Van ww naar zzp op rectec

Als je even geen betaalde baan hebt, heb je grofweg drie opties. Trachten te ‘genieten’ van je uitkering en dingen zoeken om voldoening uit te halen, proberen zo snel mogelijk een baan in loondienst te vinden of deze ‘verplichte rustperiode’ gebruiken om je te bezinnen op je toekomst.

Voor de overheid en UWV is het nog steeds het meest duidelijk als iedereen die uit een baan komt en een uitkering heeft, weer naar een andere baan gaat. Maar door allerlei redenen zijn er veel mensen die de verplichte rustperiode te gebruiken om na te denken over het zelf creëren van een ideale baan. Met een kleine 500.000 Nederlanders (nee, het zijn er echt nog lang geen miljoen) die inmiddels als zelfstandige professional een inkomen verdienen, is dat geen rare gedachte.

 

Waarom zo veel ww’ers hun eigen baan creëren

Naast alle gewone redenen om zelfstandige te worden als meer vrijheid, verantwoordelijkheid en voldoening, zijn er voor mensen die in between jobs zitten nog meer redenen om die carrière-optie eens serieus te onderzoeken. Zeker een stuk of acht.

 1. Er zijn momenteel te weinig banen en de banen die er zijn sluiten grotendeels niet aan op de werkzoekenden. In plaats van een baan te accepteren die niet helemaal (of helemaal niet) bij jou past, kun je door voor jezelf te beginnen een baan creëren die wél goed aansluit bij jouw wensen en capaciteiten.
 2. Er is meestal een reden waarom iemand tijdelijk buiten het arbeidsproces staat. Die reden blijkt regelmatig een complicerende factor voor een vergelijkbare baan in loondienst. In een eigen bedrijf kun je allerlei zaken zo regelen dat die reden geen probleem meer vormt.
 3. Op de leuke en goede banen reageren momenteel zo veel mensen, dat veel werkzoekenden stapels afwijzingen krijgen (zeker werkzoekenden zonder werkervaring of boven de 45-50). Dat kan je zelfvertrouwen (onterecht) behoorlijk ondermijnen. Door te kiezen voor ondernemerschap kun je weer focussen op je sterke punten in plaats van continu op je tekortkomingen te worden gewezen.
 4. Het is geen nieuws dat bedrijven nog steeds erg voorzichtig zijn met nieuwe mensen in dienst nemen. De trend is een steeds flexibeler inzet van personeel met veel flexwerkers en inhuur. Dat laatste biedt blijvend kansen voor mensen die zich vanuit een eigen bedrijf aan diverse bedrijven verhuren.
 5. Solliciteren naar een baan in loondienst betekent goed zoeken op internet, solliciteren en afwachten. Vooral afwachten. Initiatiefrijke mensen hebben daar moeite mee. Terwijl initiatiefrijke mensen geschapen zijn om als zelfstandige te werken. Daarin neem je constant initiatieven en heb je bijna helemaal zelf in de hand hoe je carrière zich ontwikkelt.
 6. Mensen die langer in een uitkeringssituatie verkeren worden door bemiddelingsorganisaties beschouwd als mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Moeilijker bemiddelbaar dus. Omdat de primaire taak van UWV en gemeenten is zo weinig mogelijk uitkeringen te hoeven betalen, bieden zij vooral hulp aan mensen met een korte uitkeringsduur. Heb jij al enige tijd een uitkering, dan moet je zelf initiatief nemen en creatief zijn als je weer aan de slag wilt. Een eigen bedrijf blijkt in die situatie een prima manier om je afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.
 7. Een groot deel van de beroepsbevolking droomt er stiekem van om eigen baas te zijn, maar zit met gouden kettingen vastgeketend aan een baan. Als die baan wegvalt, vallen ook die ketenen weg, waardoor je minder te verliezen hebt. De belangrijkste drempel naar een zelfstandig bestaan is daarmee weggevallen.
 8. En last but not least: als je blijft solliciteren blijven recruiters je bij sollicitaties beoordelen op basis van je verleden (je CV). Als je ondernemer wordt kijken je toekomstige klanten een beetje naar je verleden, maar beoordelen ze je vooral op je huidige kwaliteiten of die van de producten of diensten die je gaat verkopen. Als jij zorgt dat die goed zijn, kun je via kleine klanten doorgroeien naar grote opdrachtgevers of via je netwerk meteen interessante klussen bemachtigen waar geen banen voor beschikbaar zijn.

Tot slot word je van nadenken over zelf een baan creëren een stuk vrolijker dan van afwijzingen verzamelen. Afgelopen winter ontwikkelde ik daarom samen met zelfstandig professional en e-learningspecialist Karel Wijne een e-cursus hierover. Hij zegt altijd: “Niet iedereen hoeft ondernemer te worden, maar iedereen zou er eens in zijn leven een keer serieus over na moeten denken.” Waarom niet als je toch even in between jobs bent?

Over de Auteur

Karen Romme Karen Romme heeft als vakgebied startend en klein ondernemerschap in Nederland en als missie Nederland ondernemender maken. Ze schreef en schrijft voor ondernemers en mensen die dat willen worden. Haar bekendste boeken gaan over Calimeromarketing (2.0), haar marketingfilosofie voor kleine ondernemers, freelancers en zzp’ers. Haar startersboeken zette de afgelopen twaalf jaar duizenden mensen ertoe aan te kiezen voor een leven als zelfstandige. Recent ontwikkelde ze de e-cursus Vanwwnaarzzp.nl.


5.002 views | Reageer (2 reacties)
 • Rob Wieleman

  Tja, ik heb een beetje gemengde gevoelens, Karen. Er is heel veel te
  zeggen voor jouw oproep en de uitgebreide onderbouwing met voordelen,
  maar ik ben bang dat er volgers zullen zijn die het als een
  tussendoortje gaan beschouwen met alle teleurstellingen van dien. Doe
  het serieus en voor de volle 100% of niet, zou ik zeggen. Er zitten al
  een paar honderdduizend zzp’ers (te) veel thuis met veel te weinig
  opdrachten, omzet en ondernemersloon en veel te veel woonlastzorgen,
  teleurstelling en misschien wel herrie in de tent.

 • Pingback: In between jobs: creeer je eigen baan! | IMOS()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën