de medisch specialistische beroepen maar dan moet je gewoon eigen ondernemer zijn. Kortom. Ik vind het niet gek dat we achterlopen in Europa en in de wereld, dat onze onderwijskwaliteit en vooral de output richting beroepsmarkt volledige willekeur geniet. Voorbeeld waarom ik deze reactie schrijf: de politie zoekt senior intelligence or whatever op mbo4 niveau, (WTF???) , kijkende naar de TFO taak Functie omschrijving zou je minimaal een HBO niveau nodig hebben. Dat is wat we willen in onze maatschappij en zeker in de opsporing. Maar goed terug naar het topic. We zijn in de aansluiting vanaf lagere school naar middelbare school naar beroepsonderwijs naar beroep, het spoor volledig kwijt. Succes allen, gewoon zo lang mogelijk doorleren en duimen, doen waar je goed in bent en hopen dat je mazzel hebt want het maakt eigenlijk geen donder meer uit wat je gestudeerd hebt, WO achter de kassa, HBO op LBO banen, MBO op HBO banen, beroepsonderwijsbanen ingevuld door ongeschoolde WO of MBO en zo kan ik nog wel even doorgaan. Visie loos, dom en zeer schadelijk voor Nederland op korte middellange en zeker lange termijn.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën